Do restaurace zodpovědně. Startup AAHI spouští bezplatnou registraci hostů pomocí QR kódu

Praha, 6. října 2020 – Bezkontaktní objednávkový a platební systém od AAHI reaguje na aktuální pandemickou situaci a spouští novou funkci – bezplatnou digitální registraci hostů restaurací. Ta dokáže s pomocí QR kódů v reálném čase anonymně vysledovat kontakty nakažených nemocí covid-19 a na rizikové setkání je upozornit.

„U vstupu do restaurace vyfotíte čtverec s QR kódem, v telefonu se vám otevře registrační formulář a do něho zadáte své jméno, kontakt na vás a zaregistrujete se,“ uvedl Alexey Yushin, jeden z tvůrců systému AAHI, který se rozhodl účinně pomáhat v boji proti koronaviru. 

„Náš projekt se původně věnoval problematice plýtvání a přebytků neprodaného jídla, pak jsme ale zjistili, že dříve, než s tím začneme, bude potřeba naši technologii zavést do většiny restaurací. Jednali jsme s mnoha podniky, ale rychlejší koronavirus vytvořil jasnou potřebu zavádět do gastronomie nové technologie, jako třeba digitální jídelní lístky, bezkontaktní objednávání anebo nyní anonymní sledování kontaktů,“ vysvětlil Yushin, jehož technologie umožňuje na současnou situaci rychle reagovat, a proto se ji rozhodl restauracím nabídnout.

Po registraci systém AAHI zaznamená příchod i odchod konkrétního hosta v dané restauraci. Pokud by se zákazník zapomněl odhlásit, systém mu to po přednastaveném čase sám připomene anebo ho po delší době automaticky odhlásí. Objeví-li se mezi hosty člověk nakažený nemocí covid-19, pak tuto skutečnost na základě vlastního trasování do systému anonymně nahlásí stisknutím jednoho tlačítka a aplikace následně upozorní dotčenou restauraci včetně zaregistrovaných hostů, kteří byli v podniku ve stejnou dobu, a mohli se tak s nakaženým dostat do přímého kontaktu.

„Kromě jednoduchého a rychlého dohledávání nakažených a jejich kontaktů poskytuje systém anonymitu jednotlivým zákazníkům. Pro správu jejich dat využíváme zabezpečenou infrastrukturu Googlu a poskytnutá data dále nesdílíme. Kvalita zabezpečení je stejná, jako když se přihlašujete přes svůj účet do osobního počítače anebo mobilního telefonu. Naším cílem je pomáhat a nikoliv donášet na lidi,“ ujistil Yushin. Veškerá osobní data, která AAHI získá, jsou uložená na cloudovém serveru Googlu a jejich správa podléhá evropským zásadám ochrany osobních údajů, tzv. GDPR. „Poskytnutá data zůstávají vždy soukromá v rozsahu povoleném příslušným zákonem, to znamená, že AAHI s nikým nesdílí žádné informace o tom, kdo, kdy a jakou restauraci navštívil, a to ani se samotnými restauratéry,“ doplňuje Yushin.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula v pátek představí dlouhodobý plán opatření boje proti koronaviru a povinné registrace v restauracích jsou podle ministra jedním ze zvažovaných opatření. Pokud se i Česko rozhodně využít opatření, které platí už v řadě okolních zemí, přichází AAHI s uceleným řešením, jak proces registrace usnadnit a dosáhnout kýženého účelu. Systém elektronických registrací zákazníků by také mohl být i velmi snadno integrován do mobilní aplikace eRouška.

Sada integrovaných nástrojů od AAHI nabízí vedle novinkové elektronické registrace hostů i možnost rezervace místa v restauraci na dálku, hygienické objednání jídla z digitálního menu v několika světových jazycích, doplněného o obrázky jednotlivých pokrmů, a samozřejmě možnost zaplacení účtu či objednání jídla s sebou. Ovládání aplikace je jednoduché a intuitivní a není potřeba si ji do mobilního zařízení stahovat, protože běží online. Systém si také umí své zákazníky zapamatovat a host tak při jakékoli další návštěvě restaurace jen potvrdí svůj příchod a odchod.

V Evropě zaběhnutý trend samoobslužných QR kódů s sebou přináší celou řadu výhod i pro samotné restauratéry, vedle bezpečného a bezchybného systému objednávání a placení přispívá ke zrychlení gastronomických provozů, rotaci stolů, snižování provozních nákladů a zvyšování spropitného a eliminuje chyby personálu.

Kromě QR kódů začíná startup AAHI zavádět do pilotního provozu také NFC čipy, jež umožňují bezdrátovou komunikaci mezi různými zařízeními na krátkou vzdálenost. Jejich využití celý proces, který firma nabízí, ještě dále zjednoduší.

Více informací na https://aahi.io/cs/covid-19/

O AAHI.io

AAHI.io je komplexní SaaS cloudové řešení pro gastronomii, které zavádí nový způsob komunikace zákazníků s restauracemi. Prostřednictvím internetové platformy a QR kódů pomáhá efektivně zpracovávat online objednávky, a zapojeným restauracím tak snižuje provozní náklady, využitím  vlastní umělé inteligence zase pomáhá řídit jejich zákaznickou zkušenost. Systém integrovaných nástrojů pro gastronomii byl v září rozšířen o možnost registrace a trasování zákazníků gastronomických provozů s cílem snížit šíření koronaviru covid-19. Nástroj od AAHI aktuálně používá přes 517 restaurací po celém Česku, nejvíce v Praze a dalších velkých městech. Digitální menu v aplikaci shlédlo jen za poslední měsíc a půl přes 15 tisíc uživatelů / zákazníků restaurací a barů. Startup nedávno uzavřel spolupráci se sítí Unibail-Rodamco-Westfield a s řetězci Costa Coffee či Fruitisimo. Vizí AAHI.io je do konce letošního roku vytvořit škálovatelný, plně automatizovaný „all-in-one“ software pro celý HoReCa segment a zapojit do něj minimálně 1500 podniků a dále expandovat na zahraniční trhy. Systém je už nyní multijazykový a multiměnový.  Spoluzakladatelem cloudového startupu pro gastronomii je softwarový vývojář a pilot Airbusu A320 a soukromého Gulfstreamu Alexey Yushin, který se po 11 letech života mezi oblaky a hotely vrátil se k původní profesi programátora. S partnerkou Sofií dlouhodobě sledovali problematiku plýtvání a přebytků jídel, rozhodl se proto využít svoje znalosti z oboru a vytvořil platformu AAHI.io, aby do relativně konzervativního restauračního světa přinesl nový pohled.

Odkaz na aplikaci

iOS

Android