Díky rostoucí popularitě přecházejí vývojáři na Windows Phone

New York City, USA – Společnost Nokia dnes představila širokou škálu nových inovativních aplikací pro chytré telefony Nokia Lumia. Nokia tak pokračuje v naplňování svého závazku přinášet uživatelům aplikace, které jsou unikátní, odlišné a na jiných platformách nedostupné. (TZ)
„Je skvělé vidět stále více partnerů, kteří vytvářejí své nejlepší a nejinovativnější aplikace právě pro uživatele telefonů Nokia Lumia,“ řekl Marco Argenti, senior viceprezident Nokia Developer Experience. „Náš ekosystém dosáhl v posledních 18 měsících exponenciálního růstu, přičemž Nokia úzce spolupracovala s vývojáři, aby vytvořili unikátní a inovativní aplikace. Ty teď pomáháme nabídnout uživatelům z celého světa. S novými příležitostmi k inovacím napříč všemi oblastmi jako je technologie fotoaparátu PureView, NFC a integrace s Nokia Mapami se těšíme na zcela novou generaci aplikací, se kterou přicházejí naši vývojáři, i na nová partnerství, která přinesou úspěch jak v lokálním tak globálním měřítku.“

Nové aplikace pro chytré telefony Nokia Lumia přicházejí napříč všemi klíčovými vertikálami:

Sport

The World of Red Bull, exkluzivně pro Nokia Lumia na 9 měsíců
Nová aplikace The World of Red Bull pro Nokia Lumia přináší nové a unikátní mobilní zážitky všem zákazníkům, kteří se zajímají o The World of Red Bull. Aplikace nabízí nejnovější zprávy od více než 400 sportovců Red Bull z celého světa a umožňuje uživatelům připnout si jejich oblíbené sportovce na domovskou obrazovku, kde budou neustále informováni o jejich aktuálních výkonech.

Kromě samotného zpravodajství a informací z více než 800 akcí Red Bullu každý rok nabízí aplikace také přístup do sekce Red Bull Culture, kde je k dispozici široký výběr obsahu zahrnujícího hudbu, tanec, filmy, umění a pop kulturu, i přístup k Red Bull TV a řadě dalších Red Bull aplikací.

Rozšířená aplikace, která se letos na podzim objeví v telefonech Nokia Lumia 920 a Nokia Lumia 820, bude zahrnovat také výběr mezi malou, střední a velkou Živou dlaždicí, integraci s Nokia Mapami a podporu pro hlasové příkazy. Uživatelé si budou moci také personalizovat uzamčenou obrazovku a dostávat nabídky od společnosti Red Bull přímo na své telefony.

Fotografování a video

Aplikace Vimeo s tříměsíčním členstvím Vimeo Plus na zkoušku, exkluzivně pro Nokia Lumia
Aplikace Vimeo přijde do telefonů Nokia Lumia 920 a Nokia Lumia 820 letos na podzim a bude umožňovat fanouškům on-line videa natáčet HD video s využitím špičkové vestavěné optiky a technologie PureView. Aplikace nabídne tu nejvyšší kvalitu přehrávání videa a uživatelům umožní také sdílet videa prostřednictvím dotyku dvou telefonů s využitím technologie NFC. Aplikace Vimeo přináší podporu pro HD video a nabízí intuitivní uživatelské prostředí, včetně dynamických Živých dlaždic. Uživatelé si také přímo v aplikaci mohou zakoupit členství ve službě Vimeo Plus.

Hry

Angry Birds Roost, exkluzivně na Nokia Lumia po dobu 3 měsíců
Již tento podzim se na telefonech Nokia Lumia 920 a Nokia Lumia 820 objeví nová a exkluzivní hra Angry Birds Roost. Ta vtáhne majitelům telefonů Nokia Lumia a fanoušky Angry Birds do skvělého světa Angry Birds s přístupem ke stovkám instruktážních videí, novinek, vyzváněcích tónů a dalšího obsahu dostupného v jediném a originálním Hubu.

Angry Birds Roost také vůbec poprvé pro Rovio i poprvé na platformě Windows Phone 8 nabídnou fanouškům exkluzivní funkci „Ptačí kamery.“ Uživatelé budou moci vyfotit obrázek prostřednictvím svého telefonu Nokia Lumia, přidat své oblíbené postavičky z Angry Birds přímo do fotografie a sdílet výsledek prostřednictvím Facebooku, Twitteru, MMS nebo e-mailu.

Kromě toho nabídnou Angry Birds Roost také spousty tapet na plochu použitelných pro uzamčenou obrazovku a širokoúhlé Živé dlaždice pro pohotovostní obrazovku Lumia.

„Angry Birds Roost je skvělým místem pro fanoušky,“ řekl Peter Vesterbacka, Mighty Eagle a marketingový ředitel společnosti Rovio. „Pro uživatele telefonů Lumia je to výborná příležitost, jak získat přístup k celému světu Angry Birds, který je nabitý skvělým obsahem, z jedné jediné aplikace.“

Zpravodajství a počasí

Bloomberg Hub, exkluzivně pro Nokia Lumia na dobu 3 měsíců
Nová aplikace Bloomberg pro telefony Nokia Lumia na platformě Windows Phone bude uvedena během následujících dnů. Uživatelům nabídne výkonný Hub obsahující všechny potřebné informace o světě obchodu a financí, informace o vývoji trhu a nástroje pro sledování portfolia akcií. Uživatelé si mohou svou aplikaci personalizovat tak, aby viděli ty informace, které jsou pro ně nejpodstatnější, a mohli k nim přistupovat přímo z Živých dlaždic na domovské obrazovce.

Společnost Bloomberg – globální zpravodajský a informační leader ve světě obchodu a financí – bude prostřednictvím této aplikace také demonstrovat šíři svých mediálních služeb. Bloomberg Hub bude zahrnovat i on-demand přístup k televizi Bloomberg a rozhlasové stanici Bloomberg, a to včetně přístupu k významným uznávaným pořadům a rozhovorům s čelními představiteli světa obchodu a financí.

„Naše partnerství se společností Nokia vyústilo v unikátní mobilní aplikaci, která nabízí manažerům klíčové zpravodajství, informace o trhu a nástroje, které potřebují k tomu, aby mohli dělat lépe informovaná rozhodnutí,“ řekl Oke Okaro, globální ředitel a generální manažer divize Mobile and Connected Devices ve společnosti Bloomberg L. P.

Životní styl

StyleSaint, exkluzivně na Nokia Lumia až do konce roku 2012
StyleSaint je zcela novou a exkluzivní aplikací pro fanoušky módy, která bude v polovině září uvedena na chytrých telefonech Nokia Lumia. Tato aplikace s líbivým vzhledem umožňuje uživatelům zachytit jejich oblíbené inspirativní módní fotografie a transformovat je do personalizovaného mobilního módního časopisu, který mohou sdílet se světem.

Díky integraci s Facebookem se mohou uživatelé snadno přihlásit a začít objevovat jejich vlastní cit pro styl, denně dostávat tipy na to, jak se oblékat podle nejnovějších trendů, zprávy ze světa módy i stylové tipy a triky. Uživatelé mohou také sledovat jeden druhého a vložit si své módní favority přímo na pohotovostní obrazovku v Živé dlaždici a dát si každý den se měnící obrázky ze světa módy z aplikace StyleSaint také na uzamčenou obrazovku.

Groupon s funkcí rozšířené reality pro Nokia Lumia na 6 měsíců
Aplikace Groupon pro Windows Phone přináší nabídky toho nejlepšího, co lze dělat, vidět, jíst a koupit se slevou mezi 50 až 90 %. S využitím principů kolektivního nákupu Groupon vyjednává nevídané slevy s těmi nejlepšími lokálními dodavateli.

Rozšířené funkce, které se objeví spolu s nástupem telefonů Nokia Lumia 920 a Nokia Lumia 820, budou zahrnovat integraci Peněženky s rychlým přístupem k zakoupeným voucherům, tapety na uzamčenou obrazovku a Živé dlaždice o různých velikostech s notifikacemi na pohotovostní obrazovce. Plánovací nástroj Groupon umožní uživatelům plánovat si schůzky spojené s nabídkami Grouponu. K dispozici bude také přímý přístup k mobilní aplikaci Groupon prostřednictvím nabídek integrovaných v Nokia Mapách.

„Spolupráce společností Groupon a Nokia přináší další inovace v oblasti mobilního nakupování. Procházení, nakupování a využívání voucherů Grouponu, který přináší ty nejlepší nabídky ve vašem okolí, je tak teď ještě snadnější a zábavnější,“ řekl Andreas Lieber, ředitel pro mobilní partnerství ve společnosti Groupon.

Produktivita

YouSendIt s podporou NFC exkluzivně pro Nokia Lumia na dobu 3 měsíců
Mobilní aplikace YouSendIt nabízí uživatelům telefonů Nokia Lumia výkonný nástroj pro sdílení souborů, a to i prostřednictvím technologie NFC.

Nová aplikace YouSendIt, která bude dostupná pro telefony Nokia Lumia 920 a Nokia Lumia 820 letos na podzim, umožňuje uživatelům přístup, synchronizaci a sdílení obsahu uloženého v cloudu. Uživatelé navíc mohou podepisovat své dokumenty s využitím dotykové obrazovky telefonu Nokia Lumia a bezpečně je odeslat, ať už jsou kdekoliv. YouSendIt zjednodušuje synchronizaci a sdílení velkých souborů jako jsou videa či fotografie.

Kromě toho přináší YouSendIt nově také podporou pro technologii NFC, která bude k dispozici exkluzivně pro telefony Nokia Lumia, a to po dobu tří měsíců. Tato funkce umožňuje pohodlné sdílení souborů mezi dvěma telefony, jednoduše prostřednictvím pouhého dotyku.

Cestování

MICHELIN, nově s podporou NFC, exkluzivně pro Nokia Lumia na dobu 6 měsíců
Rozšířená aplikace MICHELIN, která se dostane na trh spolu s telefony Nokia Lumia 920 a Nokia Lumia 820 letos na podzim, přináší uživatelům doposud vůbec nejsnazší přístup k průvodci nejlepšími světovými restauracemi MICHELIN. S využitím technologie NFC budou moci milovníci jídla sdílet informace o restauracích pouhým dotykem telefonů. Obdobným způsobem bude též možné získat přístup ke specifickým informacím o jednotlivých podnicích, a to přiložením telefonu k nálepce MICHELIN 2013 s podporou NFC nalepené na okně restaurace. Technologie rozšířené reality pak uživatelům umožní nechat si zobrazit restaurace v jejich okolí přímo na obrazovce telefonu.

Kromě toho nabízí aplikace také vyhledávání, detailní informace o podnicích, přímé vytočení telefonního čísla a rezervace. K dispozici je i přímá integrace s aplikací Nokia Mapy, která pomůže uživatelům najít skvělé místa, kde se mohou dobře najíst. Aplikace s podporou geolokace také v reálném čase nabízí aktuální informace prostřednictvím Živých dlaždic a obrázky z průvodce MICHELIN měnící se v závislosti na denní době, které lze umístit přímo na uzamčenou obrazovku.

Zprávy a komunikace

WhatsApp Messenger

Aplikace WhatsApp Messenger je multiplatformní aplikací pro mobilní komunikaci, která umožňuje uživatelům vyměňovat si textové zprávy bez nutnosti platit za SMS. Díky tomu, že WhatsApp Mesenger využívá stejný datový tarif, který uživatel potřebuje i pro své e-maily a surfování po internetu, nejsou s jejím provozem spojeny už žádné dodatečné náklady, a uživatelé tak mohou snadno zůstat v kontaktu se svými rodinami, přáteli a kolegy.

Současné funkce aplikace pro chytré telefony Nokia Lumia a platformu Windows Phone zahrnují vyhledávání, tvorbu skupin, odesílání fotografií, šifrování zpráv, informace o aktuální poloze, sdílení kontaktů, atd. Nové funkce, které se objeví spolu s telefony Nokia Lumia 920 a Nokia Lumia 820, budou zahrnovat nové uživatelské rozhraní, které více využije panoramatického zobrazení, nové jazyky, emotikony i další novinky.

„S miliardami zpráv, které jsou přenášeny každý den, je klíčovým posláním WhatsApp umožnit lidem z celého světa zůstat nepřetržitě v kontaktu s těmi, na kterým jim nejvíc záleží: jejich rodinami, přáteli a kolegy,“ uvedl Brian Acton, spoluzakladatel WhatsApp. „Jsme nadšeni, že díky našemu partnerství se společností Nokia, můžeme během letošního podzimu uvést na trh aplikaci s personalizovaným uživatelským rozhraním upraveným na míru pro telefony Nokia Lumia 920 a Nokia Lumia 820.“

O společnosti Nokia

Společnost Nokia je globálním leaderem v oblasti mobilních komunikací, jehož produkty se staly integrální součástí životů lidí po celém světě. Každý den více než 1,3 miliardy lidí používá svůj telefon Nokia k zachycení a sdílení zážitků, přístupu k informacím, k nalezení cesty nebo jednoduše k tomu, aby si spolu popovídali. Technologické a designové inovace společnosti Nokia z této značky vytvořily jednu z nejznámějších značek světa. Pro více informací navštivte http://www.nokia.com/about-nokia.