Lionel Messi se stává ambasadorem OrCam Technologies, aby se zasazoval za využívání technologií ve prospěch zrakově postižených

Fotbalová hvězda stane v čele celosvětového projektu zaměřeného na zrakově postižené 

„Když jsem pozoroval členy našeho ‚týmu snů’, jak se seznamují s OrCam MyEye, bylo mi jasné, že každému z nich toto zařízení změní život. Je mi ctí být ambasadorem OrCam Technologies a moci přispět k tomu, aby se tolika lidem žilo lépe,“ říká Lionel Messi.

V Praze, dne 10. září 2020 – Společnost OrCam Technologies, lídr na poli inovací založených na využití umělé inteligence (AI), oznámila partnerství s fotbalovou legendou Lionelem Messim. Jako ambasador OrCam Technologies se fotbalista bude zasazovat za širší zpřístupnění průlomových technologií využívajících AI lidem se zrakovým postižením. Izraelský výrobce asistenčního zařízení OrCam MyEye si od tohoto partnerství slibuje zvýšení povědomí veřejnosti o výzvách, kterým zrakově postižení po celém světě čelí.

OrCam v rámci tohoto projektu pořádá setkání fotbalové superstar s desítkami zrakově postižených z celého světa. Splní si sen setkat se s fotbalovou ikonou tváří v tvář, a zároveň od Messiho obdrží revoluční asistenční zařízení OrCam MyEye, které zvýší jejich samostatnost v každodenním životě. Každý rok takto Messi daruje přístroje OrCam MyEye zrakově postiženým lidem s inspirujícím příběhem, a s některými z nich se osobně setká. Tito vybraní účastníci projektu se stanou členy „OrCam týmu snů“ vedeného Messim.

První z řady setkání proběhlo ještě před propuknutím pandemie nového koronaviru a pro Lionela Messiho představovalo silný zážitek: „Bylo to velmi emotivní. Okamžik, kdy jsem stál tváří v tvář každému jednomu z této skupiny z celého světa, jsem vnímal jako skutečně magický a inspirující. Když jsem pozoroval členy našeho ‚týmu snů’, jak se seznamují s OrCam MyEye, bylo mi jasné, že všem toto zařízení změní život. Je mi ctí být ambasadorem OrCam a moci přispět k tomu, aby se tolika lidem žilo lépe.“

Celosvětově slepotou nebo různým stupněm zrakového postižení trpí přibližně 300 milionů lidí. OrCam MyEye pomáhá k tomu, aby se výrazně zlepšila kvalita jejich života. Účastníci projektu byli vybrání z různých zemí a trpí buď ztrátou zraku, nebo různým stupněm zrakového postižení. Setkání s fotbalovou hvězdou stejně jako darování přístroje pro ně bylo naprostým překvapením.

„Pro mě i pro OrCam se jedná o obzvlášť vzrušující okamžik. Příběh společnosti OrCam je především příběhem lidí, kteří ve svém životě zápasí se skutečnými problémy a výzvami. Naším cílem je využívat sofistikovanou technologii umělé inteligence jako společníka, který pomáhá lidem se zdravotním postižením v reálném čase a reálném světě. Naše zařízení svým uživatelům výrazně pomáhá při každodenních činnostech, poskytuje jim nezávislost a ulehčuje integraci do společnosti, zejména v pracovním prostředí a vzdělávání. Díky tomu mohou svůj potenciál využít naplno,“ vysvětluje spoluzakladatel a Co-CEO společnosti OrCam prof. Amnon Shashua. „Jsme přesvědčeni, že spolupráce s Messim, který je ztělesněním rozvíjení potenciálu člověka a zároveň osobností obdivovanou po celém světě, nám umožní oslovit miliony potřebných lidí.“

OrCam MyEye 2 – Průlom v oblasti nositelné asistenční technologie

Průkopnické zařízení s umělou inteligenci o velikosti prstu OrCam MyEye je lehké, bezdrátové a kompaktní. Diskrétně předčítá tištěné a elektronické texty z jakéhokoli povrchu v reálném čase. Tedy noviny, knihy, obrazovky počítačů a telefonů, jídelní lístky, etikety na obalech nebo nápisy v ulicích. Mezi další funkce OrCam MyEye patří rozpoznávání obličejů, výrobků v supermarketu, barev a bankovek.

Zařízení o váze 22,5 gramu je magneticky uchyceno na obroučkách brýlí a je výsledkem práce předních odborníků v oblasti počítačového vidění a strojového učení. Cílem bylo vytvořit co nejintuitivnější ovládání, které by mohli snadno používat lidé se zrakovým postižením. Přístroj je jedinou nositelnou asistenční pomůckou svého druhu, ovládá se přirozenými gesty rukou nebo natočením hlavy nositele. Díky tomu má uživatel obě ruce volné, nepotřebuje chytrý telefon ani Wi-fi připojení. Zvukový přenos tak probíhá v reálném čase a současně jsou ochráněny osobní údaje.  

Celosvětově je OrCam MyEye k mání ve 25 jazycích a 50 zemích. Bylo mimo jiné zahrnuto do výběru nejinovativnějších produktů minulého roku 2019 TIME Best Invention.

# # #

OrCam Technologies je lídr na poli osobní nositelné technologie založené na umělé inteligenci (AI). Společnost založili v roce 2010 profesor Amnon Shashua a Ziv Aviram, spoluzakladatelé společnosti Mobileye (dnes součást společnosti Intel), světové jedničky v systémech zabraňování kolizím a inovátora v oboru autonomního řízení automobilů. Inspirován vývojem přelomové technologie umělého vidění pro bezpečnější provoz automobilů, OrCam využívá počítačové vidění založené na AI ke zvyšování nezávislosti zrakově či sluchově postižených, lidí s poruchou schopnosti číst a dalších skupin. Vlajkovou lodí společnosti je OrCam MyEye 2, asistenční zařízení, které se dostalo na seznam nejlepších inovací loňského roku TIME Best Inventions of 2019.

Více informací najdete na www.orcam.com a YouTube a můžete sledovat OrCam také na Facebooku and Twitteru.