Máte v práci zákaz hraní her? Tuto vám zaměstnavatel ve svém zájmu určitě povolí

31. ledna 2022 – Novou mobilní kyberbezpečnostní hru [Dis]connected, která doplňuje standardní firemní školení o kybernetické bezpečnosti, vydala společnost Kaspersky. Interaktivní dobrodružství je sondou do každodenního rutinního života člověka v blízké budoucnosti, který se snaží udržet optimální rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem a být úspěšný v kariéře i ve vztazích. Hra zároveň posiluje povědomí uživatelů o bezpečném chování na internetu, takže ji lze využít jako doplněk ke standardním firemním bezpečnostním školením.

Podle nedávného průzkumu společnosti Kaspersky mezi pracovníky v oblasti IT a kybernetické bezpečnosti pořádá kurzy kybernetické hygieny pouze 50 % velkých firem. Zaměstnanci se však můžou takovým školicím programům vyhýbat, protože si můžou myslet, že by pak byli nuceni dělat práci za někoho jiného. Za tuto oblast je podle nich zodpovědné specializované oddělení a oni prostě nevidí souvislosti, jak kybernetická bezpečnost ovlivňuje i jejich život. Kvůli tomu se může stát, že se i po absolvování kurzu o osvědčených postupech budou chovat stejně jako předtím. 

Vizuální román jako život v blízké budoucnosti

Společnost Kaspersky je uznávaný lídr v oblasti školení o kybernetické bezpečnosti. V roce 2021 byla zařazena ve zprávě Now Tech společnosti Forrester do segmentu dodavatelů komplexních funkcí SA&T, neustále zlepšuje svá vzdělávací řešení a zavádí nové aktuální výukové techniky. Aby bylo školení atraktivnější a zvýšil se zájem zaměstnanců o informační bezpečnost, představila svoji interaktivní hru typu „vizuální román“ – [Dis]connected.

V této hře prožijí hráči jeden fiktivní den (24 hodin) v budoucnosti, kdy inteligentní domácí asistenti umějí připravit snídani, existují podvodní domy a lidé jsou běžně vybaveni chytrými implantáty (augmentace). Navzdory technologickému pokroku však stále existují problémy, které jsou lidem známé již dnes. Například postava, za kterou můžete hrát, musí současně řešit řadu podnikatelských a pracovních úkolů. Ráda pracuje u průkopníka výroby implantátů. Toho se však chystá získat konkurent a podmínky akvizice velmi závisejí na tom, jak úspěšně se podaří realizovat hráčův projekt. V soukromém životě je cílem hráče nerozejít se s partnerem, který je naštvaný, že spolu tráví míň času, a zároveň udržovat dobré vztahy s kolegy a zůstat produktivní. 

Rozhraní hry [Dis]connected

Ukazuje se, že volby prováděné hráči v různých oblastech jsou navzájem propojené. Například, pokud nastane konflikt s kolegy, nezískají informace o důležitých změnách ve projektu. A naopak, pokud povídání s kolegy trvá příliš dlouho, hráči promeškají uzávěrku své práce. 

I malé rozhodnutí může mít dalekosáhlé následky

Do děje jsou přirozeně začleněny prvky kybernetické bezpečnosti, aby ukázaly, jak rozhodnutí související s touto sférou můžou pomoct dosáhnout cíle postavy nebo ho zmařit. Například hráči, kteří se rozhodnou šetřit čas a neaktualizovat své implantáty, nezvýší svoji produktivitu, a tudíž nebudou schopni dokončit projekty včas. Celkem bude muset hráč během hry vyřešit 24 případů pokrývajících témata, jako jsou hesla a účty, e-maily, prohlížení webu, sociální sítě a messengery, zabezpečení počítače a mobilní zařízení.

Příběh má několik alternativních konců v závislosti na učiněných rozhodnutích. Hráči obdrží přehled, jak úspěšně se s projektem vypořádali, co se děje v jejich osobním životě, a také hodnocení svých bezpečnostních dovedností a znalostí.

Asi hodinová hra se odehrává po částech, přičemž každá trvá maximálně deset minut. Díky tomu se dá snadněji dohrát a pomáhá hráči udržet si znalosti. Je možné nabídnout ji zaměstnancům po absolvování školení, aby si upevnili všechny získané znalosti z oblasti kybernetické bezpečnosti a motivovala je k uplatnění jejich dovedností v praxi. Při použití v rámci obecních a celostátních projektů zlepšuje povědomí lidí o kybernetické bezpečnosti.

Demo verzi hry si můžete stáhnout zdarma

„Tato hra s bohatým příběhem je o rozhodování a problémech moderního světa. Měli bychom pro svůj prospěch využívat nejnovější technologie, i když přinášejí další bezpečnostní rizika? Nebo bychom se jich měli v zájmu bezpečnosti vzdát a stát se míň efektivními v práci? Pohodlí versus bezpečnost – je možné mezi nimi najít rovnováhu? Taková rozhodování pomůžou hráčům osvojit si, jak používat technologie bezpečným způsobem, ale také líp pochopit, jak je kybernetická bezpečnost provázána s jejich každodenní rutinou a jak vlastně ovlivňuje jejich životy,“ vysvětluje Denis Barinov, vedoucí Kaspersky Academy. 

Hra [Dis]connected je v současné době dostupná pouze pro firemní zákazníky. Funguje na chytrých telefonech se systémy Android a iOS. 

Bezplatná demoverze této hry je k dispozici na App Store a Google Play

Víc se o hře [Dis]connected můžete dozvědět zde.

O společnosti Kaspersky
Kaspersky je globální společnost zaměřená na kybernetickou bezpečnost, která vznikla v roce 1997. Odborné znalosti společnosti Kaspersky v oblasti bezpečnostních hrozeb a zabezpečení se neustále transformují do inovativních bezpečnostních řešení a služeb na ochranu firem, kritické infrastruktury, vlád a dalších uživatelů po celém světě. Komplexní portfolio zabezpečení, jejž tato společnost nabízí, zahrnuje špičkovou ochranu koncových bodů a řadu specializovaných bezpečnostních řešení a služeb, jež pomáhají čelit sofistikovaným digitálním hrozbám, jakkoli se neustále proměňují. Technologie společnosti Kaspersky chrání víc než 400 milionů uživatelů a 240 000 firemním klientům přináší ochranu všeho, co je pro ně v digitální oblasti nejcennější. Další informace jsou k dispozici na www.kaspersky.com.