Intel vytyčuje nové standardy v oblasti chytrých telefonů, tabletů a ultrabooků

Mezinárodní veletrh spotřební elektroniky CES, Las Vegas, 10. ledna 2012 — Společnost Intel dnes představila řadu novinek v oblasti chytrých telefonů včetně víceletého strategického partnerství uzavřeného se společností Motorola Mobility* Inc. a telefonu značky Lenovo*, jenž je postaven na nové intelovské platformě Intel® Atom™. Několik modelů chytrých telefonů postavených na novém procesoru Atom by se mělo na trhu objevit v roce 2012. (TZ)

„To nejlepší z výpočetních technologií vyvinutých Intelem teď vstupuje do oblasti chytrých telefonů,“ prohlásil prezident a generální ředitel společnosti Intel Paul Otellini. „Právě uzavřené kontrakty s Lenovem a Motorolou Mobility nám umožní etablovat procesory Intel v chytrých telefonech a vytvoří solidní základ, na němž budeme moci stavět jak v roce 2012, tak dále v budoucnosti.“

Paul Otellini to prohlásil během své přednášky na Mezinárodním veletrhu spotřební elektroniky CES 2012. Rovněž detailně popsal nástup platformy Ultrabook™ a nastínil, jakým způsobem chce Intel dále inovovat a zlepšovat uživatelský komfort u široké škály mobilních zařízení.

Produkty Intel v chytrých telefonech a tabletech

CEO Intelu zdůraznil zejména platformu Intel® Atom™ Z2460, dříve označovanou jako Medfield. Ta byla vyvinuta speciálně pro chytré telefony a tablety a nabízí špičkový výkon a vysoce konkurenceschopnou energetickou účinnost. Poté se k Paulovi Otellinimu přidal Sanjay Jha, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Motorola Mobility. Společně představili víceleté strategické partnerství. Jeho prvním plodem budou chytré telefony, které Motorola začne prodávat v druhé polovině roku. Telefony budou osazeny procesory Intel a softwarově budou vycházet z platformy Android*. Spolupráce, jež bude rozšířena i na tablety, spojí bohaté zkušenosti Intelu s vývojem procesorů a zkušenosti Motoroly s navrhováním a výrobou mobilních zařízení.

Na pódium dále přišel Liu Jun, viceprezident společnosti Lenovo a ředitel divize pro mobilní internet a domácnost. Ten představil chytrý telefon Lenovo K800*, který je rovněž postaven na procesoru Intel a platformě Android*. Liu Jun oznámil, že chytrý telefon K800 bude dostupný na čínském trhu v druhém čtvrtletí roku 2012 a bude jej lze možné používat ve 216Mbs síti provozované společností China Unicom. Chytrý telefon je vybaven úsporným procesorem Intel® Atom™ Z2460 s technologií Intel® Hyper-Threading, podporou pro HSPA1 s platformou Intel® XMM™ 6260 a uživatelským rozhraním Lenovo LeOS lokalizovaným pro použití v Číně.

Paul Otellini prohlásil, že pro Intel je prioritou vytvořit maximální uživatelský komfort. Michael Bell, generální manažer intelovské divize pro mobilní zařízení a komunikaci, se připojil ke generálnímu řediteli a představil prototyp Intel® Smartphone Reference Design, jehož cílem je pomoci výrobcům mobilních zařízení urychlit vývoj nových produktů a snižovat jejich cenu. Tento plně funkční tenký telefon se vyznačuje elegantním vzhledem, 4,3palcovým LCD dotykovým displejem pro jasné zobrazení textu i fotografií a dvěma kamerami, které jsou osazeny řadou zajímavých funkcí, například dokážou ve sportovním režimu zachytit až 15 snímků za vteřinu v rozlišení 8 megapixelů.

Michael Bell na telefonu představil populární aplikaci Angry Birds* a zdůraznil širokou podporu pro platformu Android*, díky které mohou chytré telefony postavené na procesorech Intel využívat pestrou škálu aplikací pro Android* včetně těch, které byly vyvinuty pro jiné architektury.

Paul Otellini dále zdůraznil, že se Intel pokusí zvýšit standard v oblasti uživatelského komfortu u tabletů, a to tím, že nabídne kompatibilitu s miliony stávajících aplikací a zařízení, okamžitý přístup k softwaru a aplikacím a též podporu uživatelského rozhraní Metro*. Na pódiu byl veřejně vůbec poprvé představen produkt 32nm Intel Atom SoC pro tablety a hybridy fungující pod operačním systémem Microsoft* Windows* 8 (Clover Trail).

Ultrabook zcela změní osobní počítač

S uvedením ultrabooků mění Intel znovu zcela od základu počítačové odvětví, neboť uživatelům nabídne nekompromisní výkon v tenkém a elegantním balení.

Během pouhých osmi měsíců se kategorie ultrabooků obrovsky rozvinula – zejména díky atraktivitě u spotřebitelů a podpory ekosystému. Letos by se podle očekávání mělo na trhu objevit 75 nových modelů.

Na pódium vystoupil i Jeff Clarke, viceprezident a vedoucí divize globálního provozu a koncových uživatelských zařízení ve společnosti Dell*. Představil první ultrabook Dell, jenž nese označení XPS 13* a je poháněn procesorem Intel® Core™ i7. Stylový a tenký počítač by se měl na trhu objevit v únoru, váží necelých 1,5 kg a na jedno dobití baterie dokáže fungovat až osm hodin.

Intel usiluje o další rychlé vylepšování uživatelského komfortu. V roce 2012 bude inovace v této oblasti posílena uvedením třetí generace procesorů Intel Core, kódově označovaných jako Ivy Bridge a využívajících revoluční tranzistory 22nm 3-D Tri-gate.

Tato nová generace zařízení rozšíří uživatelskou zkušenost mimo vše, co si dnes dokážeme představit. Během prezentace byly představeny dva koncepty postavené na technologii Ivy Bridge.

Generální ředitel Intelu slíbil, že tato nová zařízení budou ještě bezpečnější a utnou jakoukoli diskusi o tom, co muselo být kvůli velikosti obětováno. Rovněž prohlásil, že ultrabooky vytvoří hlavní platformu pro prémiové, nekompromisní prostředí plně využívající potenciál nového operačního systému Windows* 8.

Aplikace speciálně určené pro ultrabooky je možné stáhnout z centra Intel AppUp™, kde lze snadno najít nejnovější aplikace pro PC. Intel rovněž představil strategické partnerství se společností Technicolor* týkající se M-GO, aplikace poháněné Intel AppUp, jež bude nabízet HD prémiový obsah pro televizi, filmy, hudbu a aplikace na počítačích typu Ultrabook™ nebo jiných intelovských zařízeních vybavených aplikací Intel® Insider™. M-GO začne fungovat v druhém čtvrtletí roku 2012 a nabídne filmy a pořady z dílny předních hollywoodských studií. Prémiový HD obsah bude možné spravovat z různých zařízení a platforem přes jednotné, intuitivní a zabezpečené uživatelské rozhraní.

O společnosti Intel

Společnost Intel je světovým lídrem v oblasti výroby a vývoje polovodičů, technologií, produktů a iniciativ s cílem soustavně zlepšovat pracovní prostředí a životy lidí. Společnost navrhuje a buduje klíčové technologie, které na celém světě slouží jako základ pro výpočetní zařízení.

Další informace o společnosti Intel jsou dostupné na www.intel.com/pressroom a http://blogs.intel.com.Video je k dispozici zde: http://www.youtube.com/playlist?p=PLF650326F3AE3A311