Intel představuje nové koncepty nositelné elektroniky

MEZINÁRODNÍ VELETRH SPOTŘEBNÍ ELEKTRONIKY (CES), Las Vegas, 7. ledna 2014 – Společnost Intel představila několik produktů a iniciativ zaměřených na urychlení inovací v oblasti nositelné elektroniky. (TZ)

Intel® Edison – inteligentní předměty

Intel® Edison je zcela nový druh počítače na bázi technologie Intel Quark. Počítač je veliký zhruba jako SD karta a má zabudovaný vysílač pro bezdrátový přenos. Tato produktová platforma je ideálním odrazovým můstkem pro další rozvoj a inovaci ze strany vynálezců, podnikatelů i designérů spotřebních produktů. K dispozici bude letos v létě.

Intel Edison je postaven na bázi 22nm technologie Intel Quark pro velmi malá a nízkoenergetická zařízení tzv. „internetu věcí“, pro chytré spotřebitelské výrobky a nositelnou elektroniku. Produkt je vybaven procesorem Intel a jádrem s mikroovladačem. Programovatelný mikroovladač umožňuje řídit I/O a další základní funkce, zatímco procesorové jádro kompatibilní s architekturou x86 nabízí podporu Linuxu a umožňuje různým operačním systémům spouštět i náročnější aplikace. Balíček nabízí konektivitu prostřednictvím standardů WiFi a Bluetooth LE*, dále je vybaveno úložnými kapacitami LPDDR2* a NAND flash, plus širokou škálou flexibilních a rozšiřitelných I/O funkcí.

Intel Edison rovněž přináší možnost snadného technologického vývoje díky podpoře Linuxu a softwarových nástrojů komunity open-source. Produkt bude kompatibilní s dostupnými vývojářskými nástroji používanými vývojářskou komunitou, jako je například Arduino Integrated Developer Environment.

Intel Edison – technologická ukázka

Rest Devices*, výrobce inovativní řady Mimo Baby, názorně představil využití Intel Edison. Díky němu mohla společnost Rest Devices soustředit veškeré informační technologie do jediné kombinézy, díky čemuž se eliminovala nutnost použít externí vysílač. Společnost rovněž o více než polovinu snížila velikost inteligentního ohřívače láhve.

Technologii Intel Edison podporuje i společnost Autodesk*, která oznámila přidání mechanické / elektrické knihovny Intel Edison do 123D Circuits, což je součást nástrojů k usnadnění a zefektivnění projektování, 3D tisku a technologických projektů pro podnikatele i projektanty.

Intel Smart Earbuds – referenční design chytrých sluchátek

Společnost Intel vytvořila referenční design pro inteligentní sluchátka, která poskytují biometrické a fitness informace.

Chytré sluchátko od Intelu nabízí stereo zvuk, monitoruje srdeční tep a puls, zatímco aplikace instalované v telefonu sledují uběhnutou vzdálenost a spálené kalorie. Produkt rovněž obsahuje software společnosti Intel, jenž umožňuje precizně naplánovat cvičení, funguje jako osobní trenér a zároveň vybírá automaticky hudbu, jež odpovídá aktuálnímu srdečnímu tepu.

Chytrá sluchátka Intel používají technologii vyvinutou ve spolupráci se společností Valencell Inc.* inovátorskou firmou stojící za produktem PerformTek® Precision Biometrics. Sluchátka získávají energii přímo z konektoru.

Intel Smart Headset — referenční design chytré náhlavní soupravy

Intel vyvinul referenční design také pro hands-free sadu, jež je schopná integrace se stávajícími technologiemi osobních asistentů.

Plně integrovaný výpočetní systém se nachází v Bluetooth* sluchátku i s baterií, reproduktorem a mikrofony vybavenými Intel firmwarem a softwarem. Kapacita baterie vydrží na celý den. Referenční design chytré náhlavní soupravy Intel využívá úspornou technologii rozpoznání hlasu vyvinutou společností Sensory Inc.

Představení technologických novinek na CES ukázalo následující funkce:

  • One shot – Tato funkce umožňuje uživateli mluvit, aniž by musel zastavovat. Například se uživatel může zeptat a dostat hned odpověď, aniž by musel čekat, až osobní asistent najde řešení na původní otázku.

  • Barge-in – Tato funkce umožňuje uživatel zastavit osobního asistenta: stačí dvakrát poklepat na náhlavní sadu, anebo použít klíčové fráze.

  • Polite notification – Tato funkce používá čidel na přístroji, sleduje aktuální situaci uživatele a dokáže odhadnout nejlepší čas, kdy mu sdělí informaci, aniž by ho vyrušovala.

Intel Smart Wireless Charging Bowl — referenční design nabíjecí misky:

Intel vytvořil referenční design pro chytrou dobíjecí kolíbku. Ta má formu misky, do níž stačí náhlavní soupravu položit a ona se automaticky začne nabíjet.

Kolíbka se stojánkem má průměr zhruba 30 cm a dokáže nabíjet několik zařízení najednou bez ohledu na to, kde přesně se nacházejí. Toto je klíčová výhoda technologie magnetické rezonance, jež tvoří základ specifikace A4WP.

Intel vyvíjí bezdrátovou dobíjecí technologii, aby dokázal nabídnout „bezdrátové“ dobíjení co největší škále zařízení (náhlavní sady, telefony, tablety, ultrabooky, počítače typu 2 v 1), které všechny budou pracovat na standardu A4WP.

Spolupráce na nositelné elektronice

Intel, Barneys New York*, Council of Fashion Designers of America* a Opening Ceremony* dnes oznámily uzavření strategické spolupráce, jejímž cílem je uvést na trh chytrou nositelnou elektroniku a rovněž posílit dialog a spolupráci mezi módním průmyslem a technologickým sektorem.

V rámci spolupráce se budou společnosti Intel a Opening Ceremony* společně podílet na návrhu a vývoji chytrého náramku. Pro posílení sbližování obou odvětví bude Intel spolupracovat s Radou amerických módních návrhářů (Council of Fashion Designers of America*) s cílem vytvořit komunitu pro vývojářské firmy a módní návrháře, která umožní společnou výměnu postřehů a nápadů. Spolupráce propojí více než 400 předních módních návrhářů, kteří jsou členy CFDA* a vytvoří široký ekosystém hardwarových a softwarových vývojářů, na jehož budování Intel pracuje posledních čtyřicet let.

Intel vyhlašuje soutěž: „Ať se to dá nosit“

Vzhledem k tomu, že řada největších nápadů dneška pochází od návrhářů, podnikatelů nebo soukromých vynálezců, rozhodla se společnost Intel podpořit inovaci v technologiích vyhlášením soutěže Intel ‘Make It Wearable’ Challenge.

Cílem soutěže je oslovit tvůrčí a chytré návrháře a vynálezce po celém světě, aby se zamysleli nad potenciálem nositelné elektroniky, jejím smysluplným využitím, estetikou, životností baterie, zabezpečením a zajištěním ochrany soukromých údajů. Mezi vítěze bude rozděleno přes 1,3 milionu amerických dolarů a autoři nejlepších návrhů dostanou šanci své myšlenky realizovat ve spolupráci s předními výrobci.

O společnosti Intel

Společnost Intel (NASDAQ:INTC) je světovým lídrem v oblasti inovací informačních technologií. Navrhuje a vytváří nezbytné technologie, které tvoří základ výpočetní techniky po celém světě. Další informace o společnosti Intel jsou dostupné na www.intel.com/pressroom a http://blogs.intel.com.