Polský soud zrušil posouzení vlivu na životní prostředí u dolu Turów. Těžba je nyní ilegální i podle polského práva

Praha – 1. února 2022: Správní soud ve Varšavě dnes zrušil doložku okamžité vykonavatelnosti rozhodnutí v procesu posouzení vlivu na životní prostředí (tzv. EIA). Je totiž podle něj nelegální. Tato doložka přitom umožnila těžební společnosti PGE požádat o povolení k těžbě na dole Turów, přestože proces EIA ještě nebyl řádně ukončen. V současnosti je tedy jasné, že měl proběhnout proces připomínkování i k okamžité vykonatelnosti. Důl Turów tedy nyní nemůže mít platné povolení a téměř dva roky již těží nezákonně.

O zrušení okamžité vykonavatelnosti EIA se s polským státem soudí české, polské, německé nevládní organizace, ale také Liberecký kraj a Hrádek nad Nisou. Hlavním důvodem je nemožnost podat proti rozhodnutí EIA ani proti okamžité vykonatelnosti odvolání, což je jedno ze základních práv veřejnosti. Celý proces se tak vrací na začátek k polským úřadům. 

Bylo tak potvrzeno již poněkolikáté, že celé povolování rozšiřování těžby na Turówě bylo nezákonné.

Kvůli pochybení při povolování další těžby na dole Turów se Česká republika v minulosti obrátila žalobou na Soudní dvůr EU, který nařídil těžbu zastavit a vyměřil pokuty ve výši půl milionu eur za každý den, kdy ilegální těžba pokračuje. V současnosti se jedná o více než 67 milionů eur, které budou strženy Polsku z evropských dotací. Ve čtvrtek se ke kauze vyjádří generální advokát Soudního dvoru EU, rozsudek se očekává za několik týdnů až měsíců. Polsko a Česká republika se nicméně v mezičase snaží podepsat dohodu, která by další těžbu na dole Turów posvětila. Dohoda však podle organizace Greenpeace dostatečně nezabraňuje ztrátě vody z českého území, kterou důl způsobuje. 

Nikol Krejčová, koordinátorka uhelné kampaně Greenpeace, říká: 

“Jsme rádi, že nám dal polský soud za pravdu. Bohužel reálně to nic neznamená, protože polské úřady a vláda vytrvale ignorují veškerou kritiku a těžba na dole Turów se rozšiřuje dál. Jedině evropský soud může celou situaci změnit a zajistit spravedlnost. Smlouva, kterou chce podepsat s Polskem česká vláda, nechrání českou vodu, a je tedy k ničemu. Proto považujeme možnost uzavření smlouvy s Polskem o dole Turów v tuto chvíli za chybu. Případná smlouva s Polskem by měla být uzavřena až po rozhodnutí evropského soudu. Jediným správným řešením situace je co nejrychlejší uzavření dolu Turów a spravedlivá transformace regionu, která přinese pracovní místa pro místní obyvatele.“