Komentář: Nezaměstnanost ČR 02/2022 – 3,5 % (Jana Mücková, LOGeco)

Jana Mücková, ekonomka, investiční skupina LOGeco: „Vývoj v počtu lidí bez práce ještě nebyl v únoru zasažen ruskou válkou na Ukrajině. Není ale možné si představit, že by nebyly naše podniky probíhajícím konfliktem a sankcemi uvalenými na Rusko zasaženy. Už teď mnozí ředitelé průmyslových podniků řeší, jak se k situaci postavit. Buď tyto firmy vyvážely část své produkce do Ruska nebo dovážely některé vstupní materiály, například železnou rudu, z Ukrajiny. Do toho je na trzích všude na světě cítit napětí z budoucího vývoje a postupného utahování kohoutků toku levných peněz. Letos bude v Česku nezaměstnanost postupně mírně stoupat bez ohledu na to, kolik sem přijde uprchlíků.“


Jana Mücková, ekonomka a obchodní ředitelka investiční skupiny LOGeco
Jana Mücková vystudovala VŠE v Praze se specializací na finance, mezinárodní vztahy a diplomacii. V rámci svého studia absolvovala dvě stáže na předních asijských univerzitách. První zkušenost získala v Hongkongu na Chinese University of Hongkong a následně dokončila roční stipendijní magisterský program na čínské Zhejiang University (Čeťiangská Univerzita). Během svých pobytů v Asii absolvovala také pracovní stáž na šanghajské pobočce české agentury Czech Trade a stala se spoluautorkou knihy Obchod s Čínou bez rizika a se ziskem. Hovoří plynně anglicky, domluví se francouzsky a čínsky. Její zájmy jsou četba, běh a vysokohorská turistika.

Investiční skupina LOGeco:
LOGeco je česká společnost, která vyrábí a dodává do celého světa unikátní TechWaste technologii ERVOeco, což je jednotka pro zpracování všech organických druhů odpadních surovin. Proměňuje odpad na „černé zlato“. ERVOeco recykluje plasty, pneumatiky, komunální odpad i další druhy odpadů, z nichž na konci chemického procesu vznikají nové, znovu využitelné suroviny – například paliva, domácí spotřebiče, oblečení nebo hnojiva. LOGeco se specializuje na investice do zajímavých projektů. Momentálně skupina nabízí veřejnosti své vlastní dluhopisy schválené ČNB a digitální tokeny. Technologie jako ERVOeco mohou pomoci vyřešit nejvážnější globální problém – hromadění odpadu. LOGeco obdrželo několik ocenění za svou práci a technologii: ceny SDGs a Český Goodwill.