Užívejte si bezstarostných vánočních nákupů ze svého mobilu či tabletu

Kdo odolá v období pořizování dárků nákupnímu šílenství, když vidí ty úžasné ceny elektroniky, domácích spotřebičů a dalšího zboží? Samozřejmě jen málokdo. A stále více lidí provádí předvánoční nákupy online za použití svých tabletů nebo chytrých telefonů. Oblíbený web pro porovnávání cen PriceGrabber předpovídá, že téměř dva z 10 spotřebitelů budou nakupovat za použití mobilního zařízení, a v rámci těchto mobilních nakupujících si v průměru 7 z 10 něco skutečně koupí. Vzhledem k popularitě online nakupování se mobilní nakupování začíná postupně prosazovat jako pohodlný a profitabilní trend.   (TZ)
Mobilní nakupování představuje maximálně pohodlný způsob nákupu. Můžete ho provádět prakticky odkudkoliv, kde máte signál. K dispozici máte stovky online obchodů, ze kterých lze vybírat, a všechno, co koupíte online, vám doručí až na práh vašeho domova. Už žádné útrapy, vše je uzpůsobeno pro vaše pohodlí.

Kde se objeví potenciální oběti, tam se brzy objeví i kyberzločinci. A tak zaznamenáváme stále více mobilních útoků. Pro počítačové podvodníky jsou neopatrní mobilní nakupující příhodnými oběťmi.

“Jak snadno se vám nakupuje z mobilního zařízení? Stačí pár kroků, abyste našli výhodnou koupi a uzavřeli obchod. Ale mobilní nakupování skrývá i nebezpečí. Od října 2012 jsme zaznamenali téměř 175.000 škodlivých a vysoce rizikových aplikací pro Android. Každá z nich je schopna provádět některou z mnoha škodlivých aktivit: např. zcizování osobních informací, sledování místa, kde se nacházíte, odesílání textových zpráv bez vašeho souhlasu atd. Možná to ještě nevíte, ale i jednoduché použití bezplatného internetového připojení nebo kliknutí na placené vyhledávací odkazy může dostat vás a vaše osobní informace do pěkných problémů,“ řekl Rik Ferguson, Director of Security Research & Communication EMEA, společnost Trend Micro.

Společnost Trend Micro vytvořila s cílem ochrany spotřebitelů užitečnou příručku, která má umožnit spotřebitelům využívat výhod mobilních nákupů a přitom se neobávat o své bezpečí: “Enjoy a Hassle-Free Mobile Shopping Spree!”. Jak se zabezpečit při mobilním nakupování? Zde je několik praktických tipů:

  • Když hledáte nejvýhodnější koupi, procházejte přímo zdrojové stránky. Aplikace, které agregují cenové nabídky, jsou sice pohodlné, ale dejte si pozor, abyste je stahovali přímo ze stránek jejich vývojáře. Tím eliminujete možnost, že stáhnete falešnou aplikaci, která obsahuje nějaký škodlivý kód.
  • Buďte opatrní na mobilní adware. Některý takový adware by vás mohl oklamat. Bezpečnostní aplikace jako je např. Trend Micro™ Mobile Security Personal Edition dokáže takové adwary detekovat.
  • Placený wi-fi přístup bývá bezpečnější než wi-fi sítě zdarma. Buďte opatrní, když se budete připojovat na „bezplatné“ wi-fi sítě, neboť můžete dopadnou tak, že vaše osobní informace poputují přímo ke kyberzločincům. Připojujte se na legitimní zabezpečené sítě, přestože to obnáší nějaký poplatek. Vaše soukromí má vyšší cenu.

Elektronická verze příručky je k dispozici zde: “Enjoy a Hassle-Free Mobile Shopping Spree!”.

O společnosti Trend Micro

Trend Micro Incorporated (TYO: 4704;TSE: 4704), je přední světová společnost v oblasti zabezpečení cloud systémů, která vytváří bezpečnější svět pro výměnu digitálních informací díky řešením pro bezpečnost Internetu a řízení hrozeb pro firemní i soukromé zákazníky. Jako průkopník v oblasti zabezpečení serverů s více než 20 lety zkušeností přinášíme naše špičkové zabezpečení klientských, serverových a cloud systémů, které naplňuje potřeby našich zákazníků a partnerů, zastavuje nové hrozby rychleji a chrání data ve fyzickém, virtualizovaném a cloud prostředí. Naše produkty a služby založené na předním řešení zabezpečení infrastruktury cloud systémů, produktu Trend Micro™ Smart Protection Network™, zastavují hrozby tam, kde vznikají – na Internetu. Jsou podporovány společnými zkušenostmi více než 1000 expertů na oblast hrozeb z celého světa.

Další informace o společnosti Trend Micro Incorporated a produktech a službách jsou k dispozici od TrendMicro.cz.