Den nepřečtených knih spojí čtenáře po celém světě

Praha (28. 8. 2013) Poslední srpnovou sobotu budou čtenáři po celém světě dočítat své nepřečtené knihy, chystá se totiž Den nepřečtených knih. Internetové knihkupectví Martinus.cz, které akci pořádá, v nedávném průzkumu zjistilo, že 28 % knih, které mají Češi doma, jsou nepřečtené. (TZ)

„Z výzkumu, kterého se účastnilo téměř 2 tisíce lidí, vyšlo také najevo, že nejvíce českých čtenářů nedočetlo knihu Žítkovské bohyně autorky Kateřiny Tučkové,” říká Dušan Murčo z internetového knihkupectví Martinus.cz. Druhá nejčastěji nedočtená kniha je erotický bestseller Padesát odstínů šedi (EL James), následována detektivkou Šváby (Jo Nesbo) a Prázdným místem (J.K.Rowling). Do první desítky nejrozečtenějších knih se také dostaly Atlas mraků (David Mitchell), Velký Gatsby (F.S.Fitzgerald), Ztracený symbol (Dan Brown) či S tebou nikdy (Alexandra Potter). Nejvíce čtou knihy mladí lidé, 45 % čtenářů je ve věku 18 – 25 let.

Knihy Padesát odstínů šedi a Prázdné místo se umístily i ve světovém žebříčku nejčastěji odkládaných knih. Knižní server Goodreads.com také zjistil, že čtenáři nejčastěji nedočtou knihu Hlava 22 (Joseph Heller), následovanou tituly jako Sto roků samoty (G.G.Márquez), Hra o trůny (G.R.R.Martin) nebo Pán prstenů (J.R.R.Tolkien). Nejvíce čtenářů (46 %) nedočítá knihu kvůli nudnému obsahu.

Den nepřečtených knih se koná 31.8. 2013 a v České republice bude probíhat již podruhé. Minulý rok se na sociálních sítích do akce zapojilo přes 7 tisíc čtenářů. Díky sdílení svých příspěvků pod #dnk2013 mohou čtenáři tento rok vyhrát poukázky na nákup dalších knih. V den akce uvidí návštěvníci na www.denneprectenychknih.cz interaktivní mapu knih, které se momentálně čtou. Za vytvořením akce stojí digitální agentura Zaraguza digital.

 O Martinus.cz

Martinus.cz je internetové knihkupectví, které bylo v České republice spuštěno v únoru 2012 a nabízí přes 120 000 titulů. Jedná se o pobočku slovenského knihkupectví Martinus.sk, které je nejoblíbenějším internetovým obchodem na Slovensku. V České republice v poslední době spustil například geocachingovou hru Knibohěžník.cz, či stojí za úspěšnou vědomostní soutěží Knižní výzva.