Vyznáte se v daních při prodeji nemovitosti?

Velkou novinkou během koronavirové krize bylo zrušení daně z nabytí nemovitosti. Po schválení návrhu zrušení daně z nabytí nemovitosti jsou této povinnosti zbaveni všichni, kteří práva k nemovitosti vložili do katastru v prosinci 2019 a později. Ještě loni museli kupující odvést státu čtyři procenta z kupní ceny. Letos už jsou od tohoto poplatku lidé osvobozeni.

 Daňové povinnosti jsou proměnlivé a pravidelně tyto změny sledují jen odborníci, kteří se daným oborem zabývají. Čtyři procenta se můžou zdát zanedbatelná, ale většina kupujících si bere úvěr. Z vlastních zdrojů dávají dohromady jen 20–30 % z prodejní ceny. V tu chvíli už mohou být 4 % rozhodující. Proto nikdy nedejte na zaručené rady od sousedů a známých. Vždy je lepší se poradit s právníkem, zvláště pokud se jedná o daně u prodeje nebo nákupu nemovitosti. “Lidé, kteří se rozhodnou pro prodej s realitní kanceláří se často neorientují v legislativních změnách týkajících se daní a prodeje nemovitostí. Mnozí například stále počítají s daní z převodu nemovitosti, která se přitom neplatí od roku 2014. V tomtéž roce byla zrušena i dědická daň,” přibližuje situaci ředitel Maxima Reality Vladimír Zuzák. 

Zákony jsou mnohdy projednávány v několika čteních a není snadné se v nich orientovat. Nejste si jisti, jaké daně jsou tedy aktuálně platné? Momentálně se na zisk z prodeje vztahuje daň z příjmu. Záleží na tom, za kolik jste nemovitost pořídili a za kolik ji nyní prodáváte. Rozdíl mezi pořizovací a prodejní cenou je zisk, který se daní patnácti procenty. Ve většině případů jsou prodávající od této daně osvobozeni. Daň z příjmu se vztahuje hlavně na spekulanty, kteří nemovitosti často nakupují a zase prodávají, aby na tom vydělali. Jste vlastníkem nemovitosti nebo družstevního podílu déle než 5 let? Nebo tam déle jak dva roky bydlíte? Případně využijete peníze z prodeje na nové bydlení? V žádném z těchto případů daň neplatíte. 

Pak je tu ještě jedna daň, a to DPH. Ani ta se většiny prodávaných nemovitostí netýká. Nevztahuje se na fyzické osoby, které nejsou plátci DPH. Navíc se platí jen pět let po kolaudaci. To znamená pět let po dokončení stavby nebo po zásadní rekonstrukci. Obvykle si tedy DPH připočítávají jen developeři k prodejní ceně novostaveb. Nakonec je tu ještě daň z nemovitosti, která se platí každý rok. Nový vlastník bytu, domu nebo pozemku musí podat speciální daňové přiznání nejpozději do konce ledna následujícího roku. Složenku s vyčíslenou daní pak najde v poštovní schránce. “Z průzkumu Maximy také vyplynulo, že třetina lidí se při prodeji nejvíce obává složité byrokracie s tím spojené,” dodává Zuzák. Právě z těchto důvodů má Maxima Reality k dispozici interně tým právníků, který sleduje veškeré legislativní změny, a za klienty vše vyřizuje.