Maxima pojišťovna v roce 2023 dosáhla miliardy na předepsaném pojistném

Praha, 23. května 2024Předepsané pojistné Maxima pojišťovny za rok 2023 dosáhlo výše 1 134 mil. Kč, čímž společnost poprvé v historii překonala miliardovou hranici. Výrazný nárůst předepsaného pojistného přinesl především segment pojištění mobilního hardware, zejména díky obchodní aktivitě na maďarském trhu. Rostl také segment skupinového cestovního pojištění a pojištění schopnosti splácet.

K růstu přispělo významnou měrou skupinové pojištění. Maxima pojišťovna je v tomto segmentu aktivní na třech trzích: v České republice, na Slovensku a Maďarsku, a zvláště Maďarsko rostlo v roce 2023 významně. Dařilo se ale i skupinovému cestovnímu pojištění v České republice. Citelný nárůst zaznamenal i segment podnikatelského pojištění, který vzrostl o více než 33 %. „Jsem velmi rád, že růst Maxima pojišťovny opět výrazně překonal průměr trhu, když předepsané pojistné meziročně vzrostlo o 35 % a poprvé v historii firmy překonalo miliardu korun. Ještě významněji vzrostl zisk společnosti, konkrétně překonal 55,5 mil. Kč, což je o téměř 51 % více než v roce 2022,“ říká Petr Sedláček, předseda představenstva Maxima pojišťovny a.s.

Rok 2023 přinesl řadu událostí, které ovlivnily jak ekonomiku jako celek, tak každodenní aktivity Maxima pojišťovny. Pojistný trh v České republice byl v tomto roce výrazně ovlivněn inflací, což platí i pro všechny ostatní sektory ekonomiky. Celkový růst pojistného trhu v České republice v roce 2023 dosáhl více než 7 %, což je srovnatelné s předchozím rokem a zároveň patří k nejvyšším hodnotám za posledních deset let. Vyšší dynamiku růstu v Maxima pojišťovně vykazoval tradičně segment neživotního pojištění, kterému se dařilo velmi dobře, když vzrostlo o 37,9 % na 1 029 mil. Kč. Životní segment rostl pomaleji, konkrétně přidal 12,2 % a dosáhnul úrovně téměř 106 mil. Kč. „Naší strategií je organicky růst, pracovat s rozumnou marží, ale také rozumně investovat do nových technologií. Pokročili jsme tak v implementaci dalších produktů individuálního pojištění do nových systémů ICT. S ohledem na růst nákladů na ruční práci i celkový růst počtu smluv v kmeni pojišťovny je naší jedinou šancí transformovat maximum administrativních a ručních procesů do plně digitální podoby. Jedině tak dokážeme konkurovat dalším subjektům na trhu,“ doplňuje Petr Sedláček, předseda představenstva Maxima pojišťovny a.s.

Individuální retailové a podnikatelské pojištění

Individuální pojištění výrazně vzrostlo o celkem 21,5 %, což v korunovém vyjádření představovalo částku ve výši 352 mil. Kč. Pojištění podnikatelů a průmyslu stouplo o 33 %, individuální rizikové životní pojištění přidalo 12 % a pojištění občanského majetku zaznamenalo nárůst o více než 11 %. Důležitým aspektem, který však začne plně ovlivňovat situaci až v následujících letech, byla opětovná liberalizace komerčního zdravotního pojištění cizinců od září 2023.


Skupinové pojištění

V oblasti skupinového pojištění jsme zaznamenali významný nárůst předepsaného pojistného, zejména v segmentu pojištění mobilního hardware. Tento trend se projevil zejména na maďarském trhu, kde Maxima pojišťovna působí. Pokračující růst jsme zaznamenali také v oblasti skupinového cestovního pojištění a pojištění schopnosti splácet. Celkově segment skupinového pojištění vzrostl o 42 % na 779 mil. Kč. „Rok 2024 nebude jednoduchý díky přetrvávajícímu mezinárodnímu napětí jak na Ukrajině, ale i na Blízkém východě, ale pevně doufám, že inflace zásadně klesne a ekonomická situace obyvatel se začne lepšit, což by mohlo pomoci podnikání a snad i uvolnit jisté společenské napětí, které pozorujeme v České republice i jinde ve světě,“ uzavírá Petr Sedláček, předseda představenstva Maxima pojišťovny a.s.

O Maxima pojišťovně

Maxima pojišťovna je česká společnost se sídlem v Praze, která působí na trhu již od roku 1994. Svým klientům nabízí velkou škálu produktů v oblasti životního pojištění, občanském pojištění majetku a odpovědnosti, zdravotního pojištění cizinců i pojištění podnikatelů a průmyslu. Vedle České republiky a Slovenské republiky působí pojišťovna i na maďarském trhu ve spolupráci s významným operátorem Yettel Hungary. 

Více na: www.maximapojistovna.cz