KoronaINDEX ukazuje sílu nákupů pod vlivem informací o COVID-19

Chrudim, 20. srpna 2020 – Lékárna.cz spustila na svých stránkách nástroj KoronaINDEX, který sleduje vývoj nákupního chování jejích zákazníků v kategoriích zboží, které souvisejí s obavami z nákazy COVID-19. „Index odráží, jak lidé reagují na informace o vývoji nákazy, na doporučení odborníků, média i mimořádná opatření s tématem COVID-19: jakou v nich aktuální situace budí potřebu zásobovat se například léky na bolest a horečku, dezinfekcí, rouškami. Zda nakupují přiměřeně situaci, nebo se předzásobují, až dokonce zbytečně syslí,“ říká PharmDr. Vladimír Finsterle, zakladatel Lékárna.cz. Nástroj vytvořil tým Lékárna.cz.

KoronaINDEX Lékárna.cz ukazuje trend nákupního chování, které reaguje na vývoj nákazy COVID-19 a související informace. Vyhodnocuje vlastní průběžná data o nákupech specifického sortimentu na Lékárna.cz, tedy nákupy dezinfekcí a antibakteriálních gelů, vitamínů a doplňků stravy na podporu imunity, volně prodejných léků na chřipku a bolest a zdravotnických prostředků (roušek). Tento sortiment na Lékárna.cz denně vyhledává průměrně 20 tisíc jejích návštěvníků.

PharmDr. Vladimír Finsterle, zakladatel Lékárna.cz, o KoronaINDEXU: „Nákupní trendy navázané na obavy z COVID-19 reagují na velké množství informací, kterými jsou lidi zavalení a často je možná ani neumí vyhodnotit. Reagují i na mediální vystoupení epidemiologů, ministrů a na aktuální mimořádná opatření. Vývoj KoronaINDEXu ukazuje, že strach často řeší nákupem, chtějí mít jistotu, že jsou na hrozbu připraveni. 

KoronaINDEX Lékárna.cz každý den vyhodnocuje data o nákupech specifického sortimentu a porovnává je nejvyšším jarním růstem (dezinfekce a antibakteriální gely, vitamíny a doplňky stravy na podporu imunity, volně prodejné léky na chřipku a bolest a zdravotnické prostředky). Na grafu pak ukazujeme vývoj nákupní aktivity od konce loňského roku, kdy se o COVID-19 mluvilo jen mezi řečí, až do současnosti, kdy se jeho existence stala součástí našich životů. 

KoronaINDEX se každý den aktualizuje. Na první pohled je z něj zřejmé, v jaké míře se lidé zásobují. Nechci hodnotit, kdy je to dobře a kdy už lidi nakupují zbytečně a léčivé přípravky pak třeba skončí v koši. Data jsme opatřili semaforem, který ukazuje pro každý den obvyklou míru nákupů zelenou barvou, žlutě pak předzásobování a červená patří k nákupům možná až zbytečně velkým. Chceme pomocí tohoto specifického indexu jen ukázat, jak se chováme v tom letošním zvláštním roce a do jaké míry nás všechny informace z vnějšího světa a mimořádná opatření nutí nakupovat to, co potřebujeme i co si třeba jen myslíme, že potřebujeme. 

Lékárna.cz je nejnavštěvovanější lékárna na českém internetu, existuje už 20 let a pandemický sortiment si zde každý den vyhledává kolem 20 tisíc návštěvníků. KoronaINDEX můžete vnímat různě: jako informaci o chování svého okolí, která může být k inspiraci, nebo k podivení. Naším cílem je informovat o míře reakce na informace týkající se COVID-19.“ 

  • KoronaINDEX Lékárna.cz najdete zde.
  • Jarní koronaepizoda změnila naše chování i péči o zdraví – podívejte se v čem zde (průzkum názorů z června 2020). 

Servis pro média: Zaslání aktuálního komentáře k aktuální výši KoronaINDEXu si můžete vyžádat kdykoli e-mailem: romana.zatecka@pearshealthcyber.com. O významných změnách budeme informovat průběžně. 

O Lékárna.cz: Lékárna.cz je první lékárenský e-shop v ČR, vznikla v roce 1999, prodává široký sortiment pro zdraví a krásu – léčivé volně prodejné přípravky, potravní doplňky a vitamíny, dermokosmetiku, zdravé potraviny i přístroje. „Na konci všech našich aktivit vždycky musí být šťastný klient, ať už jím je pacient, zákazník nebo zaměstnanec,“ zdůrazňuje PharmDr. Vladimír Finsterle, zakladatel a majitel společnosti Pears Health Cyber, která Lékárna.cz provozuje.