Intel uvádí procesor Intel® Core™ M

Nové procesory Intel Core M umožňují velmi tenký design zařízení 2 v 1 bez ventilátoru s optimální kombinací elegance, výkonu a životnosti baterie: na trhu se nové produkty objeví před Vánoci 2014 (TZ)

NOVINKY

  • Acer*, ASUS*, Dell*, HP*, Lenovo* a Toshiba* představí nová zařízení 2 v 1 postavené na procesoru Intel Core M. První výrobky se objeví již v říjnu.

  • Procesor Intel Core M nabízí vysoký výkon a dlouhou výdrž baterie, díky čemuž je možné konstruovat velmi tenká zařízení 2 v 1 bez ventilátoru.

  • S příkonem 4,5 wattu jde o nejúspornější procesor Intel Core v dějinách společnosti.0

IFA, Berlín, Německo, 5. září 2014 – Na světovém veletrhu spotřební elektroniky a domácích spotřebičů IFA představila společnost Intel nový procesor Intel® Core™ M, jenž bude pohánět nová zařízení typu 2 v 1 od širokého spektra výrobců včetně firem jako Acer*, ASUS*, Dell*, HP*, Lenovo* a Toshiba*. Nový procesor Intel nabízí optimální kombinaci mobility a výkonu a byl speciálně navržen pro dosažení co nejvyššího výkonu v těch nejtenčích ultramobilních zařízeních, která nejsou osazována ventilátorem. Procesor proto dokáže pohánět velmi tenká zařízení, jež ovšem dosahují výkonu na úrovni Intel Core a přitom nabízejí až dvojnásobnou životnost baterie oproti zařízením starým čtyři roky.1

„Snažíme se již několik let reagovat na požadavky koncových uživatelů a transformovat mobilní výpočetní techniku. Představení Intel Core M je významným milníkem na této cestě,” říká viceprezident společnosti Intel a generální manažer divize osobních počítačů Kirk Skaugen. „Core M je první produkt z rodiny procesorů zaměřené na ty nejtenčí laptopy a nejvýkonnější tablety v zařízeních typu 2 v 1.”

Vyšší výkon a ještě delší výdrž baterie

Intel Core M nabízí oproti předchozímu procesoru čtvrté generace Intel Core o 50 procent vyšší výpočetní výkon a o 40 procent rychlejší grafiku.2 Spotřebitelé se staršími osobními počítači uvidí významný nárůst výkonu. Například ve srovnání se čtyři roky starým osobním počítačem nabízí Intel Core M až dvojnásobný výpočetní výkon a sedmkrát lepší grafiku.1

V roce 2013 nabídl Intel největší mezigenerační nárůst životnosti baterie v dějinách společnosti. Procesor Intel® Core™ M a další úspory energie na platformě zdvihají laťku ještě výše. Procesor Intel Core M zvládne přes osm hodin přehrávání videa, což je o 20 procent (1,7 hodiny) vyšší životnost baterie oproti předchozí generaci Intel Core a dvojnásobek oproti průměrnému, čtyři roky starému PC.1

Tenký 2 v 1 bez ventilátoru na předvánoční trh 2014… a dále

Procesor Intel Core M je o 50 procent menší a při příkonu 4,5 wattu má až o 60 procent nižší teplený výkon než předchozí generace.4 Díky tomu mohou výrobci navrhovat velmi tenké systémy bez ventilátoru – a to dokonce tenčí než 9 mm, což je méně než AAA baterie a nejtenčí laptopy dneška. V současné době je v přípravě více než dvacet počítačů postavených na procesoru Intel Core M. Vůbec první počítače osazené tímto novým procesorem se objeví na trhu před Vánocemi.

Na veletrhu IFA výrobci včetně společností Acer, ASUS, Dell, HP a Lenovo představili širokou škálu nových zařízení postavených na procesoru Intel Core M v různých provedeních, velikostech a cenových hladinách.

  • Ve čtvrtém čtvrtletí rozšíří Acer svou populární řadu notebooku 2 v 1 o Aspire Switch 12, jenž bude vybaven displejem FHD o úhlopříčce 12.5” a originálním stojánkem i magnetickou klávesnicí, díky nimž bude možné plynule přecházet mezi pěti různými režimy.

  • ASUS představil ASUS Zenbook UX305, neobyčejně lehký a tenký ultrabook s 13” QHD displejem a ASUS Transformer Book T300FA 2 v 1, jenž byl představen během prezentace společnosti Intel. Transformer Book T300FA je vysoce výkonný 2 v 1; v Evropě by se měl objevit během podzimu a doporučená prodejní cena je €599.  Do budoucna ASUS plánuje ještě tenčí model v podobě ASUS Transformer T300 Chi.

  • Dell oznámil svůj první komerční systém 2 v 1 s názvem Latitude 13 7000 Series, jenž je kombinací odlehčeného profesionálního ultrabooku a odnímatelného tabletu.

  • HP dále rozšiřuje svou oceňovanou řadu ENVY, jež se nově rozroste o dva nové počítače HP ENVY x2 s odnímatelným displejem o velikosti 13,3 a 15,6 palce.

  • Nový Lenovo ThinkPad Helix, jenž se na trhu objeví v říjnu, je o 12 procent lehčí a o 15 procent tenčí než jeho předchůdce, přičemž ovšem díky procesoru Intel® Core™ M nabízí vyšší výkon.

Intel rovněž představil chystané počítače od Toshiby, které rovněž budou postaveny na procesoru Intel Core M. Širší dostupnost systémů s procesory Intel Core M lze očekávat v první polovině roku 2015. Ohlášena byla pokračující spolupráce s ODM včetně společnosti Wistron* a dalších. Wistron plánuje produkt postavený na Intel Core M a inspirovaný referenčním zařízením Intel “Llama Mountain”. Toto zařízení, které je silné pouhých 7,2mm a váží 670 gramů, Intel představil letos na tchajwanském veletrhu Computex.

„Bezkonfliktní” procesor; další vlastnosti

Intel Core M je „bezkonfliktní” produkt, což znamená, že neobsahuje minerály (cín, tantal, wolfram a/nebo zlato), z jejichž prodeje by byly přímo či nepřímo financovány ozbrojené skupiny v Demokratické republice Kongo a přilehlých zemích.

Procesor Intel Core M je nabízen v několika verzích. Intel Core M-5Y10/5Y10a  nabídnou takty do 2,0 GHz. Procesor Intel Core M-5Y70 je s taktem do 2,6GHz nejvýkonnějším z řady Intel Core M a jeho součástí je také technologie Intel vPro pro profesionální počítače typu 2 v 1 se zabudovanými bezpečnostními funkcemi na ochranu dat, identit uživatelů a přístupu k internetu.5

Další vlastnosti platformy Intel Core M zahrnují podporu vysoce kvalitního audia, Intel® Wireless Display 5.0, druhé generace produktů 802.11ac a v budoucnosti budou podporovat i bezdrátové dokování prostřednictvím WiGig. Více informací najdete na adrese: http://www.intel.com.

O společnosti Intel

Společnost Intel (NASDAQ:INTC) je světovým lídrem v oblasti inovací informačních technologií. Navrhuje a vytváří nezbytné technologie, které tvoří základ výpočetní techniky po celém světě. Intel také jako lídr korporátní odpovědnosti a udržitelnosti první na světě nabízí komerčně dostupné procesory bez obsahů konfliktních surovin. Další informace o společnosti Intel jsou dostupné na www.intel.com/pressroom a http://blogs.intel.com, o procesorech bez konfliktních surovin se dozvíte více na conflictfree.intel.com.

Software and workloads used in performance tests may have been optimized for performance only on Intel microprocessors. Performance tests, such as SYSmark and MobileMark, are measured using specific computer systems, components, software, operations and functions. Any change to any of those factors may cause the results to vary. You should consult other information and performance tests to assist you in fully evaluating your contemplated purchases, including the performance of that product when combined with other products.

Results have been estimated based on internal Intel analysis and are provided for informational purposes only. Any difference in system hardware or software design or configuration may affect actual performance.

0Energy efficiency based on SPEC CPU2006 Intel estimates for both performance and core power. Comparison made vs. Intel prior generation Intel Core family CPU Processors.

1 Intel® Core™ M-5Y70 Processor (up to 2.60GHz, 4T/2C, 4M Cache) vs. Normalized to a 4 year old PC with Intel® Core™ i5-520UM. Performance based on SYSmark* 2014. Intel® Core™ M 5Y70 compared to Intel® Core™ i5-520UM. Weight based on Intel® Core™ M processor based 2 in1 based on Intel® FFRD Llama Mountain. Old PC is OEM laptop with Intel® Core™ i5-520UM and 62WHr battery, 3lbs weight, 1.1 inch thick.

2 Up to 50 percent faster vs. 4th generation Intel Core processors based on: Specfp_rate_base 2006 comparing Intel® Core™ M-5Y70 Processor compared to Previous Generation Intel® Core™ i5-4302Y @ 4.5W.  Up to 40 percent faster graphics vs. 4th generation Intel Core processors based on: 3D Mark Ice Storm comparing Intel® Core™ M-5Y70 Processor w/Intel HD graphics 5300 vs. Previous Generation Intel® Core™ i5-4302Y @ 4.5W HD Graphics 4200.

3 Intel Core M battery life tested vs. 4th generation Intel® Core™ processor based platforms – 11.6” panel; 19×10; 200 nits; 35WHr battery; SSD; 4GB memory. Full HD Local Video Playback Battery Rundown-measured using a Tears of Steel 1080p 10 Mbps video. Configuration: In the device settings, disable all radios. Disable Intel® Display Power Saving Technology (Intel® DPST), set up the system to specified screen brightness using a full screen white background, and re-enable Intel DPST. Turn OFF the adaptive brightness setting under Power Options in Control Panel. Set “Dim the display” to never on both battery and AC. Set “Put the computer to sleep” to never on both battery and AC. Wait 15 minutes after boot. Launch the default video player (Windows* 8.1 Style UI video player for win), start the workload video in a loop, and disconnect the AC plug to start the test. Measure the time until battery is exhausted.

4 4th generation Intel® CoreTM Processor (40 X 24 X 1.5 mm; 960 mm; 11.5W) vs. Intel® CoreTM M processor (30 X 16.5 X 1.05 mm; 495 mm; 4.5W)

5 No computer system can provide absolute security. Requires an enabled Intel processor, enabled chipset, firmware and/or software optimized to use the technologies. Consult your system manufacturer and/or software vendor for more information.