Český výrobce obuvi Prabos spouští aplikaci, díky které lze objednat boty na míru online. Vyvíjel ji svépomocí téměř tři roky

Výrobce kvalitních volnočasových bot Prabos ze Slavičína u Zlína spustil aplikaci, jejíž technologie dokáže pomocí několika fotek vytvořit model nohy, na základě kterého zákazníkovi doporučí velikost bot a v budoucnu je i ušije na míru. Vývoj aplikace probíhal takřka tři roky a stál přibližně milion korun.

“V České republice podobná aplikace neexistuje, chtěli jsme být první. Tím spíš, když nám vývoj trval téměř tři roky. Ale ani tak to není dokonalé, ještě je třeba vychytat spoustu much,” říká Jaroslav Palát, spolumajitel firmy Prabos.

Ke správnému fungování aplikace je potřeba 2 listů čistého bílého papíru o velikosti A4, které musí ležet na kontrastní a ideálně pevné podložce, protože se nesmí mačkat nebo vlnit. Důležité také je, aby byl papír na fotce vidět celý.

Při focení je nutné zachovat pořadí nohou i směry focení uvedené v aplikaci. Noha musí být při focení bosá a holá nad kotník. Silueta chodidla v aplikaci je pouze schematická a orientační, není nutné se do ní trefit.

Podle vývojářů se téměř vždy na konci měření objeví upozornění, že neproběhlo v pořádku, ale to je prý třeba ignorovat, pracuje se na odstranění. Aplikace následně sdělí kód, který spolu s vybraným modelem a fotografiemi papírů A4 s obkreslenými chodidly pošle zákazník na email společnosti.

“Byli bychom rádi, kdyby se nám povedlo trochu zmírnit poměrně zatvrzelý postoj Čechů ohledně nákupu bot přes internet,” říká Palát.

Aplikace je aktuálně dostupná pouze pro Android, ale u iOS se čeká pouze na schválení Apple Storem.

Prabos se řadí v regionu CEE mezi přední výrobce pracovní obuvi pro průmyslové použití, obuvi pro vojenské, hasičské a policejní složky. Boty Prabos obouvá například Armáda ČR, Policie ČR, Makedonská policie nebo německý Bundeswehr.

Obuv byla také úspěšně testována v extrémních podmínkách českými egyptology z Karlovy univerzity či polárníky z Mendelovy polární stanice v Antarktidě. Na obou těchto výpravách získaly boty certifikáty nejvyšší možné kvality.

Společnost Prabos vstoupila v květnu 2018 na nový trh Start Burzy cenných papírů Praha, který je určený pro financování malých a středních podniků. Duálně se pak akcie Prabosu obchodují i na trhu RM-Systém, který provozuje Fio banka. Za rok 2018 dosáhla společnost tržeb 332 milionů korun a čistého zisku 25 milionů korun. Hospodářské výsledky za rok 2019 hodlá Prabos oznámit během následujících týdnů.

O společnosti Prabos

Společnost Prabos plus a.s. je výrobce obuvi s tradicí sahající až do roku 1860. Tehdy vznikla společnost Japis, která zpracovávala usně a po I. světové válce zahájila výrobu obuvi. Po znárodnění v roce 1948 přešla společnost Japis pod správu n.p. Baťa a následně byla v roce 1952 začleněna do n.p. Svit Gottwaldov. Teprve v roce 1991 se závod transformoval jako samostatná divize společnosti a.s. Svit Zlín. 1.1.1993 získala společnost právní subjektivitu pod názvem Prabos a.s. Slavičín, která se postupně transformovala na současnou Prabos plus a.s.

Dnes se společnost řadí v regionu CEE mezi přední výrobce pracovní obuvi pro průmyslové použití, obuvi pro vojenské, hasičské a policejní složky a také obuvi trekové, lovecké a outdoorové. Boty Prabos obouvají zaměstnanci předních českých výrobních společností, Armáda ČR, Makedonská policie či německý Bundeswehr. Firma dodává či dodávala své boty i pro armády Litvy, Švýcarska, Polska, Nizozemska nebo Velké Británie. Oblibu má značka také mezi českými myslivci. Obuv byla úspěšně testována v extrémních podmínkách českými egyptology či polárníky z Mendelovy polární stanice v Antarktidě.