Čeští mobilní operátoři spustili distribuci tzv. Welcome SMS, která informuje občany po příjezdu do ČR o potřebě vyplnit Příjezdový formulář MZČR

Praha 27. 07. 2021: Ministerstvo zdravotnictví požádalo APMS o informační podporu občanů vracejících se ze zahraničí. Cílem je doručit lidem jejichž telefony se přihlásí po příjezdu ze zahraničí do domácí sítě tzv. Welcome SMS. V SMS Ministerstvo zdravotnictví občany žádá o vyplnění Příjezdového formuláře.

Současně je třeba zdůraznit, že mobilní operátoři nepředávají MZČR ani jiným složkám státu žádné lokalizační údaje občanů, kteří ze zahraniční přijíždějí. Na jejich telefony pouze v souladu s nařízením ministra zdravotnictví zasílají tzv. Welcome SMS.

Text Welcome SMS: „Ministerstvo zdravotnictvi: Vitejte v Cesku. Prosim nezapomente po prijezdu ze zahranici vyplnit prijezdovy formular na https://plf.uzis.cz. Dekujeme.“

Stejně jako jsme státu pomáhali v informační podpoře občanů v průběhu celé pandemie v minulosti, snažíme se pomoci i nyní.  Například v Německu Welcome SMS fungují už několik týdnů,“ říká Jiří Grund, prezident APMS.

Na základě aktuálně platného ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví vydaného pod č.j. MZDR 20599/2020-96/MIN/KAN ze dne 8. července 2021, platí při příjezdu do ČR povinnost elektronicky vyplnit tzv. Příjezdový formulář (na adrese https://plf.uzis.cz/). 

S ohledem na zvýšenou cestovatelskou aktivitu je potřeba zvýšit informovanost o této povinnosti mezi lidmi, kteří se vrací do ČR. Jsem rád, že čeští mobilní operátoři dokážou státu v takových situacích velmi profesionálně pomoci,“ říká Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví.


Distribuci SMS na základě požadavku ministra zdravotnictví zajišťují zdarma ve svých sítích všichni hlavní čeští mobilní operátoři T-Mobile, O2 a Vodafone jako součást své společenské zodpovědnosti.