Blabu trénuje žáky v mluvené angličtině online, pomůže i s maturitou

Praha 14. dubna 2020 – Český start-up Blabu, který umožňuje zlepšovat si anglický jazyk skrze online živou konverzaci s rodilým mluvčím, chce podpořit ve studiu všechny, kteří kvůli pandemii nemohou do školy. Studentům zlepší mluvenou angličtinu a pomůže s úkoly z cizího jazyka, nabízí také minikurzy zaměřené na přípravu k maturitní zkoušce.

Ačkoli jsou aktuálně školy uzavřené, většina žáků se výuce ani domácím úkolům nevyhne. S angličtinou jim pomůže jazyková platforma Blabu, která umožňuje živou online konverzaci s rodilými mluvčími.

„Ne všichni rodiče mají čas nebo jazykové dovednosti, aby svým dětem mohli v přípravě do školy pomoct. Blabu je pro ně způsob, jak potomky zabavit a posunout jejich mluvenou angličtinu. K dispozici jsou jim pečlivě vybraní rodilí mluvčí, kteří mají zkušenosti s prací s mládeží. To vše v bezpečném prostředí s individuálním přístupem,“ vysvětluje Eva Peterková, spoluzakladatelka Blabu. Na platformě jsou pro děti připraveny dva minikurzy. V jednom mohou procvičovat angličtinu mluvením o tématech, která je zajímají. Ten druhý zase pomůže se studijními povinnostmi, které jim učitelé angličtiny ve škole zadali.

Příprava na ústní maturity

Český startup Blabu myslí i na ty, které letos čeká maturita z angličtiny. Pro budoucí absolventy středních škol a gymnázií připravil čtyři minikurzy, které je na zkoušku mají připravit. „Součástí maturity z cizího jazyka je ústní zkouška, ve které musí studenti zvládnout představit se komisi, odpovídat na otevřené otázky, vést samostatný ústní projev či konverzovat na určité téma. Nestačí se tedy pouze naučit něco nazpaměť. Aby studenti uspěli, musí rozumět kladeným otázkám, ale také na ně kvalitně odpovědět,“ dodává Peterková. A právě minikurzy mají simulovat reálný průběh takové zkoušky.

Každý minikurz se skládá z několika videohovorů s rodilým mluvčím, zaměřených na jednu část ústní jazykové zkoušky. Účastníci si procvičí aktivní poslech, improvizaci, reakci na projev druhého člověka i převzetí iniciativy v konverzaci na určité téma. Zjistí, na co si dávat pozor při odpovídání na otázky, naučí se užitečné fráze a slovní zásobu. Podle Peterkové je tutor také naučí rozeznávat různé přízvuky anglického jazyka, aby u zkoušky nebyli zaskočeni: „Cílem je, aby si studenti navykli na angličtinu různých národností, odbourali nervozitu z mluvení nejen u maturitní zkoušky a získali jazykové dovednosti, které se jim budou hodit do života nebo třeba ke studiu na zahraniční škole.“

Vysokoškoláci poměří svůj jazyk

Po dobu čtrnácti dní bude na Blabu třicet vybraných vysokoškoláků soutěžit v anglické konverzaci. Každý den absolvují patnáctiminutový kurz odborné angličtiny, který jim má nejen rozšířit slovní zásobu, ale také pomoci získat pocit jistoty a plynulosti v mluvě. „Kurzy s lektory jsme v rámci výzvy postavili tak, aby pokryly nejdůležitější témata vhodná pro nastartování kariérního úspěchu účastníků,“ vysvětluje Eva Peterková. Výzvu Challenge Your Business, která odstrartovala 6. dubna, uspořádalo Blabu ve spolupráci s konzultační společností EY. Vítěz vybraný odbornou porotou získá na komunikační platformě měsíc anglických konverzací zdarma.

Více o Blabu.com

Blabu.com je globální 24/7 jazyková platforma, která umožňuje zlepšovat si anglický jazyk skrze živou konverzaci s rodilým mluvčím kdekoli na světě. S tím uživatele propojí do 30 vteřin, bez nutnosti předešlé domluvy a nutnosti rezervace času hovoru. Za vznikem Blabu stojí zakladatel a bývalý CEO Skrz.cz Petr Kováčik, dřívější expansion & sales manažerka v Liftago Eva Peterková a Tomáš Strejček, senior software inženýr s více než 10 lety zkušenosti. Za rok činnosti získal startup přes 11 000 registrovaných uživatelů a spolupracuje s více než 120 tutory. Od roku 2020 se firma soustředí také na novou službu Blabu for Business určenou pro firemní klientelu.