Trávíte léto na chatě či chalupě? Nenechte se po příjezdu domů nepříjemně překvapit

Praha 15. července 2020 – Je dobře známo, že je Česko chatařskou velmocí. Největší boom pro chataření přinesly léta před revolucí, po níž zájem o víkendové nemovitosti mírně klesl. V posledních letech se však ukazuje, že Češi vztah k přírodě neztratili a ceny rekreačních objektů každoročně stoupají. Letošní rok a situace, která nastala, ovšem tento trend ještě umocňuje a dle serveru Sreality se poptávka po rekreačních objektech zvedla o 47 % jen během května. Mnozí z nás se rozhodli strávit na chatě či chalupě dokonce celé léto, a tak jejich domov zeje prázdnotou. 

Chcete si lenošení na chatě užít v klidu a bez starostí?

Pak byste se jistě měli před odjezdem do vaší rekreační lokality zamyslet nad tím, že váš dům či byt bude dlouho prázdný. Právě letní měsíce jsou nejrizikovějšími z hlediska vloupání do obydlí a až polovina takových případů se uskuteční v době dovolených. Nebezpečí, která stojí nad uváženou, je ale mnohem více. „Většina z nás spoléhá na bezpečnostní zámek a nad dalšími riziky se již nezamýšlí. Nástrah, které prázdná domácnost přináší, je ale daleko více. Nebezpečí prasklého vodovodního potrubí, úniku plynu či například vypadlých pojistek a vyteklé chladničky nebývá výjimkou. Pokud tedy nechcete trávit své volno přemýšlením nad tím, co na vás doma čeká za překvapení, je na místě sjednat si pojištění majetku,“ říká Ladislav Bělina, produktový ředitel Slavia pojišťovny.

Pojištění domácnosti versus pojištění nemovitosti

Nechali jste si svou nemovitost pojistit a stala se vám nějaká nehoda? Můžete se setkat s tím, že vám pojistné za škodu nebude vyplaceno z důvodu, že se jedná o újmu v domácnosti a naopak. Je důležité mít tyto dvě pojištění řádně rozlišené. Domácností se vždy rozumí vybavení a věci, které jsou součástí vašeho domova, tedy elektrospotřebiče, nábytek, elektronika a podobně. Naopak pojištění nemovitosti kryje škody na stavbě jako takové plus součástí, které jsou s ní pevně spojeny. Jednat se tedy může také třeba o podlahu, radiátory nebo kotel.

Stejná pravidla platí u rekreačních objektů

 „Pojištění rekreačních objektů je stejně důležité jako pojištění trvale obývaných nemovitostí, už jen proto, že v nich trávíme jen omezený čas. To nejenže dává více příležitostí zlodějům, ale vzniklou škodu zpravidla odhalíte až za delší čas, po který může narůst. Například když rozbitým oknem do chaty celé týdny prší,“ upozorňuje Ladislav Bělina. „Lidé si to očividně stále více uvědomují, soudě také podle toho, že jsme v první třetině letošního roku zaznamenali výrazný meziroční nárůst sjednaných smluv oproti předchozím třem rokům,“ dodává.

O společnosti Slavia pojišťovna:

Slavia pojišťovna staví na dlouholetých zkušenostech, sahajících až do roku 1868. Stabilita a tradice umožnily Slavia pojišťovně stát se silnou společností, která je současně schopna flexibilně reagovat na nové trendy. Široké spektrum jejích pojistných produktů a služeb využívají soukromé osoby i podnikatelé. V případě soukromých osob se jedná zejména o pojištění majetku a odpovědnosti nebo cestovní a úrazové pojištění. Slavia pojišťovna se dlouhodobě zaměřuje na zodpovědné řidiče, kterým v rámci autopojištění dokáže nabídnout mnohá zvýhodnění. Zároveň patří mezi lídry trhu v oblasti pojištění cizinců. Firmám nabízí např. pojištění odpovědnosti, aut a přepravy nebo majetková a technická pojištění. Mezi spokojené zákazníky Slavia pojišťovny patří také obce a města. Speciální servis poskytuje personálním agenturám a cestovním kancelářím.