EURid vydal zprávu o doméně .eu za druhé čtvrtletí

9. října 2012 Brusel – Ve druhém čtvrtletí 2012 zaznamenala .eu oproti stejnému období loni 7,6% nárůst registrací doménových jmen. Největší meziroční nárůst vykázala Litva, a to s 30% navýšením registrací .eu, následovala Malta (29 %) a Rakousko (23 %). Vyplývá to z poslední zprávy sdružení EURid, registrátora domény nejvyšší úrovně .eu. (TZ)

„Doména .eu si během prvních šesti měsíců tohoto roku udržela zdravou míru registrací, což je skutečnost podpořená i výsledky z druhého čtvrtletí roku 2012,” uvedl výkonný ředitel sdružení EURid, Marc Van Wesemael. „Ukazuje se, že Evropané dál chtějí doménová jména .eu navzdory ekonomické a politické krizi, která stále ovlivňuje Evropu.“

O více než 10 % meziročně vzrostly registrace v dalších šesti zemích Evropské unie, jmenovitě v Bulharsku, České republice, Francii, Polsku, na Slovensku a ve Slovinsku. Česká republika, Litva, Polsko a Slovensko vykázaly více než 5% čtvrtletní nárůst. Správce domény .eu ukončil druhé čtvrtletí roku 2012 s 3,6 milionu registrovaných doménových jmen.

Úplná zpráva za 2. čtvrtletí 2012 je k dispozici zde: http://link.eurid.eu/reports.

O .eu a EURid

Internetová doména .eu patří mezi deset největších domén nejvyšší úrovně na světě a spojuje 500 milionů lidí ve 27 členských zemích EU do jedné internetové identity. Od roku 2005, kdy byla tato doména otevřena k registraci, bylo zaregistrováno již přes tři miliony doménových jmen  .eu. Mnoho společností využívá internetových stránek s doménou .eu k tomu, aby jasně vyjádřily svou evropskou identitu, například společnosti Bridgestone, Century 21, Hyundai, MAN Group, Microsoft Corporation a UniCredit Group.

EURid je nezisková organizace, která byla vybrána Evropskou komisí, aby spravovala internetovou doménu nejvyšší úrovně .eu. Sdružení EURid spolupracuje s přibližně 850 akreditovanými registrátory a zajišťuje podporu ve 23 úředních jazycích EU. Kromě svého ústředí v belgickém Bruselu má také regionální kanceláře v Pise (Itálie), Praze (Česká republika) a Stockholmu (Švédsko). Více informací na http://www.eurid.eu.