Dárci plazmy nyní mohou získat 800 korun za jeden odběr

Dárcovství je jediným zdrojem krevní plazmy, která je nezbytnou surovinou pro výrobu léků pro léčbu vážných nemocí i ošetření obětí popálenin, úrazů či autonehod. Na roční zásobu léků pro jednoho pacienta jsou potřeba stovky, někdy i tisíce odběrů. Dobrovolní dárci tak pomáhají zachraňovat životy. Za jeden odběr mohou dárci nyní získat v jednom z 11 center sanaplasma finanční kompenzaci ve výši 800 korun.

Plazmu lze darovat ve specializovaných plazmacentrech, dárci mají za každý odběr nárok na finanční kompenzaci, která je určena na úhradu času a nákladů na dopravu. Od října je kompenzace za jeden odběr vyšší o 100 a za první darování dokonce o 300 korun. „Plazmu od dárců nelze při výrobě léků nijak nahradit. Proto si jich velmi vážíme a snažíme se stále přicházet s novými způsoby, jak jim darování usnadnit. Vzhledem k tomu, jak nyní stoupají ceny, rozhodli jsme se zvýšit příspěvek za jeden odběr na 800 korun,” říká Jan Štěpánek, ředitel české sítě dárcovských center plazmy sanaplasma, která má pobočky v 11 městech celé České republiky a je součástí globální značky BioLife – lídra v oboru sběru vysoce kvalitní plazmy. “Dárci také pravidelně konzultují svůj zdravotní stav s naším lékařem a před každým odběrem prochází zdravotní prohlídkou. Vnímají to jako jeden z klíčových benefitů, který díky pravidelnému darování získávají,” dodává Štěpánek.

Finanční příspěvek kompenzuje náklady na cestu a čas, který dárce stráví v odběrovém centru. Může také zvolit darování plazmy bez finanční náhrady. Pak mu vzniká nárok na den volna v práci a slevu na dani až 3000 Kč za jeden odběr. Volba se týká vždy jednoho konkrétního odběru, a proto je možné tyto dva způsoby dárcovství libovolně střídat. 

Darování plazmy je pro lidské tělo méně náročné, než darování krve. V průběhu odběru se z krve plazma odfiltruje a krvinky spolu s krevními destičkami se okamžitě vrátí zpět dárci. I proto, že odběr pro zdravého člověka nepředstavuje velkou zátěž a plazma se rychle v těle obnovuje, je možné darovat plazmu jednou za 14 dní. Proces darování trvá přibližně 50 minut. 

Co je krevní plazma?

Lidská krev se skládá z krevní plazmy a z krevních tělísek. Krevní plazma představuje více než polovinu objemu krve. Obsahuje nejrůznější životně důležité látky jako ionty, cukry, tuky, protilátky, enzymy, hormony a další. Pro současnou medicínu je lidská plazma získávaná od dárců nenahraditelná. Používá se buďto v celku jako čerstvě zmražená plazma nebo se zpracovává a získávají se z ní důležité léky, jako jsou protilátky, srážlivé faktory a další.

O společnosti sanaplasma 

Sanaplasma v současné době provozuje síť 11 odběrových center pro darování plazmy v České republice. Od svého vzniku v roce 2006 se stala jedním z předních odborníků na sběr vysoce kvalitní plazmy. Ta je používána pro výrobu léků, které zachraňují životy. Centra sanaplasma brzy přejdou pod novou, jednotnou značkou BioLife. 

Web: www.sanaplasma.cz 

O společnostech BioLife a Takeda 

BioLife vlastní a provozuje více než 170 nejmodernějších zařízení na odběr plazmy ve Spojených státech a Evropě. Jeho posláním je poskytovat vysoce kvalitní služby a nejvyšší úroveň bezpečnosti dárcům i pacientům, kteří dostávají léčbu pomocí život zachraňující plazmy. BioLife je součástí firmy Takeda, globálního lídra v oblasti biofarmaceutik se sídlem v Japonsku, který je založen na výzkumu a vývoji s cílem vyvíjet a dodávat léčiva na základě zodpovědnosti vůči pacientům, zaměstnancům a planetě. 

www.biolifeplasma.com, www.takeda.com