Bene Meat Technologies mění odvětví PET FOOD. Jako první na světě veřejně představil PET FOOD s kultivovaným masem

Světová premiéra vzorového krmiva pro domácí mazlíčky obsahující kultivované maso (KM) se odehrála minulý týden na mezinárodním veletrhu Interzoo v Norimberku. Vzorky revolučního produktu prezentovali zástupci firmy Bene Meat Technologies a.s. (BMT) svým potenciálním obchodním partnerům/výrobcům i odborné veřejnosti. Zájem výrobců PET FOOD o kultivované maso a jeho využití ve výrobě od doby registrace technologie firmou BMT k výrobě KM enormně stoupá.

BMT jako první firma na světě získala v listopadu 2023 registraci pro výrobu a prodej kultivovaného masa pro PET FOOD v EU (viz Czech firm Bene Meat gets EU registration for lab-grown meat for pet food | Reuters). Od té doby rozšiřuje výrobu, aby mohla na konci tohoto roku vyrábět kultivované maso v dostatečných objemech k produkci finálního výrobku. Zároveň kultivované maso nadále testuje, vylepšuje a společně s budoucími výrobci cizeluje finální podobu produktů.

Trh s PET FOOD a změna trendů

Podle zprávy společnosti Grand View Research se předpokládá, že celosvětový trh s krmivy pro domácí zvířata poroste od roku 2024 do roku 2030 složenou roční mírou růstu (CAGR) ve výši 4,4 % a do roku 2030 dosáhne velikosti trhu 139,29 miliardy USD.

“Mezi majiteli psů a koček roste poptávka po personalizovaných, prémiových a přírodních krmivech, která odpovídají trendům v oblasti lidské výživy. Vlastníci se však čím dál více zaobírají myšlenkou, jak krmit svého mazlíčka živočišným proteinem, aby kvůli tomu nemuselo umřít jiné zvíře,” vysvětluje změny v chování spotřebitelů Vendula Kučerová, Head of Sales and Marketing Strategy v BMT. 

Z těchto důvodů výrobci PET FOOD hledají a zařazují do svých produktů alternativní proteiny. Kultivované maso jako surovina pro PET FOOD je z tohoto hlediska pro mnohé ideálním řešením budoucnosti z pohledu etiky, nutriční hodnoty i trvale udržitelného zdroje proteinů. 

BMT – Bene Meat Technologies a.s., benemeat.com 

PET FOOD – Krmivo pro domácí mazlíčky 

Kultivované maso – Termín označující maso produkované pomocí kultivace živočišných buněk namísto porážky zvířat.

Bene Meat Technologies, a.s. – Český biotechnologický start-up založený v roce 2020 a zaměřený na výzkum a vývoj technologie na výrobu kultivovaného masa v průmyslovém měřítku za spotřebitelsky přijatelnou cenu.