Třetí kolo snímkování Česka skončilo. Na webu Chytremapy.cz jsou nejnovější snímky východu země

Brno, 31. březen 2022 – Již tři kompletní časové řady leteckých snímků Česka si mohou lidé prohlédnout na portálu Chytremapy.cz. Nejnovější fotografie východní části země, které loni pořídila letadla společnosti TopGis, na web a do aplikace GisOnline.cz přibyly právě na konci března. V letošním roce se stroje vybavené kamerami vydají znovu na západ.

Nad Jihomoravským, Olomouckým, Zlínským a Moravskoslezským krajem létaly stroje Cessna 404 a Partenavia P68 od loňského léta do časného podzimu. Během slunečných měsíců zmapovaly prostřednictvím výkonných kamer území o rozloze přes 28,8 tisíce kilometrů čtverečních. Po několika měsících úprav se na konci března nejnovější snímky zpřístupnily veřejnosti na portálu Chytremapy.cz a v aplikaci GisOnline.cz, kterou využívají města a obce.

„Na náš mapový portál i do aplikace přibylo celkem 19 361 snímků čtveřice krajů na východě země v rozlišení 12,5 centimetru na pixel. Samotná postprodukce zabrala několik měsíců. V závislosti na době pořízení jednotlivých snímků bylo třeba kupříkladu upravit barevné přechody tak, aby spolu všechny části perfektně ladily,“ uvedla výkonná ředitelka společnosti TopGis Drahomíra Zedníčková.

Na portálu Chytremapy.cz mají lidé možnost podívat se nejen na nejnovější snímky Česka, které TopGis pořídil v letech 2019–2021, ale i na další dvě kompletní časové řady. „Návštěvníci mají možnost přepnout se do starších ortofotomap. Ta nejstarší byla pořizována od roku 2014, ta druhá pak od roku 2016. Nabízí se jim tak zajímavá možnost podívat se, jak se v uplynulých letech změnilo okolí jejich bydliště i tvář celé země,“ vysvětluje Drahomíra Zedníčková.

V letošním roce se pak letadla brněnské společnosti vydají opět na západ Česka. V pořadí již čtvrté kolo snímkování začne nad Plzeňským, Ústeckým, Libereckým a Středočeským krajem, v příštím roce letadla zmapují střed republiky a v tom následujícím pak opět její východní část.

O společnosti TopGis
Brněnská společnost TopGis působí na trhu od roku 2009 a je lídrem v oboru geodézie, mapování a webových mapových služeb. Vlastní všechny podstatné technologie – letadla, kamerové a laserové senzory či mapovací automobily – a její tým tvoří pět desítek zkušených odborníků v GIS a SW oboru. Společnost je tvůrcem nejdetailnější aktualizované ortofotomapy České republiky a dlouhodobým dodavatelem mapových podkladů pro Seznam.cz. Prostřednictvím webového portálu GisOnline.cz umožňuje náhled do katastru nemovitostí, pasporty, analýzy či přesná měření.