Úspěšný kvartál ZDR Investments: 5 akvizic, 3 miliardy v nemovitostech a nejdelší WAULT na trhu

Nemovitostní fondy ZDR Investments mají za sebou další úspěšný kvartál. I přes současnou nestabilní ekonomickou situaci na trhu se fondům během krátkého období podařilo zrealizovat 5 akvizic komerčních nemovitostí. Fond kvalifikovaných investorů ZDR Investments SICAV a.s. dokázal prodloužit WAULT na 8,7 let, což je nejdelší průměrná zůstatková délka uzavřených nájemních smluv na českém trhu mezi FKI. Do portfolia ZDR Investments přibyla první nemovitost v Rakousku a hodnota nemovitostí ve vlastnictví ZDR přesáhla 3 miliardy korun. 

5 nových nemovitostí v portfoliu za uplynulý kvartál

Skupina ZDR Investments zakoupila ve třetím čtvrtletí letošního roku komerční nemovitosti v úhrnné hodnotě 1 miliardy Kč. Jedná se o hypermarkety Albert v České Lípě a v Klatovech a retailový park s prodejnou potravin v Kuřimi. Dalším krokem jsou dva nákupy nemovitostí v zahraničí. Jedna akvizice zamířila mimo hlavní segment retailových nemovitostí. Do portfolia fondu kvalifikovaných investorů byl zakoupen Depozitář moderního umění města Salzburg. Prvotřídním nájemcem s nevypověditelnou nájemní smlouvou na 40 let je rakouská spolková země Salzbursko. Zařazení depozitáře do portfolia nemovitostí je pro ZDR významným milníkem, jelikož se jedná o první akvizici na území Rakouska.  Další zahraniční akvizicí je retail park ve slovenském městě Komárno.  

V současné době je v nemovitostním portfoliu skupiny ZDR Investments celkem 30 nemovitostí o rozloze 84 702 m2 pronajímatelné plochy. Celková hodnota nemovitostí přesáhla 3 miliard korun, konkrétně činí 3,24 miliard korun. 

Nejdelší WAULT mezi fondy na českém trhu

Fond kvalifikovaných investorů ZDR Investments SICAV a.s. dosáhl hodnoty WAULT 8,7 let a podle prestižního žebříčku Hospodářských novin tak má mezi fondy nejdelší zůstatkovou délku uzavřených nájemních smluv na českém trhu. 

Stabilní výnosy fondů ZDR i v době poklesu ekonomiky

Fond kvalifikovaných investorů ZDR Investments SICAV a.s. (FKI) zajistil svým investorům v období 01–08/2020 výnos 5,7 % v CZK a 7,2 % v EUR. Od počátku svého působení, tj. od ledna 2018 tak tento fond přinesl svým investorům výnos 23,37 %.

Fond ZDR Investments Public SICAV a.s. vygeneroval v období 01-08/2020 výnos 2,27 %.  Tento fond je na českém trhu od listopadu 2019 a od té doby zajistil téměř dvou tisícům svých investorů výnos 6,82 %.

Fondy ZDR Investments tedy i v letošním roce zajišťují stabilní zhodnocení pro investory a potvrzuje se tak jejich krizi odolná investiční strategie.

„Výsledky nemovitostních fondů ZDR Investments potvrzují úspěšnost naší investiční strategie, která je se svým fokusem na retailové nemovitosti diskontního typu krizi odolná. Máme do konce roku další rozsáhlé plány expanze. Na přelomu roku chceme překročit hranici 5 miliard korun hodnoty nemovitostí v portfoliu, a to akvizicemi na území Česka, Slovenska, Rakouska a nově také v Německu“ komentuje výsledky skupiny ZDR Investments předseda správní rady JUDr. Zdeněk Prázdný.

O skupině ZDR Investments

Investiční fondy ZDR Investments investují finanční prostředky svých zakladatelů a dalších investorů, získaných z úpisů investičních akcií. Nemovitostní fond ZDR Investments SICAV a.s. je fond kvalifikovaných investorů a investuje zejména do retailových nemovitostí diskontního typu. Nemovitostní fond ZDR Investments Public SICAV a.s. je druhý fond, založený v říjnu 2019, který navazuje na zkušenosti a úspěch fondu FKI, ale umožňuje investice pro širokou veřejnost. Zaměřuje se na investice do retailových a administrativních nemovitostí, a také do objektů pro logistiku a výrobu. Nemovitostní fondy ZDR Investments disponují licencemi České národní banky.
Zakladatelé skupiny ZDR Investments mají s akvizicemi, výstavbou, pronájmem, správou a prodejem komerčních nemovitostí více než 20leté zkušenosti. Nemovitosti nabývané fondy ZDR Investments jsou situovány na území České republiky, Slovenska a Rakouska a téměř plně obsazeny nájemci. K více než 40 nájemcům z řad renomovaných nadnárodních, ale i českých řetězců, patří německé skupiny REWE a Tengelmann, nizozemské skupiny Ahold a Action, dánský JYSK nebo logistické společnosti UPS a Schenker. Portfolio skupiny nemovitostních fondů ZDR Investments obsahuje 30 nemovitostí s celkovou pronajímatelnou plochou 84 702 m2 v hodnotě 3,24 mld. Kč. Za období 01-08/2020 dosáhla výkonnost fondu kvalifikovaných investorů ZDR Investments SICAV a.s. +5,7 % v Kč a 7,2 % v EUR. Od uvedení fondu na trh v lednu 2018 dosáhl celkový výkon +23,37 %. Fond ZDR Investments Public SICAV a.s. dosáhl za období 01-08/2020 zhodnocení ve výši +2,27 %  a od uvedení na trh v listopadu 2019 celkového zhodnocení ve výši 6,82 %. Nemovitostní fondy ZDR Investments se pravidelně umísťují na předních příčkách žebříčku TOP nemovitostních fondů, které zveřejňují Hospodářské noviny.