Průzkum Ušetřeno.cz: Situace spojená s koronavirem komplikuje práci téměř třem pětinám Čechů, domácí rozpočet pak ohrožuje u 63 % z nich

Praha, 9. dubna 2020 – Dopady koronavirové pandemie a souvisejících preventivních opatření pociťují bezmála tři pětiny Čechů. 5 % z nich už přišlo o práci, jak vyplynulo z nového průzkumu srovnávacího portálu Ušetřeno.cz. U 63 % dotázaných má aktuální situace vliv na domácí rozpočet. Zvyšuje se tak zájem o možnosti odkladu splátek půjček a hypoték, jak potvrdilo 56 % oslovených, nicméně 43 % netuší, zda takový odklad umožňuje jejich banka či spořitelna. Průzkum také ukázal, že Češi mají vcelku dobré povědomí o podmínkách čerpání ošetřovného i o formách státní pomoci určené živnostníkům.

Práce z domova, dovolená, neplacené volno i vyhazov

Současná pandemie koronaviru těžce zkouší bezmála celý svět po zdravotní i ekonomické stránce. Podle průzkumu portálu Ušetřeno.cz z přelomu března a dubna zasahuje aktuální situace do pracovního života 59 % Čechů. Kvůli ní teď 26 % z nich pracuje z domova na home office. Mnozí zaměstnavatelé museli omezit chod firmy, a tak 22 % oslovených nyní vykonává práci na zkrácený úvazek. Pětina respondentů uvádí, že jako OSVČ nebo drobný podnikatel přicházejí o zakázky. Desetina oslovených v důsledku uzavření škol a školek zůstává doma s dětmi. Řada firem byla nucena zcela zastavit provoz, jejich zaměstnanci tak mají neplacené volno (9 % oslovených), nebo čerpají dovolenou (8 %). 5 % respondentů uvádí, že vlivem koronavirové situace přišlo o zdroj obživy, a je tak přihlášeno na Úřadu práce, případně se na něj teprve přihlásí.

Omezování výdajů domácností na maximum

„Vedle práce mají vládní opatření proti šíření nákazy vliv také na naše hospodaření s penězi, což potvrdily téměř dvě třetiny účastníků našeho průzkumu. Zatímco třetina z nich popisuje zatím jen mírné dopady, u druhé třetiny zasáhla opatření do domácího rozpočtu velmi citelně,“ přibližuje výsledky průzkumu Daniel Gorol, finanční analytik portálu Ušetřeno.cz

V případě, že by došlo ke zhoršení finanční situace, řešili by ji oslovení nejčastěji cestou šetření a využití úspor (54 % z nich). Zhruba třetina by současně požádala o odklad splátek úvěru či hypotéky. 16 % respondentů by hledalo pomoc u rodiny a 14 % by se obrátilo i na státní instituce, např. s žádostí o mimořádnou okamžitou pomoc. 8 % dotázaných by pokles příjmů řešilo formou dalšího přivýdělku či brigády. Naproti tomu celých 23 % respondentů neví, jak by takovou situaci řešilo.

O odklad splátek úvěrů a hypoték se zajímá 56 % dotázaných

61 % účastníků průzkumu aktuálně splácí nějaký typ úvěru a 27 % má hypotéku. Většina bank a spořitelen svým klientům, na něž doléhá pandemie či preventivní opatření, umožňuje požádat o odklad splátek půjčky nebo hypotéky. 44 % oslovených ale netuší, na jak dlouho lze o odklad požádat. Tato doba může být buď půl roku, jak uvedlo 30 % respondentů, nebo 3 měsíce, což uvedlo 21 % oslovených. Zbylých 5 % se pak nesprávně domnívá, že o odklad lze požádat do doby zrušení nouzového stavu.

Zda takový odklad umožňuje i jejich banka, nedokáže říci 43 % dotázaných. Třetina pak uvedla, že tuto informaci sice nemá, ale ověří si ji u své banky či spořitelny. Z těch, kteří se o možnost požádat o odložení splátek zajímají (56 % ze všech), tak hodlá učinit polovina, další 3 % z nich už možnost odkladu využila.

Pětina rodičů chce požádat o ošetřovné, desetina už to udělala

„Vzhledem k tomu, že jsou teď školy a některé školky zavřené, nabízí stát rodičům možnost čerpat na dítě tzv. ošetřovné. Zde je informovanost Čechů poměrně dobrá,“ chválí znalost respondentů Daniel Gorol. 43 % oslovených ví, že je možné ho využít pro děti do 13 let, a to do doby opětovného otevření škol. Naopak 35 % respondentů podmínky čerpání ošetřovného nezná. 28 % účastníků průzkumu uvedlo, že má dítě v nezletilém věku. Pětina z nich se chystá požádat o ošetřovné, více než desetina pak této možnosti již využila. 

O formách státní pomoci živnostníkům Češi vědí

Pokud jde o úlevy, které stát nabízí OSVČ a drobným podnikatelům zasaženým aktuální situací, mají respondenti značný přehled. 54 % oslovených ví, že živnostníci nebudou muset půl roku hradit zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Každý druhý respondent současně ví, že OSVČ, jakkoli postižení koronavirovými opatřeními, budou moci jednorázově získat 25 000 Kč. O této možnosti rozhodnou senátoři tento týden. Živnostníci také mohou podat daňové přiznání bez sankce až do 1. 7., o čemž má správné informace třetina dotázaných. Také o možnosti čerpat jakožto OSVČ na hlavní pracovní poměr ošetřovné panuje mezi Čechy dobré povědomí, jak potvrdilo 29 % respondentů. Jen o procento méně oslovených má také informace o možnosti podnikatelů požádat o státní bezúročnou půjčku COVID II. Pětina dotázaných také ví, že se 3. a 4. vlna EET posunou o 3 měsíce. Naproti tomu celých 30 % dotázaných netuší, jaké úlevy mohou nyní živnostníci využít. 

Průzkum srovnávacího portálu Ušetřeno.cz byl proveden v období 26. 3. – 6. 4. 2020 u 1837 respondentů starších 18 let z celé ČR. 

Ušetřeno.cz je největší nezávislý online srovnávač poskytovatelů služeb pro domácnosti v ČR. Nabízí bezplatné srovnání produktů více než 100 společností z energetiky, telekomunikací, financí a pojištění. Současně zákazníkům pomáhá se sjednáváním smluv od začátku až do konce. Společnost Ušetřeno.cz působí na trhu od roku 2010 a jejích služeb dosud využilo přes 4,2 milionu klientů. Ti s různými dodavateli uzavřeli přes 159 tisíc smluv a změnou dodavatele energií ušetřili bezmála 320 milionů korun. Portál Ušetřeno.cz přináší ve svém online Magazínu novinky z různých oborů a také užitečné tipy, jak snížit rodinné výdaje. Nově jej doplňuje Rádce, který čtenářům nabízí odpovědi na nejrůznější otázky praktického života. Ušetřeno.cz je také od října 2019 partnerem Světlušky, charitativního projektu na pomoc nevidomým a slabozrakým.