Malé obce „stárnou“. Lákají proto nové obyvatele na obecní pozemky

Praha, 15. 4. 2019 – Růst cen nemovitostí v posledních letech způsobuje, že se stále více lidí poohlíží po levnějším bydlení mimo velká města. Tento jev ještě zesílil poté, co Česká národní banka zpřísnila podmínky pro poskytování hypotečních úvěrů. Především menší obce nabízejí cenově dostupné pozemky, aby tak přilákaly nové obyvatele. Vlivem situace na realitním trhu reaguje na jejich nabídky stále více potenciálních kupců.

Stavební pozemky v menších obcích (do 2 000 obyvatel)  kupují podle makléřů společnosti M&M Reality většinou mladí lidé, kterým na rozdíl od těch „dříve narozených“ nevadí dojíždění za potřebnou občanskou vybaveností. Stavební parcely v menších vesnicích jsou samozřejmě podstatně levnější než ve velkých městech a jejich okolí. Některé obce navíc nabízejí za zvýhodněných podmínek obecní pozemky. „Výhodnost těchto nabídek je individuální. Záleží na přístupu zastupitelstva obce a na záměrech kupujícího takového pozemku. Obce by měly obecní majetek zpeněžit za aktuální tržní hodnotu, kupní cena ale může být nižší s odůvodněním, že snaží podpořit novou výstavbu domů a svůj další rozvoj,“ vysvětluje Lukáš Babický z benešovské pobočky společnosti M&M Reality.

Mnohé vesnice totiž podle něho populačně „zestárly“. Ve velkém je v uplynulém desetiletí opouštěli především mladí lidé. Nyní tyto obce potřebují  navýšit počet trvalých obyvatel, protože každý z nich znamená finance do obecního rozpočtu.

Prodej obecního majetku má zákonem daný postup, který je nutno dodržet. Nejdříve musí obec po dobu minimálně 15ti dnů zveřejnit záměr o prodeji obecního majetku s přesnou specifikací prodávaného pozemku, aby mohli případní zájemci projevit zájem o koupi. V dalším kroku musí zastupitelstvo obce schválit uzavření konkrétní kupní smlouvy s kupujícím. Součástí podepsané kupní smlouvy musí být doložka potvrzující dodržení zákonem daných podmínek prodeje. Nedodržení těchto podmínek může mít za následek zneplatnění převodu.

„Koupě takového pozemku ale nemusí být vhodná pro každého. V některých případech se kupující musí zavázat ke kolaudaci budoucího domu v jisté časové lhůtě a nesmí po určitou dobu pozemek prodat žádné další osobě,“ upozorňuje Lukáš Babický s tím, že

ve městech se lze setkat i s prodejem obecních bytů.

Obecní byty často kupují přímo lidé, kteří v nich již bydlí jako nájemníci. V ostatních případech probíhá prodej formou aukce – zájemce s nejvyšší cenovou nabídkou vítězí. O koupi obecních pozemků mají zájem nejčastěji přímo lidé, kteří mají za cíl stavbu domu pro rodinné bydlení. Jen vzácně se jedná o developerskou činnost.

Kdo zvažuje právě nákup obecního pozemku, měl by si pospíšit. „ Obecních pozemků celkově ubývá, protože se obce snaží zpeněžit svůj majetek a nové pozemky nekupují,“ dodává Lukáš Babický.

M&M Reality Holding je lídrem na realitním trhu. Společnost má 185 stabilních poboček po celé České republice a na 2500 makléřů, kteří procházejí vlastním náročným a propracovaným školicím programem.

Skupina M&M se zabývá širokou oblastí služeb vázaných k nemovitostem. Synergicky vše začíná u zprostředkování prodeje a pronájmu a navazuje dalšími službami, kterými jsou financování bydlení, pojištění nemovitostí a životních rizik, investice do nemovitostí či zajištění dodávky elektřiny nebo plynu. Investiční aktivity společnosti se soustředí do výkupu bytů a bytových domů vhodných jednak pro rekonstrukci a následný prodej, ale také pro fungování jako výnosové nemovitosti, které jsou skupinou pronajímány a spravovány. Silná developerská divize se orientuje nejen na připravovanou výstavu typizovaných rodinných domů, ale zejména na již realizovanou výstavbu družstevních bytů po celé České republice.

Spotřebitelé označili společnost M&M Reality nejdůvěryhodnější realitní kanceláří v Česku. Stalo se tak v rámci ankety o nejdůvěryhodnější značky na trhu pořádané agenturou ATOZ Marketing Services, a to již podruhé v řadě.