Hackeři na horách: Ransomware blokoval dveře od pokojů

Komentář ke kuriozitě, která se stala tento týden hostům v rakouském čtyřhvězdičkovém hotelu Romantik Seehotel Jägerwirt. (TZ)

Vyděrači tam totiž prostřednictvím ransomware napadli počítače a následně zablokovali dveře hotelových pokojů. Přibližně 180 hostů jezerního alpského hotelu tak mohlo ze svých pokojů odejít, ale už se nemohli vrátit zpět. Vyděrači požadovali výpalné 1 500 euro v bitcoinech.

Ondřej Vlček, technický ředitel Avastu k tomu sepsal:

„To, co se stalo v hotelu v Rakousku, jen potvrzuje, že ransomware může teoreticky vyřadit z provozu počítačový systém v jakékoli firmě a ovlivnit tak její fungování. Teoreticky lze útočit na jakýkoliv počítačový systém včetně například bezpečnostních kamer, ale mnohem pravděpodobnější je právě zacílení na zámky nebo požární alarm, protože čím větší škody malware v praxi napáchá, tím pravděpodobnější je, že poškození vyděračům zaplatí požadované výkupné.

V tomto konkrétním případě nešlo o zablokování zámků jako takových, ale o útok na počítač na recepci, takže pro zaměstnance v podstatě nebylo možné evidovat nové hosty a vydávat jim karty od pokojů.

Tento případ je dalším varováním pro malé i velké podnikatele, ale i jejich zaměstnance, aby se snažili o co nejlepší zabezpečení před útoky ransomware, neotevírali podezřelé přílohy, pravidelně aktualizovali aplikace a software pro všechna elektronická zařízení a měli naistalovaný silný antivir.” 

Přestože hotel výkupné zaplatil, útočníci celou věc zopakovali ještě třikrát. Ředitel hotelu pak mimo jiné řekl, že se při nejbližší rekonstrukci plánují vrátit zpět ke starým dobrým klíčům. 😉