Další růst domény .eu ve 3. čtvrtletí 2014

Brusel, 18. prosince 2014 – Podle Zprávy o stavu a vývoji, uveřejněné dnes správcem domény .eu EURid, vzrostl celkový počet registrací .eu ve 3. čtvrtletí 2014 o 4,7 %
ve srovnání se stejným čtvrtletím v minulém roce. (TZ)

„Jak nové generické domény (gTLD) soutěží o svou pozici v měnícím se prostředí domén nejvyšší úrovně, naše zdravé tempo růstu znovu potvrzuje, že doména .eu má na trhu
s doménovými jmény pevné místo,“ komentoval situaci výkonný ředitel .eu Marc Van Wesemael.

Důkazem růstu je skutečnost, že počet registrací domény .eu vzrostl ve 24 z 28 členských států EU. Malta, Řecko a Lucembursko zaznamenaly růst vyšší než 5 %.

Správce domény nejvyšší úrovně .eu EURid ve 3. čtvrtletí zároveň spustil svůj nový registrační systém, který byl zaveden, aby zlepšil výkonnost a lépe zohlednil standardy RFC*, a poskytoval tak lepší služby registrátorům .eu a následně i držitelům doménových jmen .eu.

Úplné znění zprávy je ke stažení na adrese http://link.eurid.eu/reports.

* RFC je zkratka anglického výrazu request for comments (žádost o komentáře), která se používá pro označení řady standardů a dalších dokumentů popisujících Internetové protokoly, systémy apod. RFC se řídí drtivá většina internetu.

O .eu a sdružení EURid

Internetová doména .eu patří mezi největší domény nejvyšší úrovně na světě a spojuje více než 500 milionů lidí
v 31 zemích do jedné internetové identity. Od roku 2005, kdy byla tato doména otevřena k registraci, bylo zaregistrováno přes 3,5 milionů doménových jmen .eu. Mnoho společností a obchodních značek využívá internetových stránek s doménou .eu k tomu, aby jasně vyjádřily svou evropskou identitu a své obchodní ambice, například společnosti Fairtrade International, Foot Locker, Louis Vuitton, the MAN Group, Microsoft Corporation, Orangina a Toyota.

EURid je nezisková organizace, která spravuje doménu nejvyšší úrovně .eu na základě veřejné soutěže a jmenování Evropskou komisí. Sdružení EURid spolupracuje s více než 750 akreditovanými registrátory a zajišťuje podporu
ve 24 úředních jazycích EU. Organizace EURId získala certifikaci v oblasti bezpečnostního standardu ISO27001
v roce 2013 jako součást své pokračující aktivity v oblasti bezpečnosti dat. Organizace EURid je zaregistrována
v programu EU EMAS (Eco-Management and Audit Scheme), což je vyjádřením jejích ekologických závazků. EURid má své ústředí v Bruselu (Belgie) a regionální kanceláře v Pise (Itálie), Praze (Česká republika) a Stockholmu (Švédsko). Více informací na: http://www.eurid.eu.