České Pocket Virtuality skončilo třetí v největší evropské startupové soutěži pro udržitelný rozvoj. Vítězem PowerUP! Challenge se stala estonská Woola

Praha, 26. června 2020 – Porota šestého ročníku soutěže PowerUP! Challenge, která se řadí mezi ty nejprestižnější v CEE regionu, oznámila vítěze. Na třetím místě se umístil český startup Pocket Virtuality, který se specializuje na vývoj technologie augmentované a virtuální reality. V Grand Final firmu reprezentovala COO Lucie Brešová, bývalá ředitelka Kiwi. Vítězný startup Woola z Estonska byl odměněn šekem na 50 000 euro společně s možností zapojit se do EIT InnoEnergy akcelerátoru. Peněžní výhru doplňují další hodnotné ceny od klíčových partnerů jako jsou Amazon Web Services, Vestbee a SpeedUp Group. PowerUP! Challenge zaznamenala tento rok rekordní účast. Přihlásilo se přes 360 startupů z 20 zemí napříč celým regionem střední a východní Evropy ve snaze získat hlavní cenu a budoucí investiční příležitosti.

Nejúspěšnější „startupovou zemí“ PowerUP! Challenge se nakonec stalo Estonsko, když v šestém ročníku této soutěže organizované EIT InnoEnergy získala Woola titul Startup roku pro CEE region. Woola získala nejen 50 000 euro, ale hlavně možnost zapojit se do EIT InnoEnergy byznysového akceleračního programu. Kromě toho klíčový partner Amazon Web Services nabídl kredity do svého AWS Activate programu byznysové podpory, další partneři jako jsou Vestbee a SpeedUP Group odměnili vítěze jejich službami a granty.

Woola byla založena na konci roku 2019 a zaměřuje se na výrobu balících materiálu z ovčí vlny. Cílem startupu je tuto opomíjenou surovinu využít a postupně nahradit neekologické plastové bublinkové folie. Woola svůj produkt vyrábí ekologicky ze suroviny, která by se jinak nevyužila. Jen v Estonsku se vyhodí na 135 tun ovčí vlny ročně.

Při rozhodování o vítězi se porota zaměřila na potencionál úspěšnosti na globální úrovni, stejně tak na možnost dlouhodobého vývoje a životaschopnost produktů a služeb.

„Samotná volba vítěze byla velice náročná. Všechny startupy předvedly fantastické produkty a řešení. Pro rok 2020 jsme však viděli největší potenciál v týmu Woola z Estonska. Všichni se moc těšíme na sledování jejich cesty v následujících měsících a letech,“ říká Oksana Prykhodko, Innovation manager DTEK a členka poroty.

„Jsme neskutečně šťastní! Titul Startup roku pro CEE region je pro nás neskutečná pocta a může pro nás být klíčový v dalším směřování firmy, budoucích investic a dosažení našich cílů. Účast v EIT InnoEnergy PowerUP! Challenge nám určitě pomůže s rozvojem společnosti,“ říká Anna-Liisa Palatu, spoluzakladatelka a CEO Woola.

Na druhém místě v Grand Final se umístilo Viezo z Litvy a odnáší si tak 10 000 euro. Startup se specializuje na vývoj nového materiálu, který vytváří energii pomocí vibrací a mohl by se využít místo baterií v některých zařízeních. Na třetím místě a odměnu 5 000 euro získalo Pocket Virtuality z Česka specializující se na technologie augmentované a virtuální reality, především na její aplikaci pro vzdálenou komunikaci.

V roce 2020 dosáhla EIT InnoEnergy PowerUP! Challenge nového milníku. Více než 360 startupů z 20 zemí Střední a Východní Evropy poměřilo své síly v největší startupové soutěži regionu organizovanou EIT InnoEnergy, jedná se doposud nejpočetnější účast v historii eventu. Hlavní témata tohoto ročníku zahrnovala udržitelnou energii, mobilitu, cleantech a chytrá města. Avšak špičková řešení, která demonstrovala možná řešení naléhavých problému byla také vítaná. Díky omezením v důsledku celosvětové koronavirové pandemie se letošní Grand Final konalo online.

Porotu letošního ročníku tvořili Oksana Prykhodko (Innovation manager DTEK), Marzena Bielecka (Managing Partner a zakladatelka Experior Venture Fund), Jennifer Dungs (Lead for Transport and Mobility EIT InnoEnergy), Jakub Miler (CEO EIT InnoEnergy Central Europe) a Dominik Zalewski (spoluzakladatel urban tech agentury, Urban Impact). Fakt, že nadpoloviční většinu poroty tvořily ženy, svědčí o odhodlání EIT InnoEnergy podporovat genderovou vyváženost v energetickém sektoru, kterému dominují muži.

„COVID-19 postavil vlády všech zemí před nepředvídatelnou situaci. Hospodářská recese vyvolaná opatřeními, která se snažila zamezit šíření viru, měla největší dopad právě na malé společnosti a startupy. Pandemii navzdory jsme se v EIT InnoEnergy rozhodli pokračovat v našem programu podpory a rozvoje podnikání PowerUP! Challenge, protože právě teď je to potřeba nejvíce. Ve snaze jednat tím nejbezpečnějším a nejzodpovědnějším způsobem, jsme se rozhodli jednotlivá národní finále a Grand Final PowerUP! Challenge organizovat online,“ vysvětluje EIT InnoEnergy Central Europe CEO, Jakub Miler

„Přestože se může stát, že některé financování a zdroje pro malé společnosti budou v nejbližší době nedostupné, tak s podporou Evropského inovačního a technologického institutu jsme schopni inovativní podnikání nadále podporovat. Dokážeme poskytnout důležité know-how, finanční prostředky, ale také velice důležitá byznysová partnerství, tak aby startupy mohly dostat služby a produkty na ten nejvyšší level, “ dodává Miler. 

Grand Final se uskutečnilo za podpory mnoha partnerů z veřejného i soukromého sektoru. Zlatým partnerem pro tento rok byla vlajková loď ukrajinského energetického průmyslu DTEK. DTEK těží zemní plyn, vyrábí elektřinu v solární, větrných a tepelných elektrárnách a distribuuje ji ke konečným zákazníkům. Dále vyvíjí energetický výhodná řešení a staví síť dobíjecích stanic pro elektrická vozidla na Ukrajině. „Jak se technologie neustále mění, vyvíjí, tak potřebujeme ty nejlepší partnery, abychom byli schopni udržet náš úspěch na trhu. S jejich pomocí se můžeme naučit, jak dále růst, maximalizovat naše možnosti a dosáhnout našeho potenciálu,“ uvedl Emanuele Volpe, Chief Innovation officer DTEK.

„Věříme, že EIT InnoEnergy je skvělá platforma, která nám umožní přístup do unikátního ekosystému. Vítězného mixu těch nejlepších startupů v Evropě, širokého pole mezinárodního know-how a ověřenou schopností podpory růstu společností všech velikostí“ dodává Volpe.

Kromě toho, že se jedná o jednu z nejúspěšnějších startupových soutěží v CEE regionu, tak je EIT InnoEnergy PowerUP! také bránou pro podniky, aby si zajistily několikamilionové investice a staly se součástí sítě EIT InnoEnergy. Ta nabízí finanční zdroje, know-how a široké množství spolehlivých partnerů, kteří pomáhají společnostem prorazit v globálním měřítku. 

Více o EIT InnoEnergy

EIT InnoEnergy je hnacím motorem udržitelných inovací napříč Evropou. Společnost podporuje a investuje do celé škály inovativních řešení – od učeben až ke konečným uživatelům. Díky své sítí partnerů InnoEnergy dává dohromady: investory a průmysl, absolventy a zaměstnavatele, vědce a podnikatele, podniky a trh. Spojením potenciálu tří hlavních oblastí, kterými se EIT zabývá (vzdělávání, inovace a tvorbu společností), chce organizace maximalizovat jejich dopad, akcelerovat vývoj inovativních řešení a vytvořit prosperující prostředí, ve kterém výsledky této práce budou moci být uvedeny na trh.

EIT InnoEnergy bylo založeno v roce 2010 a je podporováno Evropským inovačním a technologickým institutem.