Koaliční smlouva přináší některé pozitivní záměry pro oblast ICT, jiné však v dokumentu chybí

Praha, 17. 12. 2013 – ICT UNIE, sdružení firem z oboru informačních technologií a elektronických komunikací, vítá skutečnost, že zveřejněná koaliční smlouva právě vznikající vlády ČR obsahuje cíle směřující k efektivnějšímu fungování veřejné správy prostřednictvím ICT. Jde např. o obnovení činnosti Rady vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost (RVKIS), která má být odpovědná za koordinaci ICT ve veřejném sektoru, nebo zavedení elektronické fakturace pro instituce státní správy a jejich dodavatele. Dokument ale zároveň opomíjí další klíčové prvky digitální agendy, mj. výstavbu infrastruktury pro vysokorychlostní internet. (TZ)

„V koaliční smlouvě jsou obsažena témata, která ICT UNIE dlouhodobě prosazuje a o nichž s politickými stranami sestavujícími novou vládu jednala. Oblast ICT ve veřejné správě potřebuje centrální řízení a koordinaci. Rada vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost, na jejíž práci se naše sdružení v nedávné minulosti aktivně podílelo, je pro to vhodným subjektem, samozřejmě pokud bude mít dostatečně silné pravomoci. Stejně tak vítáme záměr kabinetu zavést ve veřejné správě elektronickou fakturaci, která pomůže k transparentnosti a účinnější kontrole finančních toků,“ komentuje prezident ICT UNIE Svatoslav Novák.

ICT UNIE současně kritizuje, že koaliční smlouva ignoruje rozšiřování pokrytí České republiky vysokorychlostním internetem a k tomu nezbytné budování přístupových sítí nové generace (NGA). Tato infrastruktura je v současnosti pro rozvoj ekonomiky stejně důležitá jako dopravní stavby nebo energetické sítě, jimž se koaliční ujednání obšírně věnuje. „Jsme nepříjemně překvapeni, že toto klíčové téma a realizace schválené státní strategie Digitální Česko 2.0 v koaliční smlouvě chybí. Přitom např. podle předběžného průzkumu ČTÚ zveřejněného na začátku prosince má ke skutečnému vysokorychlostnímu internetu (alespoň 30 Mb/s) přístup jen malá část občanů a podnikatelů v ČR. Tuto rychlost by do roku 2020 v souladu s plány Evropské komise měl mít k dispozici každý občan naší země,“ doplňuje Svatoslav Novák.

Představitelé ICT UNIE budou nadále jednat se zástupci vznikající koalice, aby dosud opomíjená témata digitální agendy byla obsažena v programovém prohlášení nového kabinetu. A zejména aby se jimi vláda, případně jí pověřené instituce, v rámci své činnosti důsledně zabývaly.

ICT UNIE je profesní sdružení firem z oboru informačních technologií a elektronických komunikací i dalších podnikatelských a vzdělávacích subjektů, jehož cílem je zvýšit vnímání důležitosti zavádění a využívání moderních informačních technologií ve společnosti, včetně vytváření optimálních podmínek pro rozvoj veřejných sítí elektronických komunikací v České republice jako nezbytného předpokladu pro fungování informační společnosti. Ve svých aktivitách navazuje na činnost Sdružení pro informační společnost (SPIS) a Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí (APVTS). ICT UNIE má více než osmdesát firemních členů, jejím prezidentem je Svatoslav Novák. Podrobnější informace viz www.ictu.cz