Kompletně se odklonit od fosilních paliv, nebo zachovat uhlí na dalších 20 let a počkat na jádro? Názorový střet kandidátů do EP na diskusi Vysoké školy CEVRO

Praha 23. 05. 2024 – Evropské volby se blíží, a proto se na panelové diskusi pořádané Vysokou školou CEVRO dne 21. května o klíčových tématech letošních voleb bavili odborníci z řad Vysoké školy CEVRO a kandidáti předních kandidátních listin SPD a Trikolora, ANO, SPOLU, STAN a Piráti. Diskuse proběhla ve třech tematických blocích, které se věnovaly bezpečnosti a migraci, konkurenceschopnosti Česka a budoucímu složení Evropského parlamentu.

Migrace jako gradující bezpečnostní problém

V květnu tohoto roku přijala Evropská unie Pakt o migraci a azylu, který by měl zajistit jednotný evropský přístup k migraci. Česko se při hlasování zdrželo a některé státy jako Maďarsko či Polsko byly zcela proti. „Přijatá verze je horší, než ji vyjednávala Česká republika během svého předsednictví. Zvyšuje totiž administrativní zátěž a snižuje možnost efektivní obrany proti nelegální migraci,“ uvedl na úvod diskuse arm. generál Jiří Šedivý a následně dodal: „Velmi kontroverzní je otázka povinné solidarity. Přetíženým státům pomohou ostatní státy tím, že část migrantů převezmou nebo tyto státy finančně či materiálně podpoří.” Názory kandidátů na migrační politiku Evropy se lišily, a to zejména v kontextu klimatických změn. „Izrael a ropné monarchie jako Spojené arabské emiráty, Kuvajt a další, se na horko umějí adaptovat. Já naprosto odmítám fatalismus, že nám nezbývá nic jiného, než si připravit otevřenou náruč a tyhle ty stovky milionů lidí odtamtud zachránit. Na to nemáme. Rozložilo by to tady svobodu a demokracii,“ varoval Alexandr Vondra kandidující za SPOLU. 

Od Green Dealu k Real Dealu

Diskusi rozvířila i společná evropská strategie směřující ke klimatické neutralitě Evropy do roku 2050, známá pod názvem Green Deal. „Evropská unie je velmi byrokratická a podle mě reguluje stále více. Přestože je Green Deal úžasná myšlenka do mírových a prosperujících dob, tak je velice problematická v době, kdy musíme naše zdroje relokovat také na obranu a řešení migrace,“ komentovala ekonomka Božena Kadeřábková. „Pokud to myslíme s dekarbonizací seriózně, tak začněme stavět jádro, nebraňme se obnovitelným zdrojům a přežijme nějak těch 20-30 let, než postavíme jaderné zdroje,“ řekl Ondřej Knotek kandidující za ANO. Jasný názor na strategii Green Deal má i Petr Mach kandidující za SPD: „Je potřeba Green Deal zrušit. Jinak budeme ekonomikou naprosto nekonkurenceschopnou.“ Opačné stanovisko zaujal Adam Trunečka kandidující za STAN: „Ekonomika druhé poloviny století bude stát na zelených technologiích a my v nich musíme získat náskok.“ Svůj pohled nasdílel také Mikuláš Peksa kandidující za Piráty: „Myslím si, že je třeba radikálně odmítnout veškeré dotace do fosilních paliv, ať už je to uhlí, ropa či zemní plyn. Nedotujme to, je to zločin.“ 

Budoucí složení Evropského parlamentu

V závěrečném bloku diskuse nastolil politolog Ladislav Mrklas to, jak by mohl vypadat budoucí Evropský parlament: „Je vysoce pravděpodobné, že v novém Evropském parlamentu, který budeme za pár týdnů volit, dojde k výraznému oslabení zelených, k určitému oslabení krajní levice a zejména k oslabení liberálů.“ Do jakých frakcí a případných koalic kandidáti půjdou? To se dozvíte v záznamu z diskuse na odkazu níže.

Záznam diskuse najdete na: https://www.cevro.cz/akce-a-udalosti/diskuse-lidru-kandidatek-do-evropskeho-parlamentu 

Fotografie ke stažení zde: https://drive.google.com/drive/folders/1tuwcBFOnqngglXRYwJ81F445goE-PZO1?usp=sharing