Výkon + spolehlivost + bezpečnost = Intel Xeon Vzorec pro servery s vysokou spolehlivostí

Společnost Intel Corporation ohlásila novou řadu rekordně výkonných serverových procesorů pro systémy s vysokou spolehlivostí, které umožní IT oddělením lépe provozovat datově náročná prostředí díky novým vlastnostem zaměřeným na zabezpečení a spolehlivost. (TZ)

Rekordní procesory Intel® Xeon® E7-8800/4800/2800 staví na předchozí generaci serverových procesorů Intel a definují nový standard pro high-endové počítačové aplikace, mezi něž patří například business intelligence, analýza dat v reálném čase nebo virtualizace. Na posílení zabezpečení datových center poskytují nové procesory také vyspělé bezpečnostní funkce, jež zaručují lepší integritu dat.

Nové procesory Intel Xeon, vyráběné špičkovou 32nanometrovou technologií, mají až deset jader s technologií Intel® Hyper-Threading a poskytují až o 40 procent vyšší výkon než procesory řady Intel® Xeon® 7500. Jejich nové vlastnosti zaměřené na úsporu omezují odběr energie nečinnými částmi čipu. Výrobci po celém světě by měli ode dneška začít dodávat více než 35 systémů s novými procesory Intel Xeon E7.

„Intel už déle než deset let mění ekonomickou stránku provozu serverů pro nejnáročnější aplikace a dnes laťku opět zvedáme,“ řekl Kirk Skaugen, viceprezident a ředitel Intel Data Center Group, a dodal: „Nové procesory řady Intel Xeon E7 přinášejí rekordní výkon s účinnými vylepšeními v oblasti zabezpečení, spolehlivosti a energetické efektivity. Dynamika prosazování této nové architektury serverových procesorů nemá v historii společnosti Intel obdoby. Dny, kdy byly IT organizace nuceny nasazovat pro kritické aplikace nákladné, uzavřené architektury RISC, jsou sečteny.“

Rekordní a energeticky úsporný výkon

Nová řada procesorů zahrnuje osmnáct nových modelů pro servery disponující dvěma, čtyřmi a osmi paticemi a je rozšiřitelná pro servery s až 256 paticemi. Vytvořila více než tucet světových rekordů ve výkonnosti. Čtyřicetiprocentní zvýšení výkonu zpracování výpočetně náročných úloh pomůže urychlit tempo a zvednout přesnost aplikací například ve vědeckém výzkumu nebo finančních službách, kde je rychlost zásadní. Až o 25 procent vyšší výkon prostředí virtuálních počítačů3 oproti aktuální generaci také znamená, že nové čipy nabízejí nejvyšší virtualizační výkon na trhu.

IT manažeři, kteří usilují o větší ekonomickou efektivitu, mohou nahradit osmnáct dvoujádrových serverů2 systémem s jediným procesorem Xeon E7. Nové čipy Xeon s ohledem na stoupající náklady na energii obsahují technologii Intel® Intelligent Power, která dynamicky snižuje spotřebu čipu při nečinnosti a poskytuje vyspělé funkce správy napájení.

Vzhledem k širokému spektru výpočetně náročných aplikací od modelování klimatu až po obchodní analýzy v reálném čase a k nutnosti nekompromisního výkonu pro jejich zpracování nabízí Intel deset vyspělých desetijádrových verzí čipu včetně nejvyšších modelů E7-8870, E7-4870 a E7-2870, které dosahují taktu 2,4 GHz s navrženým tepelným výkonem (Thermal Design Point, TDP) 130 wattů.

Společnost zároveň oznámila verzi čipu, která spojuje výhody vysokého výkonu s nízkým napětím, a také verzi optimalizovanou pro vysokou frekvenci. Desetijádrový nízkonapěťový model E7-8867L dosahuje taktu 2,13 GHz s TDP 105 wattů, zatímco osmijádrový procesor E7-8837 optimalizovaný pro vysokou frekvenci dosahuje 2,67 GHz s TDP 130 wattů.

Platformy postavené na procesorech Intel Xeon E7 podporují až dva terabajty paměti ve čtyřpaticovém systému. Většina těchto čipů také obsahuje technologie Intel® Turbo Boost Technology, Intel Hyper-Threading Technology a Intel® Virtualization Technology (VT), které podle potřeby zvyšují výkon, usnadňují multitasking a zvyšují spolehlivost a spravovatelnost.

Nové vlastnosti z hlediska zabezpečení a spolehlivosti

Nejmodernější bezpečnostní technologie, které jsou v současnosti k dispozici v mainstreamových procesorech řady Intel® Xeon® 5600, nyní Intel uvedením platforem založených na nových procesorech Xeon E7 přináší i do segmentu serverů pro kritické úlohy. Technologie Intel® Advanced Encryption Standard New Instruction (AES-NI) umožňuje systémům rychle šifrovat a dešifrovat data nejrůznějších aplikací a transakcí, zatímco Intel® Trusted Execution Technology (Intel TXT) vytváří při spouštění bezpečnou platformu, která chrání aplikace před škodlivými hrozbami.

Tyto bezpečnostní funkce zajišťují lepší výkon i funkčnost a spolehlivější zabezpečení virtualizovaných prostředí při spuštění, migraci i v klidu.

Rozsáhlá podpora průmyslu

Výrobci systémů po celém světě by dnes měli oznámit více než 35 platforem založených na procesorech Xeon E7. Jde o společnosti Bull*, Cisco*, Cray*, Dawning*, Dell*, Fujitsu*, Hitachi*, HP*, Huawei*, IBM*, Inspur*, Lenovo*, NEC*, Oracle*, PowerLeader*, Quanta*, SGI*, Supermicro* a Unisys*.

Platformy založené na procesorech Xeon E7 také podporuje řada výrobců podnikového softwaru včetně společností IBM*, Microsoft*, Oracle*, Red Hat*, SAP AG* a VMware*.

Ideální servery pro malé firmy

Intel dnes dále oznámil řadu procesorů základní kategorie Intel® Xeon® E3-1200, které odpovídají jedinečným požadavkům aplikací používaných v malých firmách, například nástrojů pro spolupráci, úložných nebo zálohovacích aplikací. S výkonem o 30 procent vyšším než předchozí generace jsou procesory řady Xeon E3 1200 rychlejší, přitom poskytují vyšší spolehlivost než stolní počítač s podobnými aplikacemi. Podpora pamětí s technologií ECC (Error Correcting Code) zabraňuje chybám, které způsobují porušení dat a výpadky provozu. A protože malé firmy čelí čím dál tvrdším bezpečnostním hrozbám, pomáhají procesory řady Xeon E3-1200 zajistit integritu cenných dat technologiemi Intel AES-NI a Intel TXT.

Dnešní oznámení navazuje na nedávné uvedení nízkonapěťových procesorů Intel Xeon E3-1260L a E3-1220L, které jsou určeny pro jednopaticové mikroservery, a na ohlášení procesorové řady Intel® Xeon® E3-1200 pro pracovní stanice.

Podrobnosti o cenách

Ceny procesorů Xeon E7-8800/4800/2800 se pohybují od 774 do 4616 dolarů při odběru 1000 kusů. Ceny procesorů řady Xeon E3-1200 se pohybují od 189 do 612 dolarů při odběru 1000 kusů. Veškeré podrobnosti o cenách jsou k dispozici na portálu Intel Newsroom.

Podrobnější informace o nových procesorech Intel Xeon najdete na webu www.intel.com/xeon. Podrobnější informace o světových rekordech a dalších charakteristikách najdete na webu www.intel.com/performance/server/.

O společnosti Intel

Intel je světovým lídrem v oblasti inovace počítačových technologií. Společnost navrhuje a vyrábí klíčové technologie, které slouží jako základ pro počítačová zařízení na celém světě. Další informace o společnosti Intel získáte na stránkách www.intel.com/pressroom a blogs.intel.com.