Společnost Canon rozšiřuje nabídku produktů pro televizní a filmovou tvorbu

Nové nástroje od společnosti Canon poskytují vysílatelům a filmařům vylepšené funkce kamer a flexibilitu při vytváření vysoce kvalitního obsahu v rozlišení 4K s pomocí efektivnějších pracovních postupů

Praha, 7. září 2022 – Společnost Canon rozšířila v reakci na potřeby uživatelů nabídku kinematografických a televizních produktů. Novinky zahrnují nejnovější objektiv Cine-Servo CN8x15 IAS S E1/P1 pro široké spektrum typů produkce, modulární rozšiřující jednotku EU-V3 pro kamery EOS C500 Mark II a EOS C300 Mark III, aktualizaci firmwaru systému Cinema EOS a profesionální referenční monitor DP-V2730 s úhlopříčkou 27“ a rozlišením 4K, který lze snadno začlenit do produkčních procesů vysílatelů a filmařů.

Zachyťte svět kinematograficky: CN8x15 IAS S E1/P1

Díky kombinaci ohniskového rozsahu, kompaktních rozměrů, nízké hmotnosti a podpoře kamer Super 35mm je objektiv CN8x15 IAS S E1/P1 ideální pro široké spektrum filmových a televizních produkcí. Univerzální ohniskový rozsah od širokoúhlých 15 mm po 120 mm telefoto lze dále prodloužit až na 180 mm pomocí vestavěného 1,5x telekonvertoru při plném pokrytí plochy snímače. Pro potřebu budoucích produkcí lze zachovat optický výkon 8K v celém rozsahu ohniskových vzdáleností, což zaručuje konzistentně vysokou kvalitu obrazu v celé ploše. 

Objektiv CN8x15 IAS S E1/P1 je zkonstruován s ohledem na konzistentnost výsledků. Barevné podání je sladěné se stávající řadu kinematografických objektivů Canon a 11lamelová clona vytváří působivý jemný bokeh. Nabízí vynikající optický výkon a špičkovou kvalitu obrazu pro produkci HDR, 4K a 8K. Podporuje komunikaci přes bajonet EF a pokročilý záznam metadat s podporou technologie Cooke/i Technology™ a je také prvním objektivem Cine-Servo, který umožňuje komunikaci protokolem ZEISS eXtended Data™ (XD) při použití bajonetu PL. Objektiv je vybavený týmž 16bitovým kodérem, jaký využívají televizní a Cine-Servo objektivy Canon. Poskytuje přesné údaje o poloze objektivu, ohniskové vzdálenosti, ostřicí vzdálenosti a cloně. Předávání těchto informací mezi objektivem a kamerou je zásadní pro VFX, virtuální a kinematografickou produkci.

Špičkový objektiv CN8x15 IAS S E1/P1 typu Cine-Servo je k dispozici s bajonetem EF i PL a s výkonnou odnímatelnou servomotorovou pohonnou jednotkou. To umožňuje pohodlné natáčení z ramene pro práci v terénu a dokumentární styl a přístup k příslušenství potřebnému pro kinematografické produkce. 

EU-V3: Modulární rozšiřující jednotka pro živou produkci, kompatibilní s EOS C500 Mark II a EOS C300 Mark III

V televizním vysílání, přenosech z akcí a živé sportovní produkci dochází ke stále výraznějšímu posunu směrem ke kamerám s velkoformátovými snímači, poskytují divákům jedinečnou perspektivu při sledování jejich oblíbených týmů. Společnost Canon novým požadavkům uživatelů nyní vychází vstříc rozšiřujícím modulem EU-V3 pro kamery EOS C500 Mark II i EOS C300 Mark III. EU-V3 staví na modulární konstrukci obou kamer, u nichž rozšiřuje a podporuje specifické funkce pro produkční sestavy s vícero kamerami a živé přenosy. 

EU-V3 nabízí exkluzivní funkci monitorování živého vysílání z produkčního switcheru v reálném čase. Jako cíl zpětného výstupu lze zvolit konektor VIDEO, EVF-V50, MON/HDMI nebo SDI-OUT. Modul EU-V3 také umožňuje přenos indikace aktivní kamery přes Ethernet pomocí protokolu XC – přijme-li rozšiřující modul signál, může rozsvítit indikátor na těle kamery, zobrazit informaci na displeji a přenést signál dále na externí zařízení přes čtyřpólový konektor Hirose. Funkce zpětného SDI a indikace aktivní kamery jsou nezbytné pro informování kameramanů o tom, kdy jejich kamera běží naživo a jaký je aktuální stav přenosu. 

Při použití EU-V3 a kompatibilních televizních a Cine-Servo objektivů lze přes 12pólový konektor zobrazit na displeji také aktuální vzdálenost zaostření. Ukazatel polohy zaostření, který si uživatelé mohou zobrazit podél horní nebo pravé strany displeje, umožňuje na stupnici vzdálenosti vyznačit různé pozice, které jsou během ručního ovládání při správném zaostření zvýrazněny – například při výběru cílové čáry závodu. 

EU-V3 lze kombinovat s objektivem CN8x15 IAS S E1/P1 na kameře EOS C500 Mark II i EOS C300 Mark III. 


Firmware Cinema EOS: rozšiřování možností 

Canon vydává novou aktualizaci firmwaru Cinema EOS pro kamery EOS C500 Mark II a EOS C300 Mark III s cílem rozšířit možnosti pro živé vysílání a produkci střední až nižší úrovně a umožnit užití obou kamer v živých přenosech a produkčních procesech. Hlavní aktualizace: 

  • Implementace protokolu XC: zapojení do sestav s vícero kamerami, podpora přímého ovládání přes RC-IP100 a ethernetové připojení.
  • Rozšíření schopností automatického ostření: Podpora 120p/100p AF a detekce obličeje v režimu pomalého a rychlého snímání.
  • Zobrazení čtyřkanálového audia: zobrazení úrovně pro všechny čtyři zvukové kanály, je-li příslušný režim aktivní.
  • Podpora služby Frame.io C2C (z kamery do cloudu): rychlý přenos video souborů pro spolupráci, sdílení, zpětnou vazbu a režii – zároveň také služba přenosu z cloudu do kamery.
  • Podpora nového příslušenství a objektivů: umožňuje kamerám EOS C500 Mark II a EOS C300 Mark III dokonale spolupracovat s objektivem CN8x15 IAS S E1/P1 a rozšiřujícím modulem EU-V3, stejně jako s objektivy řady Flex Zoom.

DP-V2730: 4K HDR displej pro novou generaci

Pokročilý profesionální 4K HDR monitor DP-V2730 je osazený 4K UHD panelem se špičkovým jasem 1 000 cd/m² v celé ploše. Technologie lokálního stmívání zajišťuje mimořádně nízkou úroveň černé 0,001 cd/m². Monitor DP-V2730 má 27palcovou obrazovku, která dosahuje vysokého jasu s minimálním šumem, což je ideální jak pro natáčecí, tak pro postprodukční prostředí. Díky špičkovému jasu, prokresleným stínům a širokému barevnému gamutu v celé ploše obrazovky získala společnost Canon certifikaci Dolby Vision a Stupeň 1A podle standardu EBU TECH3320. Monitor DP-V2730 nabízí soubor oceňovaných monitorovacích nástrojů, jako je monitor průběhu, histogram, monitor jasu snímku, průběh RGB a mnoho dalších – vše založené na nejnovější platformě pro zpracování obrazu společnosti Canon, která zajišťuje špičkový výkon. Monitor je vynikající pomocník pro vysílání i filmovou tvorbu. Přináší špičkový výkon 4K HDR do natáčecích studií, přenosových vozů i pro potřeby postprodukce, VFX a ladění barev.

Monitor DP-V2730 je vybavený vstupem HDMI a konektory 12G-SDI (4x vstup a 5x výstup) schopnými přenášet signál 4K60P se vzorkováním 4:2 a 10bitovou barevnou hloubkou nebo 4K30P 4:4:4 12 bitů. Je tedy ideální pro začlenění do různých produkčních procesů. DP-V2730 lze také snadno propojit s počítačem, tabletem nebo chytrým telefonem a s displeji Canon (prostřednictvím sítě LAN) pomocí webového uživatelského rozhraní Remote Control. Toto rozhraní optimalizované pro dotykové ovládání poskytuje živé zobrazení, podrobné informace o signálu a přímou kontrolu nad vstupy, monitorovacími nástroji a nastaveními. Uživatelé mohou také získat možnost čtyřcestného přepínání vstupů SDI na základě placeného upgradu, který podporuje různé pracovní postupy, jako je odeslání výstupního signálu na monitor režie, externí rekordér nebo živě do přenosového zařízení.

Vylepšení produktů v celém portfoliu profesionální audiovizuální techniky

Vedle výše popisovaných produktů společnost Canon uvedla i svou nejnovější PTZ kameru CR-N700 a kamery XA65, XA60, XA75, XA70 a Canon LEGRIA HF G70. CR-N700 s rozlišením 4K60P se vzorkováním 4:2:2 a 10bitovou barevnou hloubkou s připojením 12G-SDI je PTZ kamera určená pro špičkovou televizní produkci. Nové kompaktní 4K videokamery Canon XA65, XA60, XA75, XA70 a Canon LEGRIA HF G70 jsou koncipované tak, aby uspokojily poptávku po živém sdílení obsahu díky nově zavedené kompatibilitě podle standardu UVC.

Chcete-li se o dnes představených produktech dozvědět více, navštivte Canon na veletrhu IBC od 9. do 12. září v hale č. 11, stánek C45.

Další informace o objektivu CN8x15 IAS S E1/P1 naleznete na stránkách: 

https://www.canon.cz/lenses/cn8x15_ias_s-e1-p1/

Další informace o aktualizaci firmwaru naleznete na stránkách: https://www.canon.cz/support/ 

Další informace o referenčním monitoru DP-V2730 naleznete na stránkách: https://www.canon.cz/professional-monitors/dp-v2730/ 

CN8x15 IAS S E1/P1 – hlavní funkce a vlastnosti:

  • Široký úhel záběru 15-120 mm s 8x zvětšením
  • Vestavěný 1,5x telekonvertor – zvětšuje rozsah až na 180 mm
  • Pokrytí celé plochy snímače (s aktivovaným telekonvertorem)
  • Vysoce kvalitní optika pro záznam v rozlišení HDR, 4K a 8K 
  • Modulární konstrukce s vyměnitelnou pohonnou jednotkou
  • Vyměnitelný bajonet EF za PF
  • První objektiv Cine-Servo s podporou ZEISS eXtended Data (XD)

EU-V3 – hlavní funkce a vlastnosti:

  • Zpětný vstup signálu SDI
  • Dálkové ovládání B (RS-422)
  • Ethernet
  • Podpora signálu aktivní kamery
  • Adaptér na baterii V-mount (s D-TAP)
  • 12pinový konektor objektivu
  • DC výstup 12 V / 2 A

Aktualizace firmwaru Cine EOS:

  • Podpora protokolu XC 
  • Podpora 120p/100p AF 
  • Detekce obličeje během snímání v pomalém a rychlém režimu
  • Zobrazení čtyřkanálového audia
  • Podpora Frame.IO
  • Podpora objektivů řady Flex Zoom a CN8x15 IAS S E1/P1

DP-V2730 – hlavní funkce a vlastnosti:

  • 27″ 4K UHD HDR displej
  • jas 1000 cd/m2 a úrovně černé 0,001 cd/m2
  • Uznávané monitorovací nástroje
  • Splňuje standardy Dolby Vision a EBU TECH3220 stupně 1A
  • Možnost zapojení sestavy dvou nebo čtyř monitorů s podporou 8K
  • Připojení 12G-SDI a HDMI

-KONEC-

O společnosti Canon Europe

Canon Europe je strategická centrála pro region EMEA společnosti Canon Inc., předního světového dodavatele technologií a služeb pro digitální zpracování obrazu. Canon Europe působí přibližně ve 120 zemích, zaměstnává okolo 13 500 lidí a přispívá zhruba čtvrtinou ke globálním ročním výnosům společnosti Canon.  Společnost Canon byla založena v roce 1937 a po celou dobu své osmdesátileté existence přináší zákazníkům špičkovou obrazovou techniku. Neustále investuje do správných oblastí a využívá příležitosti k růstu, od fotoaparátů po komerční tiskárny a od podnikového poradenství po lékařskou techniku. Firemní filozofie společnosti Canon je Kyosei, což znamená „žít a pracovat společně pro obecné blaho“. V regionu EMEA společnost Canon Europe usiluje o trvale udržitelný obchodní růst a zaměřuje se na snižování svého dopadu na životní prostředí a pomáhá jej snižovat i svým zákazníkům pomocí svých produktů, řešení a služeb. Je průkopníkem, který neustále mění svět obrazové techniky pro vyšší dobro. Svými technologiemi a inovativním duchem posouváme hranice možného, abychom mohli vidět svět z nových pohledů. Pomáháme vnášet do života kreativitu, snímek za snímkem. Protože můžeme-li náš svět vidět, dokážeme jej měnit k lepšímu.Další informace o společnosti Canon Europe naleznete na stránkách www.canon-europe.com.