Výzvy k zadání údajů o bankovních účtech i legální aplikace a podvržené covidové pasy. Jaké metody aktuálně využívají zloději v kyberprostoru?

Praha, 2. srpna 2021 – Množství útoků kybernetických zločinců na organizace i jednotlivé uživatele neustále narůstá, roste i vynalézavost útočníků, kteří stále častěji zneužívají služby a aplikace, které lidé dobře znají a rutinně používají. Hackeři vsázejí na nepozornost a nepoučenost uživatelů a dovedně se přizpůsobují měnícím se podmínkám. Důkazem toho jsou například podvržené stránky napodobující zprávy od dopravců v době, kdy lidé nakupují často po internetu nebo nejnověji zneužití covidových pasů.

Podvodné aplikace – i z oficiálních zdrojů

Jedna z bezpečnostních zásad říká, že by si uživatelé neměli instalovat aplikace z neoficiálních zdrojů. Stále častěji jsme ale svědky toho, že i z prověřených zdrojů, jako například z Google Play, můžeme nainstalovat škodlivé aplikace. A pokud útočníci navíc napodobí známou a rutinně využívanou službu, mají o úspěch postaráno. Příkladem z posední doby je zavirovaná aplikace, která imitovala program Netflixu a jmenovala se FlixOnline. Aby podvodníci nalákali co nejvíce uživatelů ke stažení, slibovali, že prostřednictvím tohoto programu získají dvouměsíční přístup ke službě Netflix Premium zadarmo.

„Je zneklidňující, nakolik se útočníkům daří zdokonalovat své metody a obcházet bezpečnostní mechanismy. Podvržené aplikace jsou čím dál tím věrohodnější a tento příklad dokazuje, že ani instalace z kontrolovaných a ověřených zdrojů není 100% bezpečná. Proto je třeba být vždy maximálně obezřetný v tom, co instalovaná aplikace požaduje. Jen tak je možné omezit pravděpodobnost, že si nainstalujete software, který umožní šířit na vaše zařízení další škodlivé programy, krást přihlašovací údaje a data, nebo z něj dále rozesílat podvodné nebo škodlivé zprávy,“ říká Michal Merta, odborník na bezpečnost a ředitel Cyber Fusion Centra Accenture.

Výzvy k prodloužení předplatného nebo uhrazení zásilky

Známou značku využívají i další útoky. Nedávno například útočníci rozesílali jménem známé seznamovací služby podvrženou zprávu, ve které informovali uživatele o tom, že jim končí předplatné a vyzývali je k zadání čísla platební karty pro jeho prodloužení. 

„Podobně útočníci napodobují i zprávy od dopravců v době, kdy mnoho lidí nakupuje zboží z e-shopů. Řada z nich bezmyšlenkovitě rozklikne zprávu, která napodobuje komunikaci od oficiálních dopravců. Jsou pak buď přímo vyzváni k uhrazení určité částky, případně k doplnění osobních údajů. Časté je i přesměrování na podvodnou stránku nebo podvržení tlačítka, pod kterým se skrývá instalace škodlivého kódu. Hackeři se tímto způsobem snaží dostat k cenným osobním údajům nebo rovnou k bankovnímu kontu,“ konstatuje Viktor Houška z BNP Paribas Cardif.

Mobilní hrozby na vzestupu

Masové využívání mobilních telefonů pro vzdálený přístup do firemních systémů, řešení mobilních plateb, přístup k placeným službám a jiné aktivity je předurčuje jako zajímavý cíl pro zneužití. Jako nejčastější mobilní hrozbu statistiky uvádějí u Android systému malware, zejména tzv., adware, který zobrazuje rušivé reklamy a láká uživatele ke stažení tím, že se vydává za legitimní aplikace. Nebezpečný byl v poslední době zejména bankovní malware, který škodil při přístupu do internetového bankovnictví prostřednictvím internetové aplikace.

Ale ani uživatelé iPhonů nejsou v bezpečí. Aktuálně se na ně zaměřil nový typ útoků, který nezvykle zneužívá kalendář. Majitelům napadených telefonů se začnou zobrazovat nové události jako “Aktivovat McAffee Antivirus”. To může zmást především u firemních telefonů, jejichž uživatelé se mohou domnívat, že jim událost do kalendáře poslalo jejich IT oddělení. Pokud některou z událostí rozkliknou, dostanou se na podvodnou stránku, která se z nich snaží vylákat citlivé údaje.

Nové typy zneužití pandemie

O rychlé adaptaci podvodníků a hackerů na nové podmínky svědčí i nový typ podvodů zaměřený na tzv. covidové pasy. Jde zejména o dva typy útoků. První z nich zneužívá snahu lidí vyhnout se omezením souvisejícím s koronavirem pořízením falešného covidového pasu. Instalací takové neoficiální aplikace se vystavují značnému riziku, že si spolu s ní nainstalují i škodlivý software. Dalším směrem je snaha o zneužívání uživatelů, kteří hledají informace a rady související s koronavirovými pasy. Zde vzniká velké množství podvodných stránek, které nabízejí různé služby informativního charakteru nebo aplikace. 

„V souvislosti s covidovými informacemi je třeba dávat pozor na možné zneužití QR kódů. Hackeři často nahrazují legitimní QR kódy podvodnými variantami, které po naskenování otevřou škodlivou URL adresu nebo se pokusí stáhnout malware. Uživatelé si musí uvědomit, že QR kód je jen rychlý a pohodlný způsob, jak se dostat na příslušné webové stránky a ve většině případů není ani patrné, kam odkaz skutečně vede,“ varuje Ondřej Ševeček z Počítačové školy GOPAS.