Soud: Video Greenpeace zesměšňující firmu ČEZ je v pořádku. Jde o parodii a organizace neporušila zákon

Praha – 27. ledna 2022: Vrchní soud v Praze dnes dal za pravdu organizaci Greenpeace ve sporu s energetickou firmou ČEZ. Změnil původní rozhodnutí Městského soudu, který přikázal Greenpeace omluvit se firmě ČEZ za zásah do jejích autorských práv. Podle senátu Vrchního soudu video upravené Greenpeace spadá do kategorie parodií, a vztahuje se tak na něj výjimka z autorských práv. ČEZ nyní musí zaplatit Greenpeace za soudní výlohy.

Organizace Greenpeace v letech 2018 a 2019 pozměnila některé reklamní spoty české energetické společnosti tak, aby bylo jasné, že v nich společnost používá greenwashing a snaží se vytvářet dojem zodpovědné a ekologické společnosti. Sama přitom byla v tu dobu 4. největším znečišťovatelem ovzduší v Evropské unii a plánovala i nadále pokračovat v těžbě a spalování uhlí.

Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace ČR:

“Jsme rádi, že se soud postavil za svobodu slova a právo na parodii. Od roku 2018, kdy jsme vyrobili první zesměšňující video, se toho dost změnilo a i firma ČEZ představila plán na útlum uhlí. Ten je ale bohužel stále nedostatečný. Mimo jiné ČEZ stále počítá s tím, že firma bude těžit a spalovat uhlí i po roce 2033, který si pro konec uhlí v České republice zvolila nová vláda Petra Fialy. I z tohoto důvodu by ČEZ měl urychleně představit rychlejší plán konce uhlí, ideálně do roku 2030, který nebude počítat s rozšiřováním těžby za územní ekologické limity na dole Bílina a s prodlužováním životnosti uhelných elektráren.”