Celoevropský průzkum: Češi dominují v online hrách, věkovou přístupnost videoher ale neřeší

PRAHA, BRUSEL – Organizace ISFE zveřejnila výsledky unikátního průzkumu zaměřeného na videohry. Zapojilo se do něj takřka 15 tisíc respondentů z 16 evropských zemí, včetně České republiky.  (TZ)

Ze závěrečné zprávy mimo jiné vyplývá, že tuzemští hráči vedou v oblibě hraní online. Zatímco evropský průměr mezi hráči na všech platformách je 81 procent, Češi vedou žebříček s 90 procenty hráčů, kteří hrají hry přes internet. Naopak, co se týče využívání systému věkového hodnocení her PEGI, dopadli čeští hráči nejhůře z celé Evropy. Věkové symboly PEGI na krabicích od her bere při nákupu v úvahu pouze 28 % z nich. Obsahové symboly, které se objevují na zadní straně krabic pak sleduje 16 % hráčů v ČR. Evropský průměr je přitom 51, respektive 33 %.

Kompletní výsledky průzkumu jsou ve formě shrnující závěrečné zprávy a zpráv pro jednotlivé země k dispozici ke stažení ve formátu PDF: http://www.isfe.eu/videogames-europe-2012-consumer-study

Výsledky průzkumu v oblasti využívání PEGI hodnocení v ČR jsou alarmující,” říká prezident Asociace herního průmyslu ČR a SR Dušan Benža. „AHP se jako člen ISFE snaží propagovat znalost PEGI všemi prostředky, ale v tomto směru je znát, že cesta k většímu uvědomění českých rodičů bude ještě dlouhá.”
V

e snaze o větší informovanost rodičů provozuje AHP již rok bezplatnou telefonní linku na čísle 800 800 281, na které se mohou rodiče informovat o věkové přístupnosti her, které hrají jejich děti. Asociace rovněž připravuje informační brožuru pro rodiče, kterou bude začátkem příštího roku distribuovat do českých škol a informačních center. Publikace bude k dispozici rovněž zdarma na internetu.

Z průzkumu ISFE přitom vyplývá, že ve většině ostatních ukazatelů se čeští hráči drží v evropském standardu. Hru si v posledním roce koupilo 37 % z nich, 27 % respondentů hraje přibližně jednou týdně a mezi hráči mírně převažují muži (56 %). Výjimkou je rozložení herních platforem, kde se v porovnání s ostatními státy stále projevuje zvýšená popularita hraní na osobních počítačích.

„Výsledky našeho průzkumu nicméně ukazují působivý rozvoj na poli herních technologií,” říká generální ředitel ISFE Simon Little. „Mobilní a online řešení se vyvíjejí rychlým tempem a hráči všech věkových skupin a obou pohlaví jsou z této nové nabídky nadšeni.”

METODIKA PRŮZKUMU

Evropská studie spotřebitelů je mezinárodní průzkum realizovaný agenturou Ipsos MediaCT ve spolupráci s organizací ISFE (Interactive Software Federation of Europe). Průzkum je vytvořen tak, aby poskytl co nejpřesnější obraz o společenském kontextu, ve kterém jsou v současné době hrány videohry v 16 evropských zemích. Průzkum využíval kombinace online dotazníku a osobních rozhovorů v cílové skupině respondentů ve věku 16–64 let, zahrnujících hráče i nehráče rozličných demografických skupin (pohlaví, věk, rodičovství, apod.). Celkem bylo realizováno přibližně 15 000 rozhovorů v následujících zemích: Belgie, Česká republika, Dánsko, Finsko, Francie, Holandsko, Itálie, Německo, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Velká Británie.
Průzkum v České republice byl realizován na reprezentativním vzorku 651 respondentů během dvou týdnů v říjnu 2012 se statistickou odchylkou 4,4 %.

O AHP:

Asociace herního průmyslu České a Slovenské republiky, o. s., (AHP) je občanským sdružením, které sdružuje největší společnosti z řad importérů a distributorů interaktivního softwaru působící v České republice a na Slovensku. Cílem AHP je zvýšení povědomí o herním průmyslu v regionu, zefektivnění diskuse o problémech v tomto oboru zábavního průmyslu a poskytování potřebných základních informací veřejnosti a médiím.

O ISFE:

Interactive Software Federation of Europe (ISFE) sdružuje 11 hlavních distributorů a 16 evropských oborových organizací. Byla založena v roce 1998 s cílem reprezentovat zájmy videoherního sektoru směrem k zemím Evropské unie, mezinárodním institucím a široké veřejnosti.

V případě zájmu o další informace se můžete obrátit na:
Webové stránky AHP:
http://www.herniasociace.cz/
Webové stránky ISFE:
http://www.isfe.eu/