Lékárna.cz: Jód

Češi si ho zřejmě v obavě před radiací nakoupili do zásoby a největší lékárna na českém internetu Lékárna.cz stále potvrzuje  prodeje vyšší než před začátkem konfliktu na Ukrajině. Taková spotřeba  jódu nám leží na srdci, tak jsme se zeptali lékárnic a níže posílám pár informací k tomuto tématu…

Češi si stále kupují víc jódových tablet než před začátkem konfliktu na Ukrajině, jód v rukou laika ale může být nebezpečný, zvlášť když ho bude někdo užívat  v domnělé prevenci proti radiaci a v nadměrném množství. „Nedělejte to, nefunguje to takto jednoduše a je to nebezpečné kvůli riziku nežádoucích účinků,“ zdůrazňuje PharmDr. Kamila Horníčková z největší lékárny na českém internetu Lékárna.cz.

Zájem o jód prudce vzrostl na konci února, kdy na čas zmizely jodové tablety z lékáren. Lidé je skoupili pod vlivem ruské hrozby aktivace jaderných zbraní v souvislosti s válkou na Ukrajině. Nákupy jódu na Lékárna.cz po této zprávě naskočily desetinásobně. Zájem sice po 2 týdnech opadl, přesto zákazníci aktuálně nakupují stále dvojnásobně víc přípravků s jódem než na začátku letošního roku.    

Preventivní ochrana jódem v obavě před radiací je ale nebezpečná hlavně pro děti a nenarozená miminka, nežádoucí účinky mohou ohrozit také lidi s poruchou štítné žlázy a ty, kdo by používali jodid draselný opakovaně a užili by vyšší dávky než doporučené.

Jód (jodid draselný) jako ochrana před radiací se účelně používá pouze do určitého okruhu km od místa výbuchu jaderného neštěstí a jeho to během několika málo hodin před a do přibližně 24 hodin po jaderného výbuchu. Doporučení, kdy nasadit jódové tablety a jejich dávkování lidem v zasažených oblastech řídí centrálně odborná autorita. Pro ostatní je preventivní užívání bez doporučení státní autority nebo lékaře nebezpečné. Jodové tablety se léčebně podávají pouze s diagnostikovanou poruchou štítné žlázy po doporučení lékaře.

„Doporučená denní dávka jódu je 150 mikrogramů. Rozhodně není vhodné ji překračovat. Nadbytek jódu může vést k patologicky zvýšené činnosti štítné žlázy, hypertyreóze. Ta se projevuje teplou opocenou kůží, vypadáváním vlasů, zvýšenou únavností, hubnutím, třesem, neklidem, úzkostí a poruchami činnosti srdce,“ říká Mgr. Pavla Horáková, která má v Lékárna.cz na starosti poradenskou službu pro pacienty. Dodává, že prevence před radiací nemá smysl. „Jediná ochrana je správný bunkr s funkční čističkou vzduchu a vody,“ dodává.

Naše tělo určité množství jódu potřebuje, jak tedy bezpečně jód získat? Jód je zastoupený v mnoha potravinách, které běžně konzumujeme: v rybách, mořských plodech a mořských řasách, také v mase a mléce volně chovaného skotu. Přidává se do kuchyňské soli, 5-10 g denně takto upravené soli by mělo stačí na pokrytí denní potřeby jódu.