Nezájem personalistů se otočil: od září rekordně informují uchazeče o výsledcích pohovorů

(Praha 8. 10. 2021) ‒ Dva ze tří zájemců o práci dostali v září zprávu, jak dopadli u pracovního pohovoru. Jde o rekordní hodnotu indexu zpětné vazby za poslední dva roky, kdy chování zaměstnavatelů monitoruje personální agentura Předvýběr.CZ.

„V uplynulém měsíci nám zpětnou vazbu od možného budoucího zaměstnavatele potvrdilo 62 % respondentů. Za první říjnový týden hodnota indexu dokonce vyrostla na sedmašedesát procent,“ říká František Boudný, ředitel Předvýběru.CZ.

Od jara přitom reakce zaměstnavatelů směrem k uchazečům o práci měly sestupný trend, v srpnu dokonce index zpětné vazby klesl na zatím nejnižší poměr 40 %.

Zaměstnavatelé zlepšují komunikaci a dávají šanci širšímu okruhu kandidátů

„Je zjevné, že personalisté reagují na absolutní nedostatek lidí na trhu práce zlepšením vlastní komunikace. Uvědomují si, že i neúspěšný kandidát může být důležitou referencí ovlivňující pověst zaměstnavatele a zároveň začínají dávat šanci i širšímu okruhu kandidátů,“ dodává šéf personálky.

Index zpětné vazby sleduje Předvýběr.CZ od února loňského roku. Personálka každý měsíc průběžně volá několika stovkám lidí, které doporučila na pracovní pohovor, a zjišťuje, jak hodnotí jednání a komunikaci potenciálního zaměstnavatele.

Trh práce v Česku v současnosti trpí nedostatkem volných zájemců o práci, přestože zaměstnavatelé intenzivně chtějí nabírat nové lidi. Od začátku roku nezaměstnanost vytrvale klesá, naposledy v září o desetinu procentního bodu na 3,5 %.

:: Předvýběr.CZ je česká personální společnost, která působí na trhu od roku 2008. Soustředí se na předvýběr vhodných kandidátů, kdy oslovuje uchazeče přes online pracovní portály, online databáze, rozsáhlou interní databázi kontaktů a sociální sítě. O kvalitní vyhledávání a relevantnost kandidátů se stará 45 zaměstnanců pracujících v pražské centrále a v regionálních kancelářích na Vysočině, v Brně a v Ostravě. Personální agentura je generálním partnerem klubu Předvýběr.CZ Florbal Mladá Boleslav, generálním partnerem Předvýběr.CZ Bike Maratonu Vysočina a partnerem fotbalového klubu FC Vysočina Jihlava. Podporuje činnost Nadačního fondu Toník a spolku Dobré víly.