Česká služba dobývá portugalský trh. Flatio získává konkurenční NomadX, platformu pro ubytování digitálních nomádů s valuací 4 milionů eur

13. října 2020 – Česká služba Flatio, která je specialistou na střednědobé pronájmy (tedy bydlení na pár měsíců), koupila svého portugalského konkurenta NomadX. Tento projekt, který zajišťuje přechodnou střechu nad hlavou tzv. digitálním nomádům, dosud vedl podnikatel David Williams, jenž stál u zrodu digitálního marketingu a reklamy v USA. Flatio kompletně přebírá klientské portfolio úspěšné portugalské firmy, které se počítá v tisícovkách pronajímatelů. Dosavadní CEO přitom bude ve Flatio působit jako poradce a ambasador pro Portugalsko. Úspěšnou akvizicí v zahraničí představuje Flatio novou strategii, která je odpovědí na krizi okolo covidu-19. V plánu má mimo jiné také expanzi do dalších portugalsky mluvících zemí, tedy do Jižní Ameriky. 

Kvůli covidu-19 se Flatio letos na jaře ocitlo v úzkých, na vratkách přišli o cca 1,5 měsíčního cash flow. Přesto se firmě z krize podařilo vymanit, nyní je v černých číslech a akvizicí potvrzuje sílící pozici na trhu. „Pokud srovnáme prvních devět měsíců roku 2020 s lednem až zářím 2019, tak navzdory covidovým omezením jsme v počtu rezervací meziročně rostli o 18 % a v počtu nově aktivovaných majitelů (s aktivním inzerátem) o 30 %. Vzhledem k odpovědnému přístupu ke klientům máme meziroční pokles revenues o 7 %,“ uvádí spoluzakladatel a marketingový ředitel Flatio Ondřej Dufek.

„V Portugalsku máme k dnešnímu dni jako Flatio 178 nabídek. Díky NomadX převezmeme dalších více než 1 700 nabídek v tomto regionu,“ nastiňuje šíři expanze Dufek. Vyjednávání podle něj začala počátkem července, NomadX oficiálně spadá pod Flatio od října. „Jsem rád, že můžeme nabídnout široký výběr bydlení všem, kteří chtějí pracovat dočasně na dálku a užít si portugalské kreativní prostředí i tamní podporu startupů,“ dodává Dufek.

Ubytování pro lidi, kteří rádi mění bydliště

NomadX původně vznikl jako projekt dvou lidí, kteří se rozhodli vybudovat ubytovací platformu pro digitální nomády – novodobé dobrodruhy, kteří nejsou vázaní prací nebo jinými závazky na jednom místě, často tedy mění své působiště, většinou jen na pár měsíců. „S NomadX se perfektně potkáváme v nabídce střednědobých pronájmů, které jsou jádrem našeho podnikání ve Flatio,“ upřesňuje Radim Rezek, spoluzakladatel a CEO Flatio.

NomadX, jehož valuace se podle revenues odhaduje na 4 miliony eur, od roku 2017 vedl jeho spoluzakladatel David Williams. Ten se přes dvacet let pohybuje v oblasti digitálního marketingu, patřil dokonce k jeho průkopníkům. Před založením NomadX vytvořil, vedl a úspěšně exitoval tři úspěšné startupy – 360i, SearchIgnite a BLiNQ Media. Nyní v branži působí zejména jako angel investor, poradce a mentor. Od října zůstává v úzkém kontaktu s vedením Flatio jako poradce a ambasador na portugalském trhu.

Flatio si razí cestu do Evropy, plánuje dobýt další kontinenty

Flatio, které nabízí byty prověřených majitelů ke krátkodobým pronájmům a současně propojuje realitní byznys s nejnovějšími technologiemi, momentálně působí v několika zemích světa. Nejsilnější klientskou základnu má zatím v Praze, v posledních měsících však zaznamenalo také významný nárůst v Budapešti a právě i v Lisabonu, kde nyní akvíruje NomadX. Mimo to se lze přes Flatio ubytovat také například na Floridě, v Dubaji, Itálii či Chorvatsku. „Nejzajímavější růst je z pohledu revenues v Budapešti (+ 103 %) a ve Varšavě (+ 135 %). Prahu se nám podařilo udržet na v podstatě stejném výkonu jako v minulém roce (– 6 %). Aktuálně máme aktivní nabídky v 17 zemích světa a v 60 městech,“ upřesňuje bilanci Dufek.

Výčtem těchto zemí však platforma nekončí, vzhledem k přechodu na portugalský trh má v plánu využít jazykové výhody a v dlouhodobém horizontu pokračovat v expanzi také do jiných portugalsky mluvících zemí, tedy do Jižní Ameriky. 

Více o Flatio

Flatio je specialista na střednědobé pronájmy, tedy bydlení na pár měsíců. Je tady především pro ty, kteří potřebují najít dočasné bydlení, a to nejčastěji po dobu delší pracovní návštěvy, studia, pobytu Erasmus či po dobu rekonstrukce vlastní nemovitosti, nebo i pro ty, kteří přijíždějí ze zahraničí navštívit na delší čas rodinu a přátele. Na Flatio své byty nabízí prověření majitelé, pro které je střednědobý pronájem výhodnější alternativou oproti krátkodobým i dlouhodobým pronájmům.

Myšlenkou služby je propojit realitní byznys s nejnovějšími technologiemi, prostřednictvím kterých zjednodušuje celý proces pronájmu. U Flatio tak odpadají zažité stereotypy realitních kanceláří, jako je kauce, nutnost osobní prohlídky nebo osobní podpis smlouvy. Prohlídky na Flatio.cz jsou řešeny virtuální návštěvou nabízených nemovitostí, smlouvy se podepisují online a nakonec i platby za pronájem mohou nájemníci díky unikátní aplikaci platit online kartou nebo bitcoinem. Flatio staví službu především na jednoduchosti, rychlosti a maximálním pohodlí pro obě strany. Rezervovat bydlení přes Flatio je tak možné odkudkoli na světě.

Služba nyní působí v Praze, Brně, Vídni, Budapešti, Varšavě, Bratislavě,Berlíně, Lisabonu a stojí za ní podnikatel Radim Rezek, Ondřej Dufek a Jakub Škorpík. Investory projektu jsou investiční skupiny Enern a INCOMMING ventures.