Lékárna.cz: Respirátory jsou meziročně tahounem nákupů, ani DPH to nezměnilo

Chrudim, 20. ledna 2022 – Navýšení ceny respirátorů FFP2 a FFP3 o 21 % DPH nákupy těchto zdravotních potřeb v lednu neovlivnilo, největší lékárna na českém internetu Lékárna.cz prodala letos v lednu o 15 % víc respirátorů než ve stejném období loni v prosinci. „Už rok jsou respirátory předmětem prakticky denní potřeby pro ochranu zdraví dětí i dospělých, povinnost nosit respirátory k nám meziročně přivedla 15 tisíc nových zákazníků, za celý loňský rok  jsme prodali kolem milionu kusů. Letos už nejsou osvobozené od daně z přidané hodnoty, přesto zůstávají tahounem prodejů na Lékárna.cz společně s antigenními testy,“ říká Vladimír Finsterle, zakladatel Lékárna.cz. 

Chování zákazníků se však po Novém roce změnilo v tom, že nyní věnují podstatně více času výběru respirátorů než dosud a zdvojnásobil se počet zákazníků tohoto sortimentu ve věkové skupině 65+ (nyní je to 4. nejsilnější věková skupina nakupující tyto zdravotní potřeby), která je všeobecně považovaná za příznivce tradičního nakupování v kamenných prodejnách.  

Lékárna.cz prodala v roce 2021, kdy začalo platit povinné nošení respirátorů, téměř milion kusů těchto pomůcek.  Nařízení povinnosti nosit respirátory FFP2 nebo FFP3 zvýšilo prodeje tohoto sortimentu na největší internetové lékárně Lékárna.cz meziročně cca 17násobně a přivedlo jí 15 tisíc nových zákazníků, ze kterých každý třetí zůstal online nákupům na největší internetové lékárně věrný. 

Lékárna.cz loni utržila v ČR za respirátory celkem 21 milionů korun, v roce 2020 jen 1,2 milionu korun a letošní rok startuje s rostoucím zájmem o tento sortiment zdravotních potřeb. Ten byl v roce 2020 ještě okrajový, od nařízení povinnosti nosit respirátory v lednu 2021 ale kromě tržeb rychle rostla na Lékárna.cz i nabídka, a to jak pro dospělé, tak pro děti včetně barevných, obrázkových a designových druhů, po kterých byla poptávka. Momentálně nabízí Lékárna.cz dvacet různých druhů respirátorů FFP2 a FFP3, zákazníci nejčastěji nakupují vícekusová balení.

O Lékárna.cz

Společnost Pears Health Cyber, s.r.o, provozuje od roku 1999 největší lékárnu na českém internetu, Lékárna.cz je historicky první internetový projekt tohoto druhu. Dnes kromě nejširšího sortimentu pro zdraví a krásu nabízí také poradenskou službu lékárníků. Přístupem k zákazníkům a pacientům si zakládá na lidskosti, laskavosti a excelentní zákaznické zkušenosti. „Na konci všech našich aktivit vždycky musí být šťastný klient, ať už jím je pacient, zákazník nebo zaměstnanec,“ zdůrazňuje PharmDr. Vladimír Finsterle, zakladatel a majitel společnosti Pears Health Cyber, která Lékárna.cz provozuje