Tester izolací Fluke pomáhá závodním týmům v poháru Formula Student

PRAHA, Česká republika – S cílem umožnit studentům získat více praktických zkušeností v jejich jinak většinou teoretických studií, vznikla před 40 lety pod sdružením SAE soutěž Formula Student. Od té doby se rozrostla do soutěže, kde se střetává více než 500 týmů z celého světa se svými navrženými závodními vozy. Není to jen o rychlosti vozů, na které také záleží. Studenti jsou zároveň posuzováni odborníky z různých oborů a hodnotí kvalitu designu a zpracování vozů, náklady, použité výrobní procesy a obchodní plán pro prodej vozu. (TZ)

Tým Delft již soutěží čtrnáct let a pro letošní rok soutěže v současné době navrhuje nový elektřinou poháněný model s náhonem na všechna čtyři kola. Tester izolace a digitální multimetr Fluke 1587 je jedním z jejich nejčastěji používaných nástrojů při navrhování a testování elektrických vozidel. Kontrola vysokého napětí před zahájením prací na voze, měření nízkého nebo vysokého napětí baterií pro zjištění, jak dlouho lze automobil testovat, a měření, jako například kontrola kontinuity kabelu, jsou běžnými rutinními úkoly, zejména v průběhu testovací fáze.

Velmi důležité je spolehlivé měření odporu mezi elektricky oddělenými vysoko napěťovými a nízko napěťovými systémy na systémovém napětí. To je důvod, proč je využíván kombinovaný multimetr a tester izolace. Vše je v jednom zařízení, s řadu modulárních měřících sond pro různé aplikace. Vzhledem k tomu, že v elektrickém vozidle je mnoho částí, které vyžadují pro testování různé nástroje, při testovacím dnu jsou jak transportní auto, tak i přívěs vždy plně naloženy. Takto kombinované nástroje zajišťují cennou úsporu místa a není třeba ztrácet čas hledáním samostatného testeru izolací nebo multimetru.

Kontrola izolace vysoko napěťových a nízko napěťových systémů je standardní postup před všemi zkouškami. Staly se i případy, kdy došlo k poškození izolace, což znamenalo, že podvozek vozu byl připojen k vysokému napětí. To představuje pro řidiče nebezpečnou situaci.

„S testerem izolací Fluke jsme mohli rychle najít zdroj problému, což šetří čas při jejich řešení a náš omezený testovací den je efektivnější,” říká Marinus Geuze, Formula Student Team Delft, zodpovědný za návrh elektroniky vozu, za řešení problémů a za bezpečnost během testovací fáze.

Delft Formula Student Team získal první tři místa ve všech třech soutěžích a vždy dosáhl do finále v oblasti designu.

Níže je video z Formula Student Německu, kde jsou vidět záběry “TOP 5” nejrychlejších vozů:

FSG Teaser

Další informace o přístrojích Fluke, aplikacích a pomoc s vyhledáním nejbližšího distributora lze získat na e-mailu info@fluke.cz nebo na webových stránkách společnosti Fluke na adrese http://www.fluke.cz.

FOTOGRAFIE  jsou ZDE (http://bit.ly/1CqASUI).

# # #

O společnosti Fluke

Společnost Fluke, založená v roce 1948, je významný světový výrobce kompaktních profesionálních elektronických měřicích přístrojů. Zákazníky společnosti Fluke jsou technici, konstruktéři, elektrikáři a metrologové, kteří instalují, vyhledávají poruchy a spravují průmyslové elektrické a elektronické vybavení nebo kalibrační procesy.

Fluke je registrovaná obchodní známka společnosti Fluke ve Spojených státech amerických a dalších zemích. Uvedené názvy existujících společností a produktů mohou být ochrannými známkami příslušných vlastníků. Další informace naleznete na webu společnosti Fluke.

Sledujte společnost Fluke na síti Facebook (www.facebook.com/flukeczsk).