Inovační maraton vyhrál gulliver, aplikace plánující cesty podle emocí uživatelů

O víkendu od 12. do 14. března 2019 se proti sobě v pražském ŠKODA AUTO DigiLabu postavila dvacítka studentských týmů ze třinácti zemí celého světa na třetím ročníku soutěže Smart Mobility Hackathon Prague 2019. Primátor hlavního města Prahy MUDr. Zdeněk Hřib předal vítěznému týmu Herfat Father šek na 5 000 euro za prototyp mobilní aplikace gulliver.

Tým Herfat Father z České republiky ve složení Adam a Filip Rojíkové společně s Jiřím Kubíkem naprogramovali během 48 hodin plánovač cest pro mobilní telefon a porazili tak konkurenci nejlepších inovátorů z prestižních světových univerzit.

Vyhráli jsme s aplikací gulliver, která umožňuje uživatelům plánovat cesty podle jejich momentální nálady s využitím geolokace, analýzy hashtagů ze sociálních sítí, dat o počasí, aktuálního vytížení restaurací a časového nebo rozpočtového omezení uživatele,” popisuje Filip Rojík z vítězného týmu.

Primátor hlavního města Prahy MUDr. Zdeněk Hřib hackathon zhodnotil: “Jsem za Prahu rád, je to šance, jak ji posunout díky technologiím a neotřelým nápadům dál. Je jasné, že městská mobilita je globální téma a jsem rád, že Praha dokáže určovat trendy i v jiných světových velkoměstech. Historické dědictví Prahy standardní řešení dopravních problémů znesnadňuje, ale o to větší výzvou je pro světovou inovační špičku, která se sjela do Prahy na Smart Mobility Hackathon Prague 2019.”

Tomáš Studeník, organizátor akce shrnuje: “Přehlídka nápadů, jak vylepšit život ve městě, byla neuvěřitelná. Jsem rád, že Češi potvrdili, že patří mezi absolutní světovou inovační špičku, porazili i tým z kalifornské Berkeley. Je úžasné, že trojice kluků dokáže během pár dnů postavit aplikaci, která změní způsob, jak prožíváme město.

Na hackathonu soutěžilo celkem 21 týmů, 63 hackerů ze 13 zemí. Řešili 10 výzev z oblastí jako parkování, elektromobilita, městské hromadné dopravy, velkých dat a umělé inteligence.

Oceněné projekty

Hlavní cena CEE Hacks Global Smart Mobility Hackathon Prague 2019

Tým Herfat Father za emočního plánovače tras gulliver

Cena ŠKODA AUTO  DigiLab

Tým Maasters – aplikace PrediCar na předpověď ceny ojetých vozů

Cena Plzeňský Prazdroj

Tým Herfat Father za emočního plánovače tras gulliver

Cena innogy

Tým Aigent – optimalizace řešení sdílených aut pro města s využitím velkých dat

Cena Aures Holding

Tým CAL – řešení predikce ceny ojetých vozů prostřednictvím analýzy velkých data

Cena Shell

Týmy BiOs a Buffer0verFlow – za řešení kontroly teplot v chladících zařízeních a dat expirací produktů na čerpacích stanicích

Smart Mobility Hackathon Prague 2019 se odehrál pod záštitou primátora hlavního města Prahy, hejtmana Kraje Vysočina, Svazu průmyslu a dopravy ČR a Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Partnery akce jsou společnosti ŠKODA AUTO DigiLab, Eurowag, Shell, innogy, Aures Holdings, Plzeňský Prazdroj, BigBoard městský mobiliář, DoDo či Zuri.

Co je hackathon?

Hackathon je jednodenní nebo dvoudenní akce, na které skupina studentů informačních technologií postaví prototyp řešení výzev moderní doby. Při práci účastníkům pomáhají odborní mentoři, data z veřejné a soukromé sféry, pizza, energetické nápoje a rychlý internet. Na hackathonu se zrodilo tlačítko „Like” na Facebooku nebo první verze startupu na sdílení bytů Airbnb.

Více informací:

www.ceehacks.com