Ministryně jednaly o smlouvě o dole Turów samy a tajně. Polsko chce po české straně ústupky ve smlouvě

Praha 19. ledna 2022: Včerejší česko-polské jednání o dole Turów mezi ministryněmi životního prostředí Annou Hubáčkovou a Annou Moskwovou se protáhlo až na pět hodin a nebylo zakončeno uzavřením dohody. Konkrétní informace z jednání veřejnosti poskytnuty nebyly, a to na žádost polské strany. Polsko podle vyjádření hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (1) ještě v noci poslalo Česku vlastní verzi mezistátní smlouvy, v níž jsou jím navrhované změny. Z dostupných informací lze dovodit, že ministryně životního prostředí Anna Hubáčková uvažuje o změnách a ústupcích Polsku v již dříve sjednaných bodech smlouvy a že polský návrh předloží k posouzení a schválení premiérovi a vládě. 

Nikol Krejčová z Greenpeace říká: 

Obáváme se, že nová česká vláda ve sporu o důl Turów potichu ustupuje polskému nátlaku. Z předchozích vyjádření polských politiků je jasné, že motivací Polska je uzavřít dohodu jen kvůli stažení české žaloby na důl Turów. Nejen, že by česká vláda neměla ustupovat ze stávajících podmínek, ale měla by tlačit Polsko k většímu omezení těžby. Také by se konečně měla obrátit na Evropskou komisi a požádat o řízení podle směrnice o odpovědnosti za životní prostředí, v němž dochází k vyčíslení škod, které by Polsko muselo ČR zaplatit. Dohodu by pak Česko mělo vyjednávat nejen s Polskem za zavřenými dveřmi, ale za účasti Evropské komise, která se Česka ve sporu o Turów několikrát zastala a která se současných jednání neúčastní na žádost Polska. Myslíme, že do řešení tak složitého problému by se měl kromě ministryně životního prostředí okamžitě zapojit i ministr zahraničí Jan Lipavský, v jehož gesci jsou diplomatické vztahy s okolními zeměmi i s EU.”

Dosavadní návrh smlouvy ze září loňského roku, který prosazuje česká strana a jehož text unikl do médií, má podle Greenpeace několik slabých míst. Počítá například s tím, že odtokům vody z českého území zabrání budovaná antifiltrační stěna na hraně dolu. Ovšem to dlouhodobě zpochybňuje Česká geologický služba a polský velvyslanec v rozhovoru pro Deutsche Welle, kvůli němuž má být vládou odvolán, přiznal, že tato stěna nebude k ochraně vodních zásob fungovat. (2) Schválením této verze smlouvy by tak česká vláda nejspíše porušila zákon, který ji ukládá chránit české území. Tato ochrana přitom podle organizace Greenpeace nemůže být vyměněna za finanční kompenzaci.

Poznámky pro editory:

  1. Viz Studio ČT24 v 11:30 

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10101491767-studio-ct24/222411058060119/

2)

“Jsou zde specifické geologické podmínky. Tato obrovská bariéra hluboko v zemi, která byla propagandisticky prezentována jako dodatečná ochrana proti odtoku podzemní vody, má ve skutečnosti chránit důl před zaplavením terciárními, tedy hlubšími vodami, a tam, kde jsou studny, nemá vůbec žádný význam. Buďme tedy upřímní a přiznejme si, že důvodem sporu byla arogance některých lidí.”

https://www.dw.com/pl/sp%C3%B3r-o-tur%C3%B3w-to-skutek-braku-empatii-i-arogancji-wywiad/a-60343816