Komora certifikovaných účetních zvolila nové vedení

PRAHA, 14. prosince 2021 – Na následující období se stal novým předsedou Výboru Komory certifikovaných účetních (KCÚ) Jaromír Hrazdira. Vystřídal tak Libora Vaška, který na funkci abdikoval na začátku září 2021. Na XXV. výročním sněmu Komory, který se konal v listopadu v brněnském hotelu Restaurant & Design Hotel NOEM ARCH, byla do Výboru Komory nově zvolena Magdaléna Králová. Novým členem disciplinární komise se stal Miloslav Hejret.

Na XXV. výročním sněmu Komory certifikovaných účetních byl za předsedu Výboru zvolen Ing. Jaromír Hrazdira, účetní expert, daňový poradce a člen Komory daňových poradců ČR. Do Výboru, ke stávající místopředsedkyni Ing. Lence Dvořákové a Ing. Vendule Peškové, která byla nově určena druhou místopředsedkyní, přibyla Mgr. et Ing. Magdaléna Králová, účetní expertka, daňová poradkyně a prezidentka Svazu účetních ČR. Nově složený Výbor se bude v následujících letech snažit o užší spolupráci s dalšími organizacemi a bude i nadále pokračovat v budování pevné profesní organizace účetních, která v dubnu 2021 oslavila své 22. výročí existence. 

„Na předsedu KCÚ jsem kandidoval se zásadními prioritami. V první řadě je tu Komora pro své členy, kterým musíme zajistit nejen možnosti kvalitního vzdělávání za zajímavých podmínek, ale i prostor pro vzájemné setkávání a relaxaci. Dále je nejen mojí snahou šířit povědomí o certifikovaných účetních mezi veřejností, zaměstnavateli a podnikateli, aby věděli, co jim dokážou nabídnout a proč se vyplatí s nimi spolupracovat. Za třetí by Komora měla hrát významnou roli v rámci profesní organizační struktury a být tak aktivním členem Svazu účetních a dalších organizací. V neposlední řadě bych rád docílil toho, aby Komora jako profesní organizace byla partnerem i pro stát v případě podávání kvalitní zpětné vazby pro legislativní či jiná opatření,“ říká nový předseda Komory certifikovaných účetních Jaromír Hrazdira.

Součástí sněmu byla také volba nového člena do disciplinární komise KCÚ, kde byl na základě zvolení předsedou z pozice odvolán Ing. Jaromír Hrazdira a nahradil ho Mgr. et Ing. Miloslav Hejret. Dále se hodnotily aktivity Komory za uplynulý rok v oblasti vzdělávání členů i širší odborné veřejnosti a projednávaly se i další možnosti v zapojení se do podpory v oblastech nových trendů v účetnictví.

Sněm rovněž přijal výsledky hospodaření za uplynulé období leden až září 2021, schválil účetní závěrku Komory za rok 2020 a odsouhlasil rozpočet na období 2022.

Komora certifikovaných účetních (KCÚ) je profesní organizace působící v ČR od roku 1999. Sdružuje profesní účetní, kteří absolvovali několikaletý dvoustupňový systém certifikace účetních postavený na vzdělávacích standardech Mezinárodní federace účetních (IFAC). KCÚ podporuje účetní profesi, zdůrazňuje význam kvalitní účetní práce pro finanční řízení podniků, zajišťuje odborná školení, připomínkuje novelizace účetních zákonů a předpisů, má svého zástupce v Národní účetní radě, je členem Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) a Americké obchodní komory. KCÚ sdružuje okolo 900 certifikovaných účetních. Web: https://www.komora-ucetnich.cz/cze/informace-komory