Vypínače a zásuvky Schneider Electric se jako první v oboru pyšní certifikátem udržitelnosti Cradle to Cradle stříbrné úrovně

Praha (27. červenec 2022) – Společnost Schneider Electric, lídr v oblasti energetického řízení a automatizace, rozšiřuje své portfolio produktů s certifikací Cradle to Cradle (C2C). K již podruhé oceněným vypínačům a zásuvkám produktové řady Merten nově přibyl také inovativní a pestrý sortiment Nová Unica. Cradle to Cradle Certified® je celosvětový standard pro výrobky, které jsou bezpečné, cirkulární a zodpovědně vyráběné. Všemi kritérii udržitelnosti C2C prošla vybraná elektroinstalační zařízení od Schneider Electric se stříbrnou certifikací v tomto oboru jako jediná na světě. 

V aktuální certifikaci C2C obhájily vypínače a zásuvky z produktové řady Merten Systém M a Systém Design společnosti Schneider Electric svůj status vysoké kvality, a navíc pokročily o stupeň výše, a to z původní bronzové na stříbrnou úroveň. Ve dvou z pěti rozhodujících kritérii dosáhly na zlato, v opětovném využívání materiálu (obnovitelné energie) a řízení emisí CO2, ve zbylých třech kritériích dosáhly stříbrné úrovně. V porovnání s předchozím hodnocením se produkty Merten zlepšily ve všech parametrech. Bronzové ocenění získaly také vypínače a zásuvky nové produktové řady Nová Unica vyráběné v nejmodernější továrně společnosti Schneider Electric ve městě Puente la Reina ve Španělsku. V rámci hodnocených kritérií C2C si produkty Nová Unica vysloužily zlato celkem třikrát, konkrétně v kritériích: obnovitelná energie a řízení emisí CO2, hospodaření s vodou a společenská spravedlnost.

Uvědomujeme si, že způsob, jakým dnes navrhujeme a vyrábíme naše produkty, má bezprostřední vliv na svět okolo nás. Také víme, že veřejnost i naši zákazníci se zajímají o to, jak ve Schneider Electric aspekt udržitelnosti do výroby reálně promítáme. Proto nás těší, že jako jediní držitelé stříbrného standardu Cradle to Cradle v oboru elektroinstalačních zařízení na světě můžeme ukázat, že na budoucnosti ve znamení výrobků z recyklovatelných materiálů, a bez ztráty kvality, svědomitě pracujeme,“ říká Robert Šimčík, produktový manažer Schneider Electric.

O řadě Merten

Produktová řada Merten nabízí kompletní nabídku modulárních spínačů, zásuvek, multimediálních zásuvek, elektronických prvků a dalších přístrojů pro ovládání domácností, kanceláří, škol či hotelů. Vyznačuje se vysokou flexibilitou, širokou škálou funkcí, včetně intuitivní technologie KNX pro chytré budovy, pohodlím a efektivitou. Navíc s použitím různých druhů materiálů šetrných k životnému prostředí. Spolehlivé mechanismy řady Merten pro bezpečnou elektroinstalaci jsou k dispozici se 175 funkcemi a šesti variantami provedení.


Oceněné vypínače Merten se stříbrnou certifikací Nová řada Unica získala bronzovou certifikaci

Řada Unica

Inspirovaná úspěšným designem Unica, inovativní řada Nová Unica představuje elektroinstalační zařízení s rozmanitými styly, funkcemi a modularitou. Chytrý návrh vypínačů umožňuje rychlou instalaci a snadnou montáž. Nová Unica zaujme šesti moderními designovými variantami rámečků, elegantními tvary, trendy barvami, různými materiály (včetně přírodních), kvalitním zpracováním a především spolehlivostí. Poskytuje nejlepší řešení pro jakýkoliv bytový či nebytový prostor. Díky využití obnovitelné energie v továrně Schneider Electric ve španělském městě Puente la Reina jsou produkty vyráběny s velmi nízkou uhlíkovou stopou.

Co je to Cradle to Cradle certifikace?

Mezinárodní institut Cradle to Cradle prosazuje filozofii, podle níž se suroviny použité v jakémkoli výrobku či službě po skončení jejich životního cyklu nevyhazují, ale znovu se používají po neomezenou dobu nebo slouží jako “potrava” pro další výrobky.  A proto by tyto výrobky měly být opětovně znovupoužitelné nebo recyklovatelné a neměly by obsahovat škodlivé chemické látky. 

Certifikace je komplexní a pokrývá nejen samotný výrobní proces, ale i výrobní prostory. Posuzuje výrobky na základě pěti kritérií: zdravotní nezávadnosti použitých materiálů, jejich opětovného využití, ochrany klimatu, péče o vodu a půdu i respektování společnosti a lidských práv. Každý výrobek je tak hodnocen na základě pěti různých parametrů udržitelnosti, jejichž míra plnění se udává prostřednictvím pěti úrovní – základní, bronzová, stříbrná, zlatá a platinová. Výsledné hodnocení pak zohledňuje nejnižší dosaženou úroveň v rámci daných kritérií navzdory skutečnosti, že v ostatních kritériích mohou produkty dosahovat na nejvyšší stupně. 

Design od kolébky ke kolébce (označovaný také jako 2CC2, C2C, cradle 2 cradle nebo regenerativní design) je biomimetický přístup k navrhování výrobků a systémů, který modeluje lidský průmysl na základě přírodních procesů, kde jsou materiály vnímány jako živiny kolující ve zdravém a bezpečném metabolismu. Samotný termín je hříčkou s populární firemní frází “cradle to grave” (od kolébky do hrobu), která naznačuje, že model C2C je udržitelný a ohleduplný k životu a budoucím generacím – od zrození neboli “kolébky” jedné generace k další generaci, oproti zrození až po smrt neboli “hrob” v rámci téže generace.

Postup v žebříčku hodnocení řady Merten oproti minulému ročníku

O společnosti Schneider Electric

Vizí společnosti Schneider Electric je umožnit každému co nejlépe využívat energii a dostupné zdroje, proto přinášíme pokrok a udržitelnost do všech oblastí života. Žijeme v souladu s heslem Life Is On. Naším posláním je být vám digitálním partnerem ve sférách udržitelnosti a energetické účinnosti. Řídíme digitální transformaci prostřednictvím integrace předních světových procesních a energetických technologií, produktů propojujících cloud s koncovými zařízeními, ovládacích prvků, softwaru a služeb napříč životním cyklem. Naše řešení umožňují integrovanou správu firem, domácností, budov, datových center, infrastruktury a průmyslu. Schneider Electric je nejlokálnější z globálních společností. Společnost Schneider prosazuje otevřené standardy a partnerské ekosystémy, které jsou založené na sdíleném smysluplném účelu, podporující integraci a posilující jejich hodnoty.

Zdroje: