Na kybernetické hrozby nevěří každý pátý Čech

Téměř pětina (konkrétně 19 %) českých uživatelů nevěří, že jsou kybernetické hrozby reálné. Vyplývá to z celosvětového průzkumu Kaspersky Lab a B2B International mezi více než jedenácti tisíci uživateli ve 23 zemích včetně Česka. Uvedení respondenti odpověděli, že vážnost hrozeb přehánějí samotné společnosti zabývající se internetovou bezpečností. Pro srovnání – celoevropský podíl uživatelů pochybujících o hrozbách byl v průzkumu 12 %. (TZ)

Češi jsou vůči hrozbám obzvlášť skeptičtí. To, že by mohli být cílem kybernetických zločinců, si myslí jen 9 % dotázaných Čechů, evropský průměr byl přitom 22 %. Více než dvě pětiny (42 %) českých uživatelů se podle průzkumu neobávají, že by jejich online účty mohly být napadeny, nebo o takové možnosti dokonce nepřemýšlejí. 43 % respondentů v Česku si neuvědomuje nebo se neobává finančních ztrát z takového útoku. Peněžní ujmu kvůli malwaru přitom zaznamenalo 21 % všech účastníků průzkumu.

35 % dotázaných v Česku si není vědomo, že veřejné Wi-Fi sítě představují riziko, protože se na ně můžou kybernetičtí zločinci napojit a sledovat provoz. Jen 21 % si tuto hrozbu uvědomuje, ale nepřikládá jí velkou váhu. 61 % Čechů v průzkumu veřejné sítě využívá a 17 % při připojení k nim zadává na webových stránkách osobní či přihlašovací údaje.

Řešení Kaspersky Internet Security — multi-device 2015 chrání před nejnovějšími internetovými hrozbami, aniž by uživatele obtěžovalo nebo ovlivnilo výkon zařízení. Chrání přitom přístroje s operačními systémy Microsoft Windows, Apple OS X či Google Android. Blokuje malware, odhaluje phishing (rhybaření) a nebezpečné stránky, varuje uživatele před rizikem nedůvěryhodné sítě a nabízí zabezpečené surfování na síti pro uživatele Apple iOS a Microsoft Windows Phone.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je největším soukromě vlastněným poskytovatelem koncových bezpečnostních řešení na světě. Společnost se řadí mezi čtyři největší prodejce bezpečnostních řešení pro koncové uživatele.* Již více než 17 let patří Kaspersky Lab mezi přední inovátory v oblasti informačních technologií a poskytuje efektivní digitální bezpečnostní řešení velkým podnikům, malým a středním firmám i domácím uživatelům. Aktuálně společnost registrovaná ve Velké Británii působí v bezmála 200 zemích a oblastech a poskytuje ochranu více než 300 milionům uživatelů. Více informací o společnosti Kaspersky Lab najdete na www.kaspersky.cz.

* Společnost zařadil na čtvrté místo žebříček „IDC Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2013“. Žebříček vyšel ve zprávě „IDC Worldwide Endpoint Security 2014-2018 Forecast and 2013 Vendor Shares (IDC #250210, August 2014)“ a řadil poskytovatele software podle zisku z prodeje koncových bezpečnostních řešení v roce 2013.