Jednatel předlužené EMTC Tomáš Bárta chce řešit úpadek konkurzem

Praha, 12. 8. 2020 – Jednatel předlužené skupiny EMTC Tomáš Bárta doposud navrhoval řešení svého úpadku formou oddlužení. Nyní však vyzývá soud, aby rozhodl o způsobu řešení jeho úpadku konkurzem, vyplývá z informací zveřejněných v inslovenčním rejstříku. Skupina EMTC a její jednatel Tomáš Bárta dluží svým věřitelům téměř jednu miliardu, převážně za nesplacené dluhopisy, které jeho skupina emitovala. Městský soud v Praze se tak nyní zabývá jednou z aktuálně největších dluhopisových kauz v ČR. Informaci dnes zveřejnila i ČTK.

Státní zastupitelství a soud se v poslední době také věnovali návrhu Tomáše Bárty z poloviny července, ve kterém Bárta vyzýval soud ke zproštění současného insolvenčního správce Jaroslava Brože. Svůj návrh Bárta odůvodnil především porušením odborné péče správce při přezkumu přihlášených pohledávek vůči Bártovi. Jeho domněnka, že správce nepostupoval v souladu s jeho představou o výsledku přezkumu, nemůže podle státního zastupitelství obstát jako důvod pro jeho odvolání. Ke stejnému názoru dospěl i Městský soud v Praze, který Bártův návrh na Brožovo zproštění funkce zamítl jako nedůvodný. V rámci svého řízení totiž nezjistil, že by správce nepostupoval při výkonu své funkce s odbornou péčí. Ve svém usnesení přímo uvádí: „Naopak, soudu se dosavadní činnost správce jeví jako vysoce profesionální, pečlivá a svědomitá“.

Státní zastupitelství také na závěr uvedlo, že změna výměna insolvenčního správce v této fázi řízení znamená obecně vždy zdržení a v dané věci to platí dvojnásobně, a to s ohledem na personální propojení Tomáše Bárty jako fyzické osoby a Tomáše Bárty jako vlastníka většího počtu obchodních společností nacházejících se v úpadku. Mimo samotného Bárty jsou totiž v úpadku i jeho skupina EMTC-Czech, společnost Lipa Learning, EMTC Business či EMTC Real Estate. Insolvenční správce Bárty Jaroslav Brož během insolvenčního řízení mimo jiné také upozornil na možnou existenci indikátorů Ponziho schématu, tzv. letadla.