Chraňme děti společně před kyberšikanou

Firma Lamantine Software, výrobce populárního programu Sticky Password, reaguje na rostoucí případy kyberšikany mezi školáky a v této souvislosti vydává pro rodiče zásadní doporučení, jak takovým případům předcházet. Podle výzkumu projektu E-Bezpečí je kyberšikaně vystavena téměř polovina českých školáků. Ti musejí snášet jak nadávky a ponižování realizované prostřednictvím e-mailů nebo sociálních sítí, tak i vyhrožování, vydírání či útoky na jejich elektronické účty.  (TZ)

Právě cizí elektronická konta zneužívají nelítostní spolužáci ke kyberšikaně často a s oblibou. Mnoho dětí totiž nemá představu o citlivé povaze osobních údajů a o možnostech jejich zneužití. Podle výzkumu jsou celé dvě třetiny dotazovaných dětí dokonce ochotny sdílet své osobní údaje s lidmi, které znají pouze z virtuální komunikace realizované na internetu.

Podle ředitele společnosti Lamantine Software Petra Bílka je prvním krokem v boji proti kyberšikaně poučení dětí o internetové bezpečnosti. „Problematika elektronické šikany se neustále rozšiřuje, ale existují způsoby, jak proti ní bojovat. Rodiče musí dětem říci, jak nakládat se svými účty na sociálních sítích či e-mailu a především zdůrazňovat, že hesla nesmí znát nikdo jiný, než ony samy. Tato hesla by přitom měla být silná, bezpečná a těžko odhadnutelná,“ říká Petr Bílek.Rodiče by tedy měli svým dětem na začátku školního roku připomenout varování před kyberšikanou a ztrátou identity, na něž upozorňují bezpečnostní experti z firmy Lamantine Software:

  • heslo k internetovému účtu či PIN mobilního telefonu se v cizích rukách může stát zbraní

  • vše, co člověk uveřejní na sociálních sítích, jako je Facebook, Lidé či Líbímseti – ať už jde o fotku, datum narození či jméno domácího mazlíčka, na internetu zůstane i po vymazání těchto údajů

  • bezpečné heslo je takové, které je dostatečně dlouhé, složené z malých i velkých písmen a číslic

  • používání jednoho hesla k více účtům není bezpečné

  • jedním z důležitých součástí ochrany (nejen) dětí před zcizením a zneužitím osobních údajů je používání programu pro správu hesel. Chránit svá hesla totiž znamená chránit se proti kyberšikaně.

O projektu E-Bezpečí

Projekt E-Bezpečí je celorepublikový projekt zaměřený na prevenci, vzdělávání, výzkum, intervenci a osvětu spojenou rizikovým chováním na internetu a souvisejícími fenomény. Projekt je realizován Centrem prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého ve spolupráci s dalšími organizacemi. Projekt se zaměřuje na nebezpečné internetové fenomény, které ohrožují jako děti, tak i dospělé uživatele internetu.

http://www.e-bezpeci.cz

O Lamantine Software

Lamantine Software a.s. se specializuje na vývoj aplikací v oblasti počítačové bezpečnosti. Cílem firmy je vývoj výjimečného softwaru, který bude nejen praktický a užitečný, ale zároveň i uživatelsky přívětivý. Ve společnosti Lamantine Software, uplatňují své znalosti zkušení specialisté z oboru informační bezpečnosti.

http://www.stickypassword.cz
http://www.facebook.com/StickyPasswordCZ
http://blog.stickypassword.cz/