Intel představuje novinky pro oblast nositelné elektroniky

MEZINÁRODNÍ VELETRH SPOTŘEBNÍ ELEKTRONIKY (CES), Las Vegas, 7. ledna 2014 – Generální ředitel společnosti Intel Brian Krzanich dnes představil řadu produktů, iniciativ a strategických partnerství zaměřených na urychlení inovace v oblasti mobilních zařízení, nositelné elektroniky a podpory inovací menších vývojářů. Oznámení učinil během úvodního vystoupení na CES 2014, který se v Las Vegas koná tento týden. (TZ)

Brian Krzanich ve svém vystoupení jasně ukázal, jak se tvář výpočetní techniky mění a s ní se mění i role zabezpečení – dnes je totiž naprosto klíčové, aby zabezpečení bylo integrováno ve všech zařízeních. Svět vstupuje do doby integrované výpočetní techniky definované nikoli konkrétním zařízením, ale integrací technologie do životního stylu člověka takovým způsobem, že technologie přináší nové možnosti využití a hodnoty. Jako příklad uvedl několik komplexních a intuitivních technologií, které svým uživatelům nabídne v letošním roce právě Intel. Společnost chce například obdařit své produkty lidskými smysly – nová rodina takové výpočetní techniky ponese označení Intel® RealSense™ technology.

Generální ředitel Intelu mluvil i o tom, jakým způsobem hodlá Intel řešit dva kritické aspekty, které v současné době vrhají stín na odvětví spotřebního průmyslu: data a zabezpečení a kontroverzní minerály dovážené z Demokratické republiky Kongo. Prohlásil, že Intel dosáhl kritického milníku a že minerály využívané v mikroprocesorech a dalších produktech vyráběných továrnami Intelu jsou „nekonfliktní“ a prověřené buď nezávislými auditory, nebo přímo dodavatelským řetězcem Intelu.

„Před dvěma lety jsem několika kolegům řekl, že si potřebujeme vytyčit jasný cíl, dát si závazek, že kovy používané v našich mikroprocesorech jsou nekonfliktní,“ podotkl Krzanich. „Cítili jsme povinnost zavést do našeho dodavatelského řetězce změny tak, aby bylo zajištěno, že naše firma a naše výrobky nebudou nepřímo a nevědomky financovat krutosti páchané na lidech v Demokratické republice Kongo. I když se nám podařilo tohoto milníku dosáhnout, jde stále pouze o začátek. Ve svých auditech a řešení nalezených problémů hodláme dále pokračovat.“

Nositelná elektronika

Krzanich dále podotkl, že Intel vyvíjí řadu produktů a iniciativ, jejichž cílem je urychlení inovace nositelné elektroniky. Intel k této nové evoluci výpočetní techniky přistupuje prostřednictvím vývoje referenčních zařízení a platforem, které budou moci klienti používat pro vývoj vlastních produktů.

Generální ředitel Intelu poukázal na vysoký počet referenčních zařízení, která lze nosit, jako jsou například chytrá sluchátka poskytující biometrická data a funkce pro fitness, chytrá náhlavní souprava, jež je schopná integrace se stávajícími technologiemi osobních asistentů a umožňuje intuitivnější spotřebitelskou zkušenost, nebo chytrá bezdrátová nabíječka v podobě misky.

Brian Krzanich rovněž oznámil spolupráci s Barneys New York*, Radou amerických módních návrhářů (Council of Fashion Designers of America*) a Open Ceremony*. Cílem této spolupráce bude uvést na trh nové technologie pro nositelnou elektroniku a posílit dialog a partnerství mezi módním odvětvím a technologickým průmyslem. Zároveň oznámil novou soutěž Intelu, jež dostala název „Ať se to dá nosit“ (Make it Wearable) – jde o celosvětovou soutěž zaměřenou na podporu kreativity a inovací v technologii. Cílem je oslovit kreativní a chytré mozky a přemýšlet o faktorech, které mají nějaký dopad na nositelnou elektroniku a všudypřítomnou výpočetní techniku, například její smysluplné využití, estetika, životnost baterie, zabezpečení nebo ochrana soukromí.

Vedle vývoje referenčních zařízení pro nositelnou elektroniku nabídne Intel též řadu cenově dostupných, levných vstupních platforem. Jejich cílem je snížit překážky, jimž jednotlivci a malé firmy čelí ve snaze vytvářet inovativní integrovanou technologii nebo jiné formy drobné výpočetní techniky připojené k internetu.

Při též příležitosti Brian Krzanich poukázal na projekt Intel® Edison — jedná se o nový počítač velikosti SD karty postavený na technologii Intel® Quark. Počítač má zabudovaný vysílač a podporuje různé operační systémy. Intel Edison umožní rychlou inovaci a vývoj produktů od prototypu do produkční fáze a usnadní práci vynálezcům, podnikatelům i designérům spotřební elektroniky. Uveden bude letos v létě.

Lepší zabezpečení dat a zařízení

Krzanich rovněž představil značku Intel Security, jež bude identifikovat produkty a služby Intelu v segmentu zabezpečení; zároveň dojde k přesunu produktů McAfee* pod značku Intel Security při zachování důvěrně známého loga.

„Složitost ochrany digitálních identit roste s tím, jak se mobilní aplikace a zařízení stávají stále důležitější součástí našich životů,“ prohlásil Krzanich. „Cílem Intelu je zintenzivnit snahy usilující o lepší zabezpečení digitálního světa a o zajištění náskoku před hrozbami ohrožujícími soukromé informace v mobilních a integrovaných zařízeních.”

Brian Krzanich mimo jiné oznámil, že Intel plánuje nabídnout prvky špičkového zabezpečení McAfee pro mobilní zařízení zdarma. Již dnes tato řešení slouží při ochraně nejoblíbenějších mobilních zařízení včetně Apple* iPhone, Apple* iPad a zařízení s operačním systémem Android*. Podrobnosti budou zveřejněny v následujících měsících.

S rostoucí oblibou firemních programů typu BYOD („Přineste si vlastní počítač“) sáhlo mnoho firem k tomu, že svým zaměstnancům zakázalo používat zařízení provozovaná na systému Android*, pokud tato zařízení nebyla kompatibilní s bezpečnostními požadavky jejich IT. Tento problém vyřeší technologie Intel Device Protection, jež bude uvedena ještě v letošním roce a jež umožní zařízením fungujícím na systému Android* splňovat většinu bezpečnostních standardů pro domácí i pracovní využití.

Mikroprocesory bez poskvrny válečného konfliktu

Regionální konflikt sužuje Demokratickou republiku Kongo již řadu let. Podle zprávy Rady bezpečnosti OSN1 jsou jedním ze zdrojů financujících ozbrojené skupiny minerály vyvážené ze zem. Řada těchto takzvaných „konfliktních minerálů“ se nachází v mnoha produktech včetně elektroniky.

Společnost Intel zavedla v rámci svého dodavatelského řetězce proces, jehož cílem je ověřit, že zdroje — tavírny dodávající tantal, cín, wolfram a zlato používané v mikroprocesorech a dalších produktech vyráběných v továrnách Intel — neslouží k financování tohoto konfliktu. Brian Krzanich při té příležitosti vyzval celé odvětví elektroniky, aby se k iniciativě Intelu přidalo.

O společnosti Intel

Společnost Intel (NASDAQ:INTC) je světovým lídrem v oblasti inovací informačních technologií. Navrhuje a vytváří nezbytné technologie, které tvoří základ výpočetní techniky po celém světě. Další informace o společnosti Intel jsou dostupné na www.intel.com/pressroom a http://blogs.intel.com.

1 Zdroj: http://www.un.org/sc/committees/1533/egroupguidelines.shtml