Dovoz ojetých automobilů do České republiky: studie CarVertical 2021

Dovoz ojetých aut ze zahraničí je čím dál tím populárnější způsob, jak získat spolehlivé ojeté auto. Proč? Zejména kvůli kvalitě a ceně. Pokud zvažujete koupi ojetého auta, ve spoustě případů se pro ni vyplatí zajet do zahraničí, zejména německý trh nabízí široký výběr a velmi zajímavé ceny. 

V této studii vám představíme několik zemí, z kterých se dováží ojetá auta nejčastěji, a to přímo do České republiky.

Předem bychom však chtěli upozornit, že:

  • Níže uvedené statistiky vycházejí z údajů společnosti carVertical. To znamená, že tato studie zahrnuje pouze ty dovezené ojeté vozy, které byly v posledních dvou letech prověřeny prostřednictvím platformy carVertical. 
  • Díky přehledům historie vozů carVertical můžete vidět data registrace a země, v kterých byl vůz dříve registrován. Na základě těchto informací jsme byli také zpracovávali tuto studii. 
  • Pro účely této studie jsme analyzovali tisíce přehledů a reportů o historii vozidel.

5 zemí, které jsou největšími dovozci ojetých automobilů do České republiky

Map

Description automatically generated with low confidence

Jak můžeme vidět v grafu výše, nejoblíbenější zemí pro dovoz ojetých vozidel je Německo. Není divu, že Německo vyhrává na plné čáře, německý trh totiž nabízí spoustu výhod, jako například zajímavé ceny, větší výběr modelů aut a také lepší výbavu. Přesto, že dovoz aut ze zahraničí má i své nevýhody, ojetá auta ze zahraničí bývají spolehlivější a levnější, a tak pokud se potýkáte např. s jazykovou bariérou nebo jinými starostmi spojenými s koupí auta ze zahraničí, můžete se obrátit na specializované firmy, které se dovozem ojetých aut ze zahraničí zabývají. 

Na dalších místech se umístily země jako Belgie, USA, Itálie či Nizozemsko. Dovoz ojetých aut z těchto států není tak oblíbený, jelikož s koupí ojetého vozidla se pojí více starostí, než pokud se rozhodnete pro koupi vozu z německého trhu. Nicméně, určitým benefitem těchto zemí je variace modelů a značek, které jinde nenajdete. Důležité však je, ověřit si věrohodnost samotného prodejce před samotnou koupí. 

Kompletní seznam 15 zemí, ze kterých se do České republiky dováží nejvíce ojetých automobilů, naleznete zde

Závěrem bychom chtěli upozornit na důležitost byrokracie, pokud se rozhodnete pro koupi auta ze zahraničí. Dovoz ojetých aut ze zahraničí je spousta papírování a je důležité dodržet několik zásadních bodů pro úspěšný převoz a registraci vašeho ojetého vozidla v ČR. Máme tím na mysli – platnou STK, ekologickou daň (té se vyhnete, pokud vaše vozidlo splňuje hodnoty emisí EURO 3,4 a 5), homologaci (zejména při koupi vozidla z USA), dočasné pojištění vozidla (při přepravě ze zahraničí do ČR), jiné daně a poté samotné přihlášení vozidla v České republice. 

Výše zmíněné aspekty jsou kapitola sama o sobě, a proto, pokud si nejste nákupem vozidla ze zahraničí jistí, doporučujeme využít služeb odborníků, kteří za vás dovoz ojetého vozidla ze zahraničí zajistí a celý proces vám ulehčí tak, že se nebudete muset topit v papírech, stát dlouhé fronty na úřadech a v garáži vám neskončí auto, které by se za pár dní rozpadlo.