Zaměstnavatelem roku v Jihomoravském kraji se stal Thermo Fisher Scientific. Jejich mikroskopy pomáhají mimo jiné v boji s COVID-19

Brno, 22. 10. 2020 – Vítězem letošního ročníku soutěže Sodexo Zaměstnavatel roku v kategorii do 5 000 zaměstnanců se v rámci Jihomoravského kraje stala společnost Thermo Fisher Scientific, která tak obhájila první místo z předešlého roku. Firma se zaměřuje na produkty určené pro vědu, ve svém technologickém centru na Černovických terasách vyvíjí elektronové mikroskopy a spektrometry.

„Jsem velmi ráda, že se nám i v této nelehké době podařilo obhájit prvenství. Opatření související s Covid-19 se dotkla každého z nás, Thermo Fisher nevyjímaje. Jsem pyšná na naše zaměstnance a na způsob, jakým se s nastalou situací vypořádali. Snažili jsme se hned od začátku komunikovat maximálně otevřeně, vysvětlovat jim, co děláme a proč to děláme. Náročná byla hlavně první polovina roku, kdy jsme museli velké množství aktivit přesunout do online prostoru,“ říká Renata Millerová, HR ředitelka Thermo Fisher Scientific Brno. „Práce z domova v takovém rozsahu pro nás byla obrovskou zkušeností a získali jsme tak spoustu podnětů, jak dál pracovat s flexibilitou v naší firmě,“ dodává Millerová.

Thermo Fisher Scientific zaměstnává téměř 1 200 lidí, přičemž z velké části se jedná o vysoce kvalifikované pracovníky, jako jsou softwaroví vývojáři, konstruktéři, systémoví inženýři a další. Společnost dodává své produkty pro vědu předním světovým univerzitám, výrobcům polovodičů nebo farmaceutickým firmám.

„Naše přístroje se využívají pro řešení těch nejpalčivějších problémů lidstva. V průběhu několika posledních měsíců například vědci po celém světě používali naše kryo-elektronové mikroskopy k pochopení způsobu, jakým nemoc COVID-19 napadá lidské buňky. Díky našim technologiím byli schopni popsat strukturu a buněčný receptor tzv. SARS-CoV-2 spike proteinu, což jsou ony známé výběžky na povrchu koronaviru. Tyto poznatky mohou výrazně přispět ke vzniku vakcíny a pomoct v boji s touto nemocí,” říká Petr Střelec, generální ředitel Thermo Fisher Brno. “Díky tomu, že naše společnost dodává široké portfolio produktů, které jsou spojené s přímým bojem s COVID-19, dokázali jsme i v těchto složitých časech růst. Mám z toho dvojnásobnou radost, protože tak můžeme v Brně nabírat další lidi, v současné době se jedná hlavně o softwarové vývojáře. Věřím, že úspěch v této soutěži nám v náboru pomůže,” uzavírá Střelec.

Ocenění Sodexo Zaměstnavatel roku je součástí Výročních cen Klubu zaměstnavatelů. Hodnocení, které probíhá od roku 2003 je založeno na mezinárodní metodice Saratoga společnosti PricewaterhouseCoopers Česká republika. Hodnotí se například péče o zaměstnance a schopnost je získat a udržet nebo investice do vzdělávání a společenské odpovědnosti. Metodika Saratoga porovnává nejdříve firmy v sektoru a teprve oborové skóre si soutěžící přenáší do celkového pořadí.

THERMO FISHER SCIENTIFIC

Thermo Fisher Scientific je světovým lídrem produktů pro vědu s obratem 25 miliard USD a více než 75 000 zaměstnanci v 50 zemích světa. Brněnské technologické centrum se v rámci skupiny analytických přístrojů, divize Materials & Structural Analysis, soustředí na vývoj a výrobu špičkových vědeckých přístrojů umožňujících technický pokrok i objevy oceňované Nobelovou cenou. Jedná se zejména o elektronové mikroskopy, mikroCT a také spektrometry.